Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνουν όλα για Zelensky – Οι 1.000 Patriot θα πάνε τελικά στη Δυτική Ευρώπη και όχι στην Ουκρανία - Νέο μέτωπο ανοίγουν οι Ρώσοι

Τελειώνουν όλα για  Zelensky – Οι 1.000 Patriot θα πάνε τελικά στη Δυτική Ευρώπη και όχι στην Ουκρανία - Νέο μέτωπο ανοίγουν οι Ρώσοι
Ανυπέρβλητα εμπόδια στην αποστολή των Patriot στην Ουκρανία - Η Δυτική Ευρώπη προσπαθεί να αναπληρώσει τους πυραύλους που έστειλε στην Ουκρανία 
Σχετικά Άρθρα
Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις πυραύλων MIM-104 Patriot για την αεράμυνα της Ουκρανίας αλλά βρίσκεται σε διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη, που έχει σοβαρές ελλείψεις στο συγκεκριμένο τύπο όπλου αεράμυνας.
Στον απόηχο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσουν με Patriot την αεράμυνα της Ουκρανίας
Στις 6 Ιανουαρίου, οι New York Times επικαλούμενοι αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει προβλήματα στον εφοδιασμό των συστοιχιών Patriot της Ουκρανίας με πυραύλους αναχαίτισης, οι οποίοι κοστίζουν περίπου 2 - 4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος.

Ανυπέρβλητα πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τους πόρους για την Ουκρανία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν συναινούν στην έγκριση ενός πακέτου πολλών δισεκατομμυρίων για το Κίεβο, εκτός εάν η κυβέρνηση Biden δεχθεί μία σαρωτική μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό.
Αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια περιορισμένη δυνατότητα να προμηθεύσει το Κίεβο, «αυτό δεν πρόκειται να πάρει μεγάλες δόσεις εξοπλισμού για την Ουκρανία», όπως προειδοποίησε η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.
Τη Δευτέρα (8/1/2024), οι διαπραγματευτές της Γερουσίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν ένα νέο διακομματικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες, αλλά στο τέλος της ημέρας κατέληξαν σε σημαντικές διαφωνίες για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιμένουν στις σκληρές απαιτήσεις τους για τη μετανάστευση.
Ο δυτικός Τύπος έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι Patriot διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων.

patriot_ukraine.JPG

Ελάχιστοι Patriot εστάλησαν στην Ουκρανία


Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει στείλει μέχρι στιγμής μόνο λίγα από αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε τον Νοέμβριο ότι το Πεντάγωνο δεν διαθέτει πια Patriots μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή καθώς ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναπτύξουν επιπλέον έξι συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος στην περιοχή για την άμυνα του Ισραήλ.
Επιπλέον, οι NYT παραδέχτηκαν ότι οι πύραυλοι Patriot «δεν είναι τέλειοι και είναι γνωστό ότι αποτυγχάνουν κατά την εκτόξευσή τους».

Οι Patriot τελικά θα εγκατασταθούν  στη Δυτική Ευρώπη και όχι στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι θα βοηθήσει έναν συνασπισμό Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, να αγοράσουν έως και 1.000 πυραύλους Patriot για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της συμμαχίας, η COMLOG, μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εξοπλιστικής εταιρείας RTX (πρώην Raytheon) και της γερμανικής εταιρείας MBDA, έλαβε ένα συμβόλαιο των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Χαιρετίζω την έγκαιρη ανακοίνωση των συμμάχων να επενδύσουν σε έως και 1.000 νέους πυραύλους αεράμυνας Patriot για την ενίσχυση της ασφάλειας της Συμμαχίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Αυτή η επένδυση δείχνει τη δύναμη της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να κρατά τους λαούς του ασφαλείς», πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι θα εφοδιαστούν με 1.000 βελτιωμένους πυραύλους καθοδήγησης Patriot (GEM-T) που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους cruise ή αντίπαλα αεροσκάφη, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
Σύμφωνα με το Breaking Defense, η COMLOG θα «επεκτείνει την παραγωγή» πυραύλων GEM-T στην Ευρώπη.

Πολεμική κόπωση

Η κίνηση ήρθε αφότου τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέδωσαν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Γερμανία και η Ολλανδία παρέδωσαν τα συστήματα Patriot τους στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έστειλαν δικά τους προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (NASAMS) στο Κίεβο, ενώ η Γερμανία προμήθευσε την Ουκρανία με πυραύλους IRIS-T SLM (μεσαίου βεληνεκούς).
Δυστυχώς για το Κίεβο, παρά τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, το Κίεβο απίθανο να αποκτήσει νέο εξοπλισμό αεράμυνας και πυρομαχικά στο εγγύς μέλλον λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την αγορά του, της κόπωσης ης Δύσης και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Ρωσικό σφυροκόπημα

Ο ρωσικός στρατός τις πρώτες μέρες του 2024 εντείνει τις επιχειρήσεις με πυραύλους και drones καταστρέφοντας τις ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.
Οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν μετά την αιματηρή επιδρομή των Ουκρανών στο Belgorod στις 30/12/2023.
Τα πλήγματα του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται στις περιοχές Kherson, Sumy και Kharkiv και στα μετόπισθεν της γραμμής κρούσης.
Οι Ρώσοι ταυτόχρονα πλήττουν ανηλεώς την Konstantinovka που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Kurakhovo, προς το οποίο προχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα μετά την κατάληψη της Maryinka.

war_ukraine.jpg

Διαλύθηκαν οι στρατιωτικές υποδομές στο Kharkiv

Η συνοριακή περιοχή του Kharkiv δέχεται μαζικές ρωσικές επιθέσεις σχεδόν κάθε βράδυ.
Έχουν διαλυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά οι στρατιωτικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαιώνουν και τα σφοδρά πλήγματα και τις μεγάλες ζημιές.
Ένας από τους στόχους ήταν το τοπικό εργοστάσιο αεροσκαφών, το οποίο αναβαθμίστηκε για την παραγωγή πυραύλων cruise πριν από μερικά χρόνια.
Αποθήκες με στρατιωτικό εξοπλισμό καταστράφηκαν επίσης στην περιοχή του αεροδρομίου Kharkiv-Severny.
Οι περιοχές ανάπτυξης στρατιωτικού ουκρανικού προσωπικού και εξοπλισμού στα ανατολικά της περιοχής του Kharkiv δέχθηκαν επίσης επίθεση.

Στο στόχαστρο και το Kupyansk

Επιθέσεις όμως σημειώθηκαν και στο Kupynask.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, Rustem Umerov επισκέφθηκαν την περιοχή και είχαν συνάντηση με τους διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων.
Παρά τις προσπάθειες του διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων να διαβεβαιώσει τον πληθυσμό ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει «κανένα πρόβλημα» κοντά στο Kupyansk, η στρατιωτική ηγεσία δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή.
Οι αναφορές από το μέτωπο επιβεβαιώνουν ότι οι ουκρανικές μονάδες αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω της έλλειψης εκπαιδευμένων εφέδρων.
Η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να αναπτύξει στρατηγικές εφεδρείες για την ενίσχυση της άμυνας σε άλλα μέτωπα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Τελευταία γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Kharkiv - Οι Ρώσοι ανοίγουν νέο μέτωπο

Η επίσκεψη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας στο Kupyansk σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία αυτής της περιοχής, όπου, όπως φαίνεται, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας τους τελευταίους μήνες.
Παρά τις συνεχείς τοπικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί προσπαθούν να κρατήσουν θέσεις και να αποτρέψουν μια σημαντική ήττα της άμυνάς τους.
Η εικόνα για μία πιθανή ουκρανική επιχείρηση δεν επιβεβαιώνεται.
Συμβαίνει μάλλον το ακριβώς αντίθετο.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο - στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
Πρόκειται για την έναρξη μίας μεγάλης επίθεσης των Ρώσων στην περιοχή του Kharkiv με εντατικά χτυπήματα, μεταξύ άλλων σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης