Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταπεινωτικό τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία - Οργισμένη η Ρωσία

Ταπεινωτικό τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία - Οργισμένη η Ρωσία
Ο Blinken επέδωσε τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία - Έντονη αντίδραση Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Αποκάλυψη για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Anrtony Blinken στην Κρήτη το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024.
O Blinken επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διπλωματικής του εκστρατείας για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία να αποσπάσει μία υπόσχεση από την Αθήνα να χορηγήσει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, υποστηρίζει το Sputnik.
Ο Antony Blinken παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ταπεινωτικό «τελεσίγραφο» όταν επισκέφθηκε τη χώρα, σημειώνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έλαβε μόλις λίγες ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο Blinken είχε κάνει μια στάση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τη Μέση Ανατολή με τον φόβο μεγαλύτερης περιφερειακής διάχυσης.
Πάντως, εν μέσω της αυξανόμενης δυσκολίας να εξασφαλίσουν περισσότερα πακέτα βοήθειας στο Κίεβο λόγω της «ουκρανικής κόπωσης» ώθησαν τον Blinken να καταφύγει στον εκβιασμό, σύμφωνα με το Sputnik.
Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν από τις πρώτες που έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ευρισκόμενη στη λάθος πλευρά της ιστορίας όπως έχει γράψει το ΒΝ.
«Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τα πάντα, έχει υποβαθμίσει την εθνική της άμυνα, ειδικά στα νησιά, για να στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό», γράφει το ρωσικό μέσο.
Τι ακριβώς ζήτησε ο Blinken να στείλει η Ελλάδα στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, που καταρρέει σε όλα τα μέτωπα;
mitsotakis_blinken.JPG

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τα πάντα στην Ουκρανία

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έσπευσαν να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να επιβληθεί η τυραννία του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Donbass έχει διαμηνύσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το 2023 ο τότε υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θριαμβολογούσε για τη μεταφορά απίστευτης ποσότητας όπλων στο καθεστώς Zelensky.
Τον Αύγουστο, η Αθήνα επέλεξε να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό χωρών που εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
ultimatum.JPG
Τον Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον Μητσοτάκη ότι οι δύο πλευρές είχαν επίσης υιοθετήσει μια κοινή δήλωση στην οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύει την Ελλάδα να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Επιπλέον, η Αθήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από δυτικές χώρες και κατηγόρησε τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση.
Στις αρχές Ιουνίου 2023, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επανέλαβε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν παρά τις αποστολές ξένων όπλων στο Κίεβο, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλούσε «περισσότερα δεινά» στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν τον οπλισμό που στέλνει η Ελλάδα

Εξάλλου τον οπλισμό, που έστειλε και η Ελλάδα στην Ουκρανία, αποκάλυψε πρόσφατα το καθεστώς του Κιέβου μέσω ευχητηρίων μηνυμάτων προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τα όπλα της νίκης.
Όπως αποκάλυψαν οι Ουκρανοί, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger, συντασσόμενη σταθερά με την λάθος πλευρά της ιστορίας.
Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση για τον οπλισμό που έχει στείλει η κυβέρνηση στο ουκρανικό καθεστώς διαρρηγνύοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις, που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ένα ιδιότυπο καλεντάρι με τον οπλισμό, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
«Ο κατάλογος των χορηγών είναι μακρύς και περιλαμβάνει την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Το όπλο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής και των υποδομών από ρωσικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και πυραύλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
stinger.JPG
Οι Ουκρανοί στο ημερολόγιο αυτό αναφέρονται ονομαστικά σε κάθε χώρα, που έχει αποστείλει όπλα στη χώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι Ουκρανοί, πέραν των Stinger και στους πυραύλους Harpoon

«Τα όπλα της νίκης»

H ευγνωμοσύνη που εκφράζεται από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αποτελεί μέρος της μακράς σειράς Advent Calendar στην οποία απαριθμεί τα υποτιθέμενα «όπλα της νίκης» που στέλουν οι διεθνείς εταίροι.
Στις 21 Δεκεμβρίου το όπλο επιλογής ήταν ο πύραυλος Harpoon, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Σήμερα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους φίλους μας από τη Δανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για πυραύλους και εκτοξευτές Harpoon.»
«Η ανάρτηση σημειώνει επίσης ότι οι πύραυλοι Harpoon βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ασφαλή και περιορίζουν τον ρωσικό στόλο στο ανατολικό τμήμα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει τη μεταφορά των πυραύλων Harpoon από τους εταίρους του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τη νορβηγική κυβέρνηση για τη στρατιωτική βοήθειά της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Harpoon και NASAMS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης