Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να κατασχέσει περιουσιακά μας στοιχεία

Ρωσία: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να κατασχέσει περιουσιακά μας στοιχεία
Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα ισοδυναμούσε με "κλοπή"
Σχετικά Άρθρα
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα 11/1 τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να πιέσουν ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την παράνομη ιδέα να κατασχεθούν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απαντούσε σε αμερικανικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Biden υποστήριξε επί της αρχής προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
"Προσπαθούν (οι ΗΠΑ) να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους. Υπάρχει μια πολύ παράδοξη κατάσταση εδώ επειδή το κύριο σώμα των περιουσιακών στοιχείων μας είναι στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα νομικές συνέπειες αν ενδώσει στην αμερικανική πίεση", δήλωσε ο κ. Peskov σύμφωνα με το RIA.
Είπε επίσης, σύμφωνα με το RIA, πως η Μόσχα δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη.
Ο κ. Peskov απαντούσε σε ερώτηση για δημοσίευμα του Bloomberg χθες 10/1, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Biden υποστηρίζει αμερικανική νομοθεσία που θα της επιτρέψει να κατάσχει ορισμένα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Όταν ο πρόεδρος Vladimir Putin έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων στη Δύση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έχει πει προηγουμένως πως η Μόσχα έχει καταρτίσει κατάλογο αμερικανικών, ευρωπαϊκών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα κατασχεθούν αν δυτικές χώρες προχωρήσουν τα σχέδια να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7) αναμένεται να συζητήσουν τον επόμενο μήνα το νομικό υπόβαθρο που θα επιτρέψει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν στα τέλη του περασμένου έτους δύο πηγές που γνωρίζουν για τα σχέδια και ένας Βρετανός αξιωματούχος.
Ο κ. Peskov είπε πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα ισοδυναμούσε με "κλοπή", θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης