Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία - Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Ομάν - Ανάληψη ευθύνης από Ιράν

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία - Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Ομάν - Ανάληψη ευθύνης από Ιράν
Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, που έχει έδρα στη Αθήνα, στη λεωφ. Βουλιαγμένης
(upd 2) Συναγερμός έχει σημάνει στον ναυτιλιακό κλάδο παγκοσμίως, μετά την πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ που έπλεε στον Κόλπο του Ομάν, σήμερα (11/1/2024). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ευθύνη ανάλαβε το Ιράν, ενώ στο πλήρωμα του βρίσκεται και ένας Έλληνας.
«Το Πολεμικό Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Στρατού την Πέμπτη.
Το 2023 το St Nikolas είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan.

Το χρονικό

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, του Βασιλικού Ναυτικού, που παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή που διέρχεται από πλοία που εισέρχονται και βγαίνουν από τα στενά του Ορμούζ.
Περιέγραψε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του δεξαμενόπλοιου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» και είπε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas.
Σημείωσε επίσης ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.
This is a locator map for the Gulf Cooperation Council member states: Saudi Arabia, Bahrain, Qatar, Oman, Kuwait and United Arab Emirates. (AP Photo)

Ελληνικών συμφερόντων το St. Nikolas

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, η οποία ομολόγησε την ενοχή της για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου στο παρελθόν.
Η Empire Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, έχει έδρα στη Αθήνα, στη λεωφ. Βουλιαγμένης.
Το πλοίο αυτό, κάποτε γνωστό ως Suez Rajan, είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, που τελικά κατέληξε με την κατάσχεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε να μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε «ένοχη» για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση που αφορούσε το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο.

Συνεχείς οι επιθέσεις στο στενό του Ορμούζ

Στο Στενό του Ορμούζ, ένα στενό πέρασμα του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, υπήρξαν πολλά περιστατικά κατάληψης πλοίων από το Ιράν καθώς και επιθέσεων με στόχο τη ναυτιλία που συχνά κατηγορούνταν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή γενικά έχουν επίσης αυξηθεί από το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ισραήλ φέρονται να δέχθηκαν επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό.

Στο πλήρωμα βρίσκεται κι ένας Έλληνας

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την απελευθέρωση του ελληνικών συμφερόντων τάνκερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κατάληψη από το Ιράν του πετρελαιοφόρου St. Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire, στα ανοιχτά του Ομάν και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
"Καμία απολύτως δικαιολογία για την κατάσχεσή του, καμία απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει", δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
"Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι μια ενέργεια του Ιράν – ή που έγινε με εντολή της Τεχεράνης – με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου", δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.
"Είναι σημαντικό να είμαστε καθόλα σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης