Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητη η Wall μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Αμετάβλητη η Wall μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Στασιμότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Αμετάβλητοι παρέμειναν εντέλει οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2023.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,04% στις 37.711 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,07% στις 4.780 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq παρέμεινε στάσιμος στις 14.970 μον.
Το yield του 10ετούς ΗΠΑ σημείωσε πτώση 6 μονάδες βάσης, λίγο κάτω από το 4%.

«Το αφήγημα "πιο ψηλά για περισσότερο" έλαβε ακόμη μια σφαίρα στη θαλάμη του» δήλωσε ο Giuseppe Sette, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών αγοράς Toggle AI.
«Με τον ΔΤΚ οριακά υψηλότερο από το αναμενόμενο… γίνεται πιο δύσκολο για τη Fed να πει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν τιθασευτεί - ειδικά ενόψει μιας ισχυρής αγοράς εργασίας».
Κατά τα άλλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη μια σειρά από νέους κανονισμούς, ανοίγοντας την πόρτα στα ETF για το bitcoin, επιτρέποντας την πρόσβαση των επενδυτών στο εμβληματικό κρυπτονόμισμα.
Το Bitcoin έκτοτε έχει κερδίσει περισσότερο από 3% για να φτάσει τις 47.200 δολ.
Οι μετοχές της Coinbase και της Robinhood κέρδιζαν περισσότερο από 2% και 3%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, στην κορυφή της πυραμίδας των εταιρειών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο βρέθηκε -έστω και προσωρινά- η Microsoft, εκθρονίζοντας την Apple.
Ειδικότερα, η εταιρεία την οποία ίδρυσε ο Bill Gates ξεπέρασε την Apple, της οποίας η μετοχή καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα έτους για το 2024 εδώ και πολλά χρόνια.
Η μετοχή της Microsoft ενισχυόταν στη Wall Street κατά 0,98% και η αξία της υπολογιζόταν σε 2,888 τρισ. δολάρια.
Η μετοχή της Apple υποχωρούσε 0,3% με κεφαλαιοποίηση 2,887 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – η πρώτη φορά από το 2021 που η αποτίμησή της έπεσε κάτω από εκείνη της Microsoft.
Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της Apple έχει διολισθήσει κατά 3,3% μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο (με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης στην Wall Street), σε σύγκριση με την άνοδο της Microsoft κατά 1,8%.

Στα μάκρο, στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας της χώρας (BLS).
Σε επίπεδο μήνα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωνόταν ο πληθωρισμός στο 3,2% και 0,2% αντίστοιχα.
Τον Νοέμβριο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε ετήσια άνοδο 3,1%.
Ο δομικός δείκτης, ήτοι για όλα τα είδη εκτός των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 3,9% σε ετήσια βάση.
Η απομάκρυνση από τον στόχο για τον πληθωρισμό (2%) της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), σημαίνει ότι είναι νωρίς για την κεντρική τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.
«Πιστεύω ότι ο Μάρτιος είναι μάλλον πολύ νωρίς για την εκτίμησή μου για πτώση των επιτοκίων, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να δούμε κάποια περισσότερα στοιχεία» δήλωσε η Mester, σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV.
«Νομίζω ότι τα στοιχεία για τον ΔΤΚ του Δεκεμβρίου δείχνουν απλώς ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και ότι η δουλειά αυτή θα συνεχίσει να απαιτεί περιοριστική νομισματική πολιτική» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου 2024 ανήλθαν σε 202.000, σημειώνοντας μείωση κατά 1.000 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 207.750, μειωμένος κατά 250 εβδομάδα με την εβδομάδα.
Το ποσοστό ανεργίας των ασφαλισμένων διαμορφώθηκε στο 1,2% για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ελαφρά μείωση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διέγραψαν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Διέγραψαν τα κέρδη τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,86% στις 16.547 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,98% στις 7.576 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.387 με υποχώρηση 0,52%, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε μείωση 0,66% στις 30.249 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι η ισπανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ανακάμπτοντας από την αναθεωρημένη πτώση 1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται αργότερα στη συνεδρίαση, αλλά τα σχόλια διαφόρων αξιωματούχων της ΕΚΤ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδιναν μια εικόνα μιας πολύ αδύναμης οικονομίας της ευρωζώνης.
"Οι ήπιοι δείκτες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τις αδύναμες προοπτικές για το προσεχές διάστημα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos, την Τετάρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης