Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michael Burry: Ο Mr Big Short «σορτάρει και πάλι» - Ποιες κινήσεις έκανε στις αγορές ως τις αρχές του 2024

Michael Burry: Ο Mr Big Short «σορτάρει και πάλι» - Ποιες κινήσεις έκανε στις αγορές ως τις αρχές του 2024
Το BN ρίχνει μια ματιά στις πρόσφατες κινήσεις του Big Short, που προέβλεψε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime το 2007
Σχετικά Άρθρα
Στα συνήθη του… κόλπα γυρίζει ο διαβόητος ή, κατ' άλλους, θρυλικός «σορτάκιας» Michael Burry, το trade του οποίου κατά της στεγαστικής πίστης πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 αποτυπώθηκε στην ταινία «The Big Short».
Πιο αναλυτικά, προϊόντος του χρόνου, το short selling, δηλαδή τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης ενός asset, έχουν γίνει κάτι σαν… τέχνη.
Ωστόσο, λίγοι έχουν ταυτιστεί με το «σορτάρισμα» όσο ο ιδρυτής της Scion Asset Management, που εδράζεται στη Σαρατόγκα της Καλιφόρνια, Michael Burry.
Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα ειρωνικό το γεγονός πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που τηρεί πολύ χαμηλό προφίλ, εμφανιζόμενος στο X (πρώην Twitter) περιστασιακά δημοσιεύοντας σύντομα αλλά απολύτως πειστικά σχόλια για τις μετοχές και τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει η Scion.
Με το πρώην hedge fund του, Scion Capital, το μεγάλο στοίχημα του Burry ενάντια στην αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ το 2007 και το 2008 απέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια στον ίδιο και 700 εκατομμύρια δολάρια στους πελάτες του.
Σύμφωνα με έκθεση του Sure Dividend, συνολικά οι αποδόσεις της Scion από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2008 ανήλθαν σε +489,3%.
(Συγκρίνετε το με τον S&P 500, ο οποίος επέστρεψε λίγο κάτω από το 3% στο ίδιο χρονικό διάστημα).
Η γενικευμένη επενδυτική στρατηγική του Burry είναι να προβαίνει σε απότομες αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική του ενόσω η αγορά (και οι λεγεώνες των επενδυτών) παρουσιάζει αστάθεια.
Πράγματι, η Scion έκανε μια περιουσία βασιζόμενη στο short-selling μετοχών της εποχής dot-com, τις οποίες ο Burry θεωρούσε υπερτιμημένες, με πενιχρά έσοδα και χωρίς κέρδη.
Σε μεγάλο βαθμό, είχε δίκιο.
Το 2001 το Scion fund απέδωσε 55% σε ένα έτος που ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν κατά 12%.
Το 2006, ο Burry έστρέψε την προσοχή του στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, στοιχηματίζοντας κατά των ενυπόθηκων δανείων (subprime).
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο των credit default swaps (ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης ενυπόθηκων δανείων) βάζοντας στο στόχαστρο τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια, ο Burry εσόδεψε εκατομμύρια όταν οι τίτλοι που καλύπτονταν από στεγαστικά δάνεια έπεσαν κατακόρυφα σε αξία και η στεγαστική αγορά κατέρρευσε.
Αυτό το στοίχημα, που έγινε διάσημο από το βιβλίο του Michael Lewis του 2010, "The Big Short: Inside the Doomsday Machine" και την επόμενη ταινία του 2015 "The Big Short", στην οποία τον Burry υποδύθηκε ο ηθοποιός Christian Bale, είναι η ιστορία του θρύλου της Wall Street.
Αλλά αυτά είναι Ιστορία… Πίσω στο 2024, o Βurry ξεκινά πάλι τις συνήθεις δραστηριότητές του…
Το BN διερεύνησε ποιες short θέσεις έλαβε το περασμένο έτος αλλά και τις τις τελευταίες κινήσεις του διαχειριστή hedge fund στο χρηματιστήριο…

Σορτάροντας το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ (SEC), τον Αύγουστο του 2023, ο Burry κατείχε short θέσεις έναντι τόσο του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Invesco QQQ Trust (QQQ) όσο και του SPDR S&P ETF (SPY)
Πιο συγκεκριμένα, η Scion αγόρασε put options αξίας 1,6 δισεκ. δολ. (περίπου 739 εκατομμύρια δολάρια έναντι του QQQ και 887 εκατομμύρια δολάρια έναντι της SPY).
Ο Burry είχε «ποντάρει» ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα υποχωρούσε στα τέλη του 2023.
Ο mr Short χρησιμοποιεί συχνά put options, προϊόντα τα οποία επιτρέπουν στον αγοραστή να πουλήσει συγκεκριμένη ποσότητα από ένα περιουσιακό στοιχείο (στην περίπτωση αυτή, ένα ETF) σε μια σταθερή τιμή πριν από τη λήξη τoυ εν λόγω παράγωγου προϊόντος.
Ο Burry υπαινίσσεται πως ακολουθεί αυτήν τη στρατηγική εδώ και μήνες.
Σε ανάρτηση του στο X τον Ιανουάριο του 2023, ο Burry παρουσίασε την άποψή του για την οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία προέβλεψε ότι θα επιδεινωθεί…
Όπως είπε, θα περιπέσει σε ύφεση…
Επικαλέστηκε δε τον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη.
«Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε, αλλά δεν είναι η τελευταία κορύφωση αυτού του κύκλου», είχε αναφέρει ο Burry στην ανάρτησή του.
«Είναι πολύ πιθανό να δούμε (τον δείκτη τιμών καταναλωτή) σε χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως αρνητικά, το β' εξάμηνο του 2023, και τις ΗΠΑ σε ύφεση.
Τότε, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η κυβέρνηση θα επεκταθεί δημοσιονομικά.
Μοιραία θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού του πληθωρισμού.
Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς».
Ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε καθώς η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο (3,4% τον Δεκέμβριο).
Δεν υπάρχουν τα υλικά για τη συνταγή της ύφεσης.
Η Scion έκλεισε τη short θέση της στα τέλη Σεπτεμβρίου με εμφανείς απώλειες, καθώς ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 26% το 2023, από πτώση 18% το 2022.

Σορτάροντας την αγορά ημιαγωγών

Το πιο πρόσφατο Έντυπο 13F της Scion Asset Management που κατατέθηκε στην SEC στις 14 Νοεμβρίου αποκαλύπτει μεγάλο short στοίχημα ύψους 99 εκατ. δολ. και 13 holdings.
Το τρίτο τρίμηνο του 2023, ο Burry επέλεξε να σορτάρει την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, η οποία εκτινάχθηκε στα ύψη το 2023, καθώς οι οικονομίες μετά την πανδημία ανέκαμψαν και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώθηκαν.
Σύμφωνα με το Scion's 13F, ο Burry προχώρησε σε short θέση έναντι του αμοιβαίου κεφαλαίου ημιαγωγών της BlackRock Inc (BLK), iShares Semiconductor ETF (SOXX), αγοράζοντας 100.000 put options αξίας 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η στρατηγική του αυτή υπονοούσε ότι οι μετοχές ημιαγωγών ήταν υπερτιμημένες και πως οι τιμές των μετοχών θα υποχωρούσαν, ωστόσο οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια του τεχνολογικού κλάδου αποδείχθηκαν ανθεκτικά.
Πάρτε για παράδειγμα το SOXX, το οποίο είχε συνολική απόδοση 67% το 2023 μετά από ένα καταστροφικό 2022.
Ή σκεφτείτε την Nvidia Corp. (NVDA) και την Advanced Micro Devices Inc. (AMD), οι οποίες απέδωσαν 239% και 128%, αντίστοιχα, το 2023.
Αν και ο Burry δεν έχει δώσει κανένα υπόβαθρο για το short στοίχημά του στο SOXX, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι επικεντρώνεται στις 10 μετοχές εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών υψηλής κεφαλαιοποίησης που αποτελούν στο 60% του χαρτοφυλακίου του fund του.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Burry έχει προϊστορία σε ό,τι αφορά το σορτάρισμα μετοχών και κεφαλαίων του τεχνολογικού κλάδου.
Επανειλημμένως έχει στοιχηματίσει ενάντια στο κορυφαίο ARK Innovation ETF (ARKK) της Cathie Wood και στην Tesla Inc. (TSLA) του Elon Musk.
Αλλά με το ETF της BlackRock να εκτινάσσεται στα ύψη το 2023 και σε θετικό έδαφος από τότε που κυκλοφόρησε το τελευταίο 13F της Scion, το short stake του Burry έναντι του SOXX φαίνεται να γράφει ζημιές στο άνοιγμα του 2024.

Short στην Booking Holdings

Σε μια άλλη, πολύ πιο μετριοπαθή συναλλαγή μόχλευσης, ο Burry σόρταρε 2.500 μετοχές, αξίας 7,7 εκατ. δολ. της Booking Holdings Inc. (BKNG), μιας πλατφόρμας ψηφιακών ταξιδιωτικών υπηρεσιών γνωστή ως Priceline (η εταιρεία άλλαξε την επίσημη ονομασία της σε Booking Holdings στο 2018).
Η Scion αγόρασε επίσης 1.500 μετοχές της BKNG.
Επισημαίνεται πως η Booking Holdings, ισχυρός ανταγωνιστής ταξιδιωτικών κολοσσών όπως η Expedia Group Inc. (EXPE) και η Airbnb Inc. (ABNB), είδε τις μετοχές της να κερδίζουν 76% το 2023.
Επίσης, με το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ χαμηλό (ήταν στο 3,7% τον Δεκέμβριο) και τους ισολογισμούς των νοικοκυριών ισχυρούς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι καταναλωτές θα κλείσουν σύντομα το πορτοφόλι τους και θα σταματήσουν τα ταξίδια, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να έχει αποφύγει την ύφεση.
Από αυτή την άποψη, το σορτάρισμα του του Burry στο BKNG μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα έναντι οποιωνδήποτε δυσμενών ειδήσεων στον οικονομικό ή ταξιδιωτικό τομέα στις αρχές του 2024 που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κρατήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης