Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η καλύτερη αεράμυνα του κόσμου» ανίκανη να αντιμετωπίσει την Ρωσία – Οι ρωσικοί πύραυλοι διαλύουν τις δυτικές φαντασιώσεις

«Η καλύτερη αεράμυνα του κόσμου» ανίκανη να αντιμετωπίσει την Ρωσία – Οι ρωσικοί πύραυλοι διαλύουν τις δυτικές φαντασιώσεις
Τρεις πυραυλικές επιθέσεις με 508 πυραύλους από τους ρώσους διέλυσαν τα Ουκρανικά συστήματα αεράμυνας
Μετά από μια σειρά επιθέσεων σε στρατιωτικές υποδομές, η Ουκρανία παραδέχτηκε δημόσια ότι το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας, στην πραγματικότητα, απέτυχε.
Το Ουκρανικό σύστημα αεράμυνας ωστόσο είναι το άθροισμα των καλύτερων συστημάτων της Δύσης καμία χώρα δεν έχει αυτό το πλέγμα αεράμυνας όπως η Ουκρανία παρ΄ όλα αυτά «η καλύτερη αεράμυνα του κόσμου» είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την Ρωσία
Αλλά το θέμα δεν είναι τόσο οι αδυναμίες των δυτικών συστημάτων αεράμυνας, αλλά οι ρωσικές τακτικές.

Τρεις πυραυλικές επιθέσεις με 508 πυραύλους και drones

Το πρώτο χτύπημα έγινε το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2023.
Οι ειδικοί άρχισαν να μιλούν για απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες στη Feodosia λίγες μέρες νωρίτερα.
Ωστόσο, σύντομα έγινε φανερό ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων: αυτό αποδείχθηκε τόσο από την κλίμακα της επίθεσης όσο και από την ποικιλία των όπλων ακριβείας που εμπλέκονταν.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yuriy Ignat παραδέχτηκε: «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς στόχους στην οθόνη μας».
Σύμφωνα με τον Yuriy Ignat, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει όλους τους τύπους πυραύλων υψηλής ακρίβειας, εκτός από τους πυραύλους κρουζ Caliber με βάση τη θάλασσα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Κιέβου, στην επίθεση συμμετείχαν 158 επιθετικά όπλα - 122 πύραυλοι και 36 drones.
Η αεράμυνα κατέρριψε, όπως διαβεβαίωσαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, 114 εναέριους στόχους.
Ωστόσο, βίντεο που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα το διαψεύδουν η Ουκρανική αεράμυνα με βάση άλλες πηγές κατέρριψε 92 επιθετικά όπλα δηλαδή 66 πύραυλοι βρήκαν στόχο.
Εκρήξεις εκείνη τη νύχτα χτύπησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πύραυλοι και drones έπληξαν την Οδησσό και την περιοχή της Οδησσού, το Lviv, το Kharkiv, τον Δνείπερο και το Κίεβο.
Επιπλέον, αν το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2022 οι στόχοι ήταν κυρίως εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής, αυτή τη φορά στόχευαν επιχειρήσεις στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος, αποθήκες πυρομαχικών και χώρους αποθήκευσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο στόχος του πλήγματος επετεύχθη, όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν», ανέφερε το τμήμα.
«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, η παραγωγή και επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών σταμάτησε και η μεταφορά των εφέδρων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας σταμάτησαν.
Ως αποτέλεσμα της διακοπής της σιδηροδρομικής μεταφοράς, τα ξένα όπλα που προμηθεύονταν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπλοκαρίστηκαν στις πίσω περιοχές».

Νέες μεγάλες επίθεσεις

Στις 2 Ιανουαρίου 2024 επαναλήφθηκε μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Αυτή τη φορά, οι κύριοι στόχοι ήταν οι επιχειρήσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στο Κίεβο και το Kharkiv.
Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγμα με 40 drones μεγάλου βεληνεκούς Geran, 110 πυραύλους κρουζ διαφόρων τύπων και 12 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander.
Φέρεται ότι αναχαίτισαν 107 όπλα επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των δέκα υπερηχητικών Kinzhal. Ωστόσο, δεν έδωσαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Στις 8 Ιανουαρίου 2024 νέο πυραυλική επίθεση εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Πλήγμα δέχθηκαν οι εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στο Kkharkiv, Zaporizhia και άλλες πόλεις.
Επίσημα η Ουκρανία ανέφερε ότι ανέφερε ότι 26 από τους 59 πυραύλους και drones αναχαιτίστηκαν.

Ρωσικό κυνήγι στα συστήματα αεράμυνας

Η ουκρανική αεράμυνα σαφώς δεν μπορεί να αντέξει: κατά τη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων, οι πύραυλοι εκτοξεύονται ταυτόχρονα με πυραύλους υψηλής ακρίβειας για να στοχεύσουν το σήμα ενός ραντάρ που λειτουργεί.
Αναπόφευκτα πετά στις θέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων, τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας ήταν και παραμένουν μεταξύ των στόχων υψηλής προτεραιότητας.
Κάθε συγκρότημα είναι πολύ ακριβό για το Κίεβο, επομένως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κρύβουν προσεκτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Όμως πολλοί ειδικοί, ακόμη και στη Δύση, πιστεύουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες.
«Οι δύο μεγάλες επιθέσεις στις 29 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου ήταν απολύτως καταστροφικές», λέει ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, είναι συγκλονισμένοι από αυτές τις επιθέσεις.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία της καταστροφής τουλάχιστον δύο συστημάτων Patriot στο Κίεβο, χωρίς να υπολογίζονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι στρατηγικές εγκαταστάσεις».
Φυσικά, το προσωπικό των συστημάτων αεράμυνας σκοτώνεται ή τραυματίζεται.
Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί ειδικοί στην Ουκρανία ικανοί να εργαστούν με δυτικό εξοπλισμό αεράμυνας.
Αυτές οι απώλειες έπληξαν την αμυντική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν περισσότερο από την καταστροφή του ίδιου του συστήματος αεράμυνας.

Πείνα για ρουκέτες

Ένας άλλος παράγοντας που μείωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η ταχεία κατανάλωση αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων (SAM).
Μια τέτοια γενναιοδωρία δεν είναι πάντα κατανοητή στη Δύση.
Οι New York Times σημείωσαν πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν να προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας Patriot, που κοστίζουν δύο έως τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, έως ότου το Κογκρέσο αποφασίσει για τη χρηματοδότηση.
«Υπάρχει πραγματικά έλλειψη αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων, κανείς δεν το κρύβει» τόνισε ο Yuriy Ignat.
Γι' αυτό εμφανίζονται τέτοιες ανησυχίες στον δυτικό Τύπο.
Νομίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας είναι καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση πόσους δηλαδή πυραύλους ξοδέψαμε, αποκρούοντας τις μαζικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών».

Τρόμος οι πύραυλοι Kh-32

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ με εκτόξευση αέρα Kh-32 ή Χ-32, με επιτάχυνση έως και 5.400 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλούν ιδιαίτερο πονοκέφαλο στα Ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταρριφθεί ούτε ένα - αυτό αναγνωρίζεται επίσημα στο Κίεβο.
Δηλαδή, ακόμη και τα πιο προηγμένα δυτικά συστήματα αεράμυνας είναι ανίσχυρα απέναντί τους.
Το βασικό χαρακτηριστικό του X-32 είναι η εκτεταμένη ικανότητά του να ξεπερνά την αεράμυνα.
Πρώτον, ο πύραυλος πετά με οροφή περίπου 40 χιλιομέτρων. Κανένα αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει έναν στόχο σε τέτοιο ύψος.
Δεύτερον, στην τελική φάση, το X-32 επιτίθεται σε μια απότομη κατάδυση, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό - πολλά συστήματα δεν «βλέπουν» ακριβώς από πάνω τους.
Τρίτον, το ραντάρ αυτού του πυραύλου χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Και το πιο σημαντικό, το X-32 παράγεται μαζικά από τη βιομηχανία.
Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει ανεπτυγμένο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, εξαρτάται πλήρως από τις δυτικές προμήθειες.
Και εκεί, αν κρίνουμε από δηλώσεις από επίσημες πλατφόρμες και «γεμίσματα» στα μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία άρχισε ανοιχτά να γίνεται βάρος για πολλούς, στην Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης