Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικάζεται στην Χάγη το Ισραήλ για γενοκτονία - Δριμύ κατηγορώ και αποδείξεις από Ν. Αφρική: Τα είχατε υπολογισμένα όλα

Δικάζεται στην Χάγη το Ισραήλ για γενοκτονία - Δριμύ κατηγορώ και αποδείξεις από Ν. Αφρική: Τα είχατε υπολογισμένα όλα
Tο Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό του είπε ο Benjamin Netanyahu
(upd19 ) Αν και το Ισραήλ βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη 11/1 ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (International Court of Justice) της Χάγης - κατόπιν πρωτοβουλίας της Νότιας Αφρικής - με την κατηγορία της γενοκτονίας, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά και να βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως τα κεντρικά και νότια εδάφη, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να επέμβει και στον Λίβανο, εάν χρειαστεί..
Ο IDF έχει εστιάσει τις επιχειρήσεις του στη νότια πόλη του Khan Yunis, όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, αλλά και σε προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στην κεντρική Γάζα, καθώς εκεί εκτιμά ότι παραμένουν αρκετοί πυρήνες της Hamas.
Πάντως, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu δήλωσε δημόσια πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τους αντάρτες Houthis από την Υεμένη να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, έκκληση που ήρθε λίγες ώρες μετά τη μαζικότερη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν από τον περασμένο Νοέμβριο, βάζοντας στο στόχαστρο τους … ακόμα και αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Δίκη για γενοκτονία

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ανώτατου Δικαστηρίου του ΟΗΕ, δεν πρόκειται για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί το Ισραήλ κατηγορούμενο για γενοκτονία λόγω του πολέμου που διεξάγει στη Γάζα.
Αν και ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog χαρακτήρισε άθλιες και απαράδεκτες τις κατηγορίες που διατυπώνει η Νότια Αφρική, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα παραστεί κανονικά και θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα του ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου «να διαλύσει την παράλογη συκοφαντία» της Νότιας Αφρικής που «παρέχει πολιτική και νομική κάλυψη στο καθεστώς των βιαστών της Hamas».
Η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής, ενώ η τοποθέτηση των Ισραηλινών αναμένεται αύριο Παρασκευή 12/1.

Δριμύ κατηγορώ από Νότια Αφρική

Στην τοποθέτηση τους οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για υπολογισμένο πρότυπο συμπεριφοράς που δείχνει πρόθεση γενοκτονίας στη Γάζα
«Αυτή η πρόθεση είναι εμφανής από τη στάση του Ισραήλ στα εξής:
- Στοχεύοντας Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα χρησιμοποιώντας είτε όπλα που προκαλούν μεγάλης κλίμακας, ανθρωποκτονίες είτε σκοπευτές που στοχεύουν αμάχους
- Με το να καθορίζουν ασφαλείς ζώνες για να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι και στη συνέχεια να τις βομβαρδίζουν
- Με το να στερούν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από βασικές ανάγκες, όπως είναι η τροφή, το νερό, η υγειονομική περίθαλψη, τα καύσιμα, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και οι επικοινωνίες
- Με το να καταστρέφουν κοινωνικές υποδομές, σπίτια, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία και σκοτώνοντας, τραυματίζοντας σοβαρά και αφήνοντας ορφανά μεγάλο αριθμό παιδιών.
Οι γενοκτονίες δεν δηλώνονται ποτέ εκ των προτέρων, αλλά αυτό το δικαστήριο έχει το πλεονέκτημα των αποδεικτικών στοιχείων των τελευταίων 13 εβδομάδων που δείχνουν αδιαμφισβήτητα, ένα πρότυπο συμπεριφοράς και σχετική πρόθεση που δικαιολογεί μια εύλογη αξίωση για γενοκτονικές πράξεις» επισήμανε η η Adila Hassim, συνήγορος του ανωτάτου δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.
Στην τοποθέτηση της η Hassim υποστήριξε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν αφήσει σχεδόν 60.000 Παλαιστίνιους τραυματίες και ακρωτηριασμένους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά και όλο αυτό σε συνθήκες όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει.

Υπολογισμένα όλα

Αφού υποστήριξε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, συλλαμβάνονται με δεμένα μάτια, και αφού αναγκάζονται να γδυθούν, φορτώνονται σε φορτηγά που μεταφέρονται σε άγνωστες τοποθεσίες, επισήμαν ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει εσκεμμένα όρους στη Γάζα που δεν μπορούν να συντηρήσουν τη ζωή και υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή … με εκτοπισμό.
Όπως είπε, το Ισραήλ ανάγκασε τον εκτοπισμό του 85% περίπου των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να καταφύγουν.
«Η πρώτη εντολή εκκένωσης του Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου απαιτούσε την εκκένωση πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, τραυματιών και αναπηριών.
Η ίδια η διαταγή ήταν γενοκτονική.
Απαιτούσε άμεση μετακίνηση, παίρνοντας μόνο ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί ενώ δεν επιτρεπόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.
Και τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για τη ζωή είχαν κοπεί σκόπιμα.
Υπολογίστηκε ξεκάθαρα ότι θα επιφέρει την καταστροφή του πληθυσμού» υποστήρίξε η η Adila Hassim.
2222.jpg
Οι αποδείξεις

Στη συνέχεια η Νότια Αφρική επιχείρησε να περιγράψει αυτό που θεωρεί ότι αποτελεί απόδειξη της γενοκτονικής πρόθεσης των ισραηλινών αρχών, επικαλούμενη τοποθετήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant και του προέδρου, Isaac Herzog.
Συγκεκριμένα, επικαλέστηκαν τις δηλώσεις Netanyahu στους Ισραηλινούς στρατιώτες για την βιβλική ιστορία του λού των Amalek (σ.σ. εχθρός των Ισραηλιτών) καθώς και την τοποθέτηση του Gallant ότι το Ισραήλ πολεμούσε «ανθρώπινα ζώα» και ότι «θα εξαλείψουμε τα πάντα, θα φτάσουμε παντού», με τους Νοτιοαφρικάνους νομικούς να υποστηρίζουν πως είναι εμφανής παντού η γλώσσα της συστηματικής απανθρωποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ισραήλ που ζήτησε να εξαφανιστεί από προσώπου γης η Λωρίδα της Γάζας.
Βασικό επιχείρημα των Νοτιοαφρικανών
είναι ότι αν και σπάνια ανακοινώνονται εκ των προτέρων προθέσεις γενοκτονίας, αυτή η υπόθεση είναι μοναδική, διότι πολλοί ανώτεροι ηγέτες του Ισραήλ με επιρροή στο στρατό, αντί για σιωπή, επέλεξαν να διατυπώσουν την επιθυμία τους για την καταστροφή της Γάζας και των Παλαιστινίων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα σε μαχητές και άμαχους. Μήνυμα...

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παρουσιάστηκε και μια φωτογραφία από νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα.
Το μήνυμα γράφτηκε από τον γιατρό Mahmoud Abu Nujaila από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά.
«Όποιος μείνει μέχρι το τέλος να πει ότι κάναμε ότι μπορούσαμε.
Να μας θυμάστε» αναφέρει το μήνυμα.
555555.jpg
Netanyahu: Δεν θα καταλάβουμε τη Γάζα


Και ενώ το Ισραήλ θα βρεθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, απολογούμενο για τα όσα κάνει στη Γάζα από την επομένη της εισβολής της Hamas στις 7/10, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu για πρώτη φορά δημοσίως, υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά σημεία:
 Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Hamas, όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και το κάνουμε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Βομβαρδίζει ο IDF

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει με αμείωτη ένταση τη Γάζα.
Η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε σφοδρά πλήγματα στην Khan Yunis, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και στη Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο ενώ ισχυροί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στην κεντρική Γάζα και συγκεκριμένα στην πόλη Deir al Balah αλλά και στο Al - Maghazi.
«Διεξάγονται μάχες υπόγεια, υπέργεια, είναι περιοχή πολύ περίπλοκη, με εχθρό που προετοίμαζε την άμυνά του για πάρα πολύ καιρό και με τρόπο πολύ οργανωμένο» ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Herzi Halevi.

Ανακάλυψη τούνελ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε εκατοντάδες εισόδους σηράγγων στην επιφάνεια του εδάφους και περισσότερες από 100 σήραγγες υπογείως στην περιοχή της Khan Yunis, αναφέροντας μάλιστα πως σε αυτές είχαν κρατηθεί και οι όμηροι της Hamas.
«Εκατομμύρια σεκέλ (σ.σ. ισραηλινό νόμισμα) υπολογίζεται πως επενδύθηκαν για τη διάνοιξη της σήραγγας και τον εξοπλισμό της με συστήματα εξαερισμού, ηλεκτροδότησης και υδραυλικά» ανέφερε ο IDF, τονίζοντας πως ένα ολόκληρο δίκτυο από σήραγγες εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και σε βάθος δεκάδων μέτρων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να μπορούν να αντέχουν τους βομβαρδισμούς.
Σημειώνεται πως πλέον οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν και μέσα στις σήραγγες προκειμένου να εξουδετερώσουν τον πυρήνα της Hamas.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η ηγεσία της Hamas βρίσκεται μέσα στο δίκτυο των σηράγγων στην περιοχή της Khan Yunis.
44_5.jpg
Έτοιμοι οι Ισραηλινοί για πόλεμο στο Λίβανο

Παράλληλα οι Ισραηλινοί, μετά και την κλιμάκωση της έντασης με την Hezbollah, έσπευσε να προειδοποιήσει πως κανένα χωριό του Λιβάνου δεν είναι ασφαλές, καθώς όλα βρίσκονται εντός της εμβέλειας των όπλων του.
Μάλιστα ο Halevi υποστήριξε πως είναι πλέον πεπεισμένος, μετά τα όσα εκτυλίσσονται στη Γάζα, πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν να φέρουν εις πέρας και με επιτυχία ένα πόλεμο στο έδαφος του Λιβάνου, εάν χρειαστεί.

Διπλωματικός μαραθώνιος Blinken

Κατόπιν των δηλώσεων Netanyahu ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να καταλάβει τη Γάζα, ενισχύεται το σενάριο που θέλει την Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmoud Abbas να είναι αυτή που θα έχει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας.
Κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Abbas ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, φέρεται να επισήμανε την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η Παλαιστινιακή Αρχή όσον αφορά την πολιτική και τη διακυβέρνηση της, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει αποτελεσματικά τη διακυβέρνηση της Γάζας την επομένη του πολέμου.
Ο Blinken, ο οποίος είχε επαφές στο Μπαχρέιν και σήμερα μεταβαίνει στην Αίγυπτο, καταδίκασε ως «απερίσκεπτες» και επικίνδυνες τις επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα.

Φοβούνται επίθεση Hezbollah στις ΗΠΑ – Νο1 στόχος οι Αμερικάνοι στη Μέση Ανατολή

Για επικείμενο «χτύπημα» της Hezbollah ακόμα και στο έδαφος των ΗΠΑ προειδοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
, οι οποίες ωστόσο τονίζουν ότι ο βασικός κίνδυνος είναι να γίνει επίθεση κατά Αμερικάνων είτε στρατιωτών είτε διπλωματών στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Hezbollah πιθανότατα θα στόχευε πρώτα να χτυπήσει Αμερικάνους στη Μέση Ανατολή με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι στόχος θα μπορούσαν να είναι είτε τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή είτε το διπλωματικό προσωπικό.
«Η πιθανότητα επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος αυξάνεται καθώς οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται» αναφέρουν οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τονίζουν ότι η Hezbollah έχει την ικανότητα να τοποθετεί ανθρώπους σε διάφορα μέρη για να επιφέρουν ένα πλήγμα.
«Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί» ανέφερε στο Politico Αμερικάνος αξιωματούχος.
Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά στο τι είδους επιθέσεις θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η Hezbollah, αν και επισημαίνουν πως οι δυνατότητες της είναι πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες από αυτές άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΟΗΕ σε Houthis: Σταματήστε τώρα τις επιθέσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε με απόφασή του να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Houthis εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των ανταρτών.
Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).
Σε αυτό αναφέρεται πως καταδικάζονται με τον πλέον έντονο τρόπο, οι τουλάχιστον 24 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων από τη 19η Νοεμβρίου και ζητείται από τους Houthis να τερματίσουν άμεσα τις επιθέσεις τους που «παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας.
Απαιτεί ακόμη οι Houthis να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, το οποίο έχει 25μελές πλήρωμα και παραμένει στα χέρια τους από τη 19η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 10/1 βρετανικό και αμερικανικά πλοία και μαχητικά κατέρριψαν 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα.

Houthis: Το Συμβούλιο Ασφαλείας να απελευθερώσει τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων

Στην απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απάντησαν οι Houthis, οι οποίοι κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να αφήσει τα πολιτικά παιχνίδια και να απελευθερώσει τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων.
Σε ανάρτηση του ο επικεφαλής των Houthis, Mohammed Ali al-Houthi υποστήριξε ότι αυτό που κάνουν οι αντάρτες εντάσσεται στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αντίδραση σε οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος τους.

Στους 23.357 οι νεκροί στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να παραμένει απελπιστική, με διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν πως εκτυλίσσεται μια καταστροφή όσον αφορά τη δημόσια υγεία και ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 23.357 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 59.500.
6555555.jpg
65555.jpg
432111.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης