Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπρα ντε φερ DeSantis – Haley για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Απών ο Trump

Μπρα ντε φερ DeSantis – Haley για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Απών ο Trump
DeSantis και Haley έστρεψαν τα πυρά τους ο ένας εναντίον του άλλου
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis και η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley αλληλοκατηγορήθηκαν επανειλημμένα ότι ψεύδονται σε ένα έντονο ντιμπέιτ που συνδύασε την πολιτική με τις προσβολές, καθώς οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη για να εμφανιστούν ως η καλύτερη εναλλακτική στον Donald Trump λίγες ημέρες πριν από τις πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Όμως ο πρώην πρόεδρος απουσίασε για μία ακόμη φορά από το ντιμπέιτ κι έτσι οι αντίπαλοί του επέλεξαν να στρέψουν τα πυρά τους ο ένας εναντίον του άλλου, αντί εναντίον του Trump, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
“Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν ανειλικρινή πολιτικό που απλώς σας λέει αυτό που πιστεύει ότι θέλετε να ακούσετε, απλώς για να κερδίσει τις ψήφους σας και μετά να βρεθεί σε θέση εξουσίας και να κάνει ό,τι θέλουν οι δωρητές της”, δήλωσε ο DeSantis.
Η Haley αναφέρθηκε στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η προεκλογική της ομάδα, στον οποίο καταγράφει τα δεκάδες ψεύδη του DeSantis, τον οποίο κάποια στιγμή χαρακτήρισε “ τόσο απελπισμένο”.
Οι δύο αντίπαλοι επιδίδονται σε ολοένα και σφοδρότερες επιθέσεις ενόψει των πρώτων προκριματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στην Άιβα, καθώς δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ανακόψουν την πορεία του Trump.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos, που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος έχει την υποστήριξη του 49% των Ρεπουμπλικανών, πολύ μπροστά από τη Haley, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 12%.
Για πέμπτη φορά ο Trump απουσίαζε από το ντιμπέιτ και επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη στο Fox News από το Ντε Μόιν της Άιοβα, στη διάρκεια της οποίας δεχόταν ερωτήσεις από το κοινό που αποτελούνταν από υποστηρικτές τους και είχε συγκεντρωθεί εκεί για τον σκοπό αυτό.
H τηλεμαχία μεταξύ DeSantis και Haley πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφού ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Chris Christie, ένθερμος επικριτής του Trump, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. “ Προτιμώ να χάσω λέγοντας την αλήθεια, από το να πω ψέματα για να κερδίσω”, δήλωσε ο Κρίστι.
Όταν ρωτήθηκαν αν ο Trump διαθέτει τον απαραίτητο “ χαρακτήρα” για να είναι πρόεδρος, τόσο η Haley όσο και ο DeSantis τον επέκριναν συγκρατημένα.
“ Συμφωνώ με πολλές πολιτικές του, αλλά ο τρόπος του δεν είναι ο δικός μου”, απάντησε η Haley.
“Δεν επιθυμώ εκδίκηση. Δεν έχω βεντέτες, δεν παίρνω τα πράγματα προσωπικά”.
Ο DeSantis αναφέρθηκε σε πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο Trump: να αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, να περιορίσει τη διαφθορά στην Ουάσινγκτον και να μειώσει το ομοσπονδιακό χρέος. Επίσης κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι δεν απέλασε περισσότερους μετανάστες που πέρασαν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ.
Αργότερα η Haley επέκρινε τον Τραμπ επειδή χαρακτήρισε την επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του τον Ιανουάριο του 2021 “ μια ωραία ημέρα”, ενώ τόνισε ότι ο Ρεπουμπλικάνος έχασε στις εκλογές του 2020.

Νιου Χάμσαϊρ και Άιοβα

Ο DeSantis θεωρούνταν κάποτε ο βασικός αντίπαλος του Τrump, όμως τον τελευταίο καιρό η προεκλογική του εκστρατεία αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως λόγω εσωτερικών διαφωνιών και η Haley έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της.
Η πρώην πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ επιτέθηκε στον κυβερνήτη της Φλόριντα ρωτώντας τον πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα, την ώρα που δεν μπορεί καν να διαχειριστεί μια προεκλογική εκστρατεία.
Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν τη Haley να μειώνει την απόστασή της από τον Τrump στη δεύτερη πολιτεία στην οποία θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές, το Νιού Χάμσαϊρ που ψηφίζει στις 23 Ιανουαρίου.
Ο DeSantis εκεί βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με βάση διάφορες δημοσκοπήσεις, ενώ στην Άιοβα δίνει μάχη με τη Haley για τη δεύτερη θέση.
Στο Νιού Χάμσαϊρ έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ενδέχεται να επιλέξουν τη Haley αντί τον Trump.
Εξάλλου η δεύτερη θέση στην Άιοβα είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες των δύο πολιτικών να μετατρέψουν την κούρσα των προκριματικών εκλογών σε μάχη ένας προς έναν με τον Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης