Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρώην προπονητής της Αγγλίας Sven-Goran Eriksson διαγνώστηκε με καρκίνο - «Μου δίνουν ένα χρόνο ζωής»

Ο πρώην προπονητής της Αγγλίας Sven-Goran Eriksson διαγνώστηκε με καρκίνο - «Μου δίνουν ένα χρόνο ζωής»
«Έχω μια ασθένεια που είναι σοβαρή. Στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο, στη χειρότερη περίπτωση έχω πολύ λιγότερο» δηλώνει ο Σουηδός τεχνικός
Θλίψη σκόρπισε στον χώρο του ποδοσφαίρου η δημόσια δήλωση του πρώην προπονητή της εθνικής Αγγλίας Sven-Göran Eriksson ότι έχει “στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο” ζωής μετά τη διάγνωση του καρκίνου.
Ο 75χρονος Σουηδός ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που προπόνησε την εθνική Αγγλίας και οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 και του 2006 και του Euro του 2004.
“Θα αντισταθώ για όσο περισσότερο μπορώ”, δήλωσε ο Eriksson στο σουηδικό ραδιόφωνο P1.
“Έχω μια ασθένεια που είναι σοβαρή. Στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο, στη χειρότερη περίπτωση έχω πολύ λιγότερο. Είναι αδύνατο να πω ακριβώς, οπότε είναι καλύτερα να μην το σκέφτομαι”.
Ο Eriksson, ο οποίος είχε 42 χρόνια καριέρας στην προπονητική, έμαθε για τη διάγνωση του καρκίνου “σχεδόν πριν από ένα χρόνο” και παραιτήθηκε από τον πιο πρόσφατο ρόλο του ως αθλητικός διευθυντής στη σουηδική ομάδα Karlstad πριν από 11 μήνες λόγω προβλημάτων υγείας.
“Ζω μια εντελώς φυσιολογική ζωή”, δήλωσε ο Eriksson στην εκπομπή Sporting Witness του BBC World Service.
“Δεν είμαι στο νοσοκομείο, πηγαίνω πού και πού για μια επίσκεψη, αλλά ζω στο σπίτι μου και έχω φίλους εδώ. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όλη η οικογένεια ήταν εδώ – πολύς κόσμος.
“Βγαίνω έξω για να προσπαθήσω να γυμναστώ όσο το δυνατόν περισσότερο, που είναι λιγότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά έχω μια φυσιολογική ζωή.
Όταν λαμβάνεις ένα τέτοιο μήνυμα, εκτιμάς την κάθε μέρα και είσαι ευτυχισμένος όταν ξυπνάς το πρωί και νιώθεις καλά, οπότε αυτό κάνω.
“Νόμιζα ότι ήμουν απολύτως υγιής, αλλά ξαφνικά έπαθα ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε έπεσα και τα παιδιά μου με πήγαν στο νοσοκομείο.
“Μετά από μία ημέρα εξέτασης μου είπαν ότι είχα πέντε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά μου είπαν “κανένα πρόβλημα, θα αναρρώσεις 100% από αυτό”, αλλά το χειρότερο είναι ότι μου είπαν ότι έχω καρκίνο τον οποίο δεν μπορούν να χειρουργήσουν.
“Είπαν ότι θα μου δώσουν θεραπεία και φάρμακα για να προσπαθήσω να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχω αυτή τη διάγνωση και δεν μπορούν να με χειρουργήσουν, δυστυχώς”.
Ο Eriksson ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής στην Ντέγκερφορς το 1977, προτού μεταπηδήσει στην επίσης σουηδική Γκέτεμποργκ, με την οποία κατέκτησε τον σουηδικό τίτλο, δύο κύπελλα Σουηδίας και το Κύπελλο Uefa το 1981.
Στη συνέχεια αγωνίστηκε δύο φορές στην πορτογαλική Μπενφίκα, καθώς και στις ιταλικές ομάδες Ρόμα, Φιορεντίνα, Σαμπντόρια και Λάτσιο, όπου κατέκτησε επτά τρόπαια, μεταξύ των οποίων τον τίτλο της Serie A, δύο Κύπελλα Ιταλίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων Uefa.

Ο ιστορικός διορισμός στην εθνική Αγγλίας

Ο Eriksson παραιτήθηκε από τη θέση του στη Λάτσιο τον Ιανουάριο του 2001 για να διαδεχθεί τον Kevin Keegan στη θέση του προπονητή της Αγγλίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία, ο Eriksson οδήγησε τα “Τρία Λιοντάρια” σε μια περίφημη νίκη με 5-1 επί της Γερμανίας στο Μόναχο κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, με τον Michael Owen να σημειώνει χατ-τρικ.
Ήταν υπεύθυνος για την πρόκριση σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, αποχωρώντας από τα προημιτελικά τόσο του 2002 όσο και του 2006, με το μακρινό ελεύθερο σουτ του Ronaldinho να βοηθά τη Βραζιλία να νικήσει την Αγγλία με 2-1 στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο η Πορτογαλία επικράτησε στα πέναλτι μετά την αποβολή του Wayne Rooney μετά από επεισόδιο με τον συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Christiano Ronaldo.
Πήρε την εθνική ομάδα σε ένα μόνο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, όταν η Πορτογαλία ήταν και πάλι αυτή που έστειλε την Αγγλία σπίτι της με μια άλλη νίκη στα πέναλτι στην οκτάδα.
Μετά από μια πενταετή θητεία, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2006 ότι ο Eriksson θα αποχωρούσε από τον ρόλο του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι είχε δύο χρόνια ακόμα στο συμβόλαιό του.
Τότε δεν δόθηκε κανένας επίσημος λόγος για την αποχώρησή του, αν και ο Σουηδός είχε δεχθεί πιέσεις μετά την παγίδευση του από δημοσιογράφο σκανδαλοθηρικής εφημερίδας.
Τα χρόνια του ως προπονητής της Αγγλίας σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα σχετικά με την ιδιωτική του ζωή, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων που αποκάλυψαν σχέσεις με την τηλεοπτική παρουσιάστρια Ulrika Jonsson το 2002 και την πρώην γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Faria Alam το 2004.
Η εθνική Αγγλίας έγραψε στο Χ: “Στέλνουμε την αγάπη μας, Sven”, ενώ ο πρώην αρχηγός της Αγγλίας Wayne Rooney δήλωσε: “Θλιβερά νέα σήμερα το πρωί. Οι σκέψεις είναι με τον Sven Goran-Eriksson και την οικογένειά του. Ένας λαμπρός προπονητής και ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Αγαπημένος και σεβαστός από όλους. Είμαστε όλοι μαζί σου Sven, συνέχισε να αγωνίζεσαι”.
Ο Eriksson ακολούθησε μια πλούσια καριέρα ως προπονητής μετά την αποχώρησή του από την Αγγλία, με θητεία στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λέστερ Σίτι, καθώς και ρόλους στις εθνικές ομάδες του Μεξικού, της Ακτής Ελεφαντοστού και των Φιλιππίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης