Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Το διώροφο κελί - «παλάτι» του μακελάρη Breivik- Το «τραπέζι του Putin», το Playstation με τους φύλακες και τα...3 παπαγαλάκια

Νορβηγία: Το διώροφο κελί - «παλάτι» του μακελάρη Breivik- Το «τραπέζι του Putin», το Playstation με τους φύλακες και τα...3 παπαγαλάκια
Εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες (μπάσκετ, περίπατοι, βιβλιοθήκη...), οι αρχές τού έχουν εμπιστευτεί τρεις παπαγάλους για να καλύψουν την ανάγκη του για ένα ζώο συντροφιάς
Πρωτοφανείς είναι οι συνθήκες κράτησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά του νορβηγικού κράτους ο Andrew Breivik, ο μακελάρης που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011.
Αναλυτικότερα, από το 2022, ο Breivik εκτίει την ποινή του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ρίνγκερικε, στις όχθες της λίμνης όπου βρίσκεται και η Ουτόγια, το νησί όπου σκότωσε 69 ανθρώπους, εφήβους στο μεγαλύτερο μέρος τους, στις 22 Ιουλίου 2011.
Λίγο νωρίτερα, είναι ανατινάξει βόμβα στο Οσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.
Ο 44χρονος έχει στη διάθεσή του τρία δωμάτια -έναν χώρο διαβίωσης, έναν χώρο μελέτης και έναν χώρο εκγύμνασης- στον επάνω όροφο.
Στον κάτω όροφο έχει στη διάθεσή του μία κουζίνα, μία αίθουσα τηλεόρασης με κονσόλα παιχνιδιών, μία τραπεζαρία και έναν χώρο επισκέψεων, τον οποίο μοιράζεται, όχι ταυτόχρονα, με έναν άλλο κρατούμενο.
«Ο Breivik διαθέτει πολύ περισσότερο χώρο από οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο στην φυλακή του Ρίνγκερικε», δήλωνε τον Δεκέμβριο ο διευθυντής της φυλακής, στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.
Αν και το ντεκόρ είναι λίγο λιτό, τα δωμάτια είναι πολύ καλά εξοπλισμένα με πολλά όργανα γυμναστικής, με μεγάλη τηλεόραση flat screen, πολλές πολυθρόνες για να παίζει Xbox με τους φύλακες και αφίσες του Πύργου του Άιφελ.

«Οι αρχές επιδιώκουν να με ωθήσουν στην αυτοκτονία»

Παρά την προκλητική αυτή παροχή ανέσεων, ο Breivik, που καταδικάσθηκε το 2012 σε 21ετή κάθειρξη που μπορεί να επεκτείνεται επ' αόριστον, κατέθεσε αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς κράτησής του.
«Οι αρχές επιδιώκουν να με ωθήσουν στην αυτοκτονία», δήλωσε χθες Τρίτη (9/1)... δακρυσμένος.
Αν και συνηθίζει τις προκλήσεις -το 2014, με επιστολή του στο AFP, είχε απειλήσει με απεργία πείνας αν δεν έπαιρνε, ανάμεσα σε άλλα, το Playstation 3 αντί του PS2- δεν διαμαρτύρεται για τις ανέσεις που διαθέτει.
Στην αγωγή του κατά του νορβηγικού κράτους δηλώνει ότι η απομόνωσή του εδώ και σχεδόν 11 χρόνια παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει «τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές ποινές», καθώς και το άρθρο της Σύμβασης που εγγυάται το δικαίωμα στην αλληλογραφία.

Με ποιους μπορεί να συναναστρέφεται

«Έχουν χτίσει έναν πύργο γύρω μου για να με εντοιχίσουν», δήλωσε χθες. «Δεν είμαι χάμστερ, έχω ανάγκη από πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις».
Η απομόνωσή του δεν είναι παρά σχετική: εκτός των επαφών με τους φύλακες με τους οποίους μπορεί να παίζει χαρτιά, να μαγειρεύει ή να συντρώγει, ο Breivik μπορεί να βλέπει συστηματικά έναν πάστορα, ένα φυσιοθεραπευτή, έναν ψυχίατρο ή μία επισκέπτρια του Ερυθρού Σταυρού μαζί με έναν σκύλο τον οποίο μπορεί να χαϊδεύει.
Ο Breivik έδωσε ο ίδιος τέλος στις επαφές με έναν επισκέπτη που είχε ορισθεί από τις αρχές, αλλά έχει τη δυνατότητα, για μία ώρα την εβδομάδα, να συναντά έναν άλλο κρατούμενο, επίσης επιλεγμένο, με τον οποίο μπορεί να κάνει βάφλες, για παράδειγμα.
Γενικά, οι συναντήσεις αυτές γίνονται γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο αποκαλεί «το τραπέζι του Putin», διότι, για λόγους ασφαλείας, φύλακες κάθονται ανάμεσα στους δύο κρατούμενους.
breivik_filaki_7_79c3f.webp
Φροντίζει τρεις... παπαγάλους

Εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες (μπάσκετ, περίπατοι, βιβλιοθήκη...), οι αρχές τού έχουν εμπιστευτεί τρεις παπαγάλους για να καλύψουν την ανάγκη του για ένα ζώο συντροφιάς.
«Είχα ζητήσει έναν σκύλο, μία κατσίκα ή ένα γουρούνι νάνο με τα οποία μπορείς να συνάψεις σχέσεις ενσυναίσθησης, που μπορούν να είναι μία καλή λύση υποκατάστασης για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση», είπε ο Breivik στο δικαστήριο.

breivik_filaki_1_9526b.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης