Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κακοστημένη απάτη η μυστική σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας για την Ουκρανία - Οργή Ρωσίας, αντίσταση Παγκόσμιου Νότου στις ΗΠΑ

Κακοστημένη απάτη η μυστική σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας για την Ουκρανία  - Οργή Ρωσίας, αντίσταση Παγκόσμιου Νότου στις ΗΠΑ
Έντονα αντέδρασε η Ρωσία στο δημοσίευμα του Bloomberg περί μυστικής συνόδου για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Μυστική σύνοδο για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky για την Ουκρανία πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στη Σαουδική Αραβία, όπως αποκάλυψε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές του.
Ωστόσο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Η εν λόγω σύνοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία καθώς και τις προοπτικές αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία στο μέλλον.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έστειλαν εκπροσώπους της σε αυτήν.

Ναυάγιο και αντίσταση Παγκόσμιου Νότου στις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με τους όρους του Κιέβου, ενώ οι χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο ζήτησαν την άμεση συμμετοχή της Ρωσίας στις διαβουλεύσεις.
Ωστόσο, οι δυτικές χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι αρκετές χώρες αρνήθηκαν την πρόσκληση για τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.
«Τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα, τίποτα δεν αναφέρθηκε πουθενά, δεν υπήρξαν διαρροές», είπε στη συνέχεια ο Lavrov.
Η φόρμουλα ειρήνης του Zelensky είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας, ενώ όλες οι προθέσεις να αναγκαστεί η Ρωσία να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, καθώς και οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα με τους όρους του Κιέβου δεν είναι παρά απάτη και χειραγώγηση, είπε επίσης ο Lavrov.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν κάνει ουσιαστικά βήματα προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι εντείνει τις επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας.

O Lavrov γνώριζε πριν από το Bloomberg

Ο Lavrov γνώριζε για την πολυδιαφημισμένη «μυστική συνάντηση» πριν από το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές μας σχέσεις με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, μπορώ να πω ότι μια άλλη συνάντηση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες – οι G7 και τα κορυφαία αναπτυσσόμενα έθνη. Δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο.
Κάποιοι απέρριψαν τις προσκλήσεις τους.
Η συνάντηση έγινε με απόλυτη μυστικότητα.
Δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικά δεν υπήρξαν διαρροές», σημείωσε μιλώντας στη Rossiya Segodnya.
«Οι στενοί μας σύμμαχοι και συνεργάτες που συμμετείχαν σε εκείνη τη συνάντηση δεν υποσχέθηκαν να κρατήσουν μυστικό από εμάς ένα θέμα που αφορά τη Ρωσία.
Μια άλλη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 και μια ''σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη'', όπου η «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2024», αποκάλυψε ο Lavrov.


Ο ρόλος της Κίνας

Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για να επηρεάσει τη Μόσχα, δεδομένου των στενών δεσμών μεταξύ των δύο.
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στους G-7 επιβεβαίωσαν την άποψή τους ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξαν ότι οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν έχει δείξει κανένα σημάδι πως θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ότι σέβεται τις προηγούμενες συμφωνίες.

Διαφημιστικό κόλπο


Η πρόσφατη συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας και των δυτικών χορηγών της και πολλών χωρών του Παγκόσμιου Νότου για να συζητηθεί η αποκαλούμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky ήταν απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο από το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο σε αυτό.
Αυτή είναι μια απολύτως παλιά ιδέα που έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.
Είναι ένα διαφημιστικό κόλπο του Zelensky», σημείωσε η Zakharova σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik όταν της ζητήθηκε να το δημοσίευμα του Bloomberg για τη μυστική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.
«Μιλώντας με πολιτικούς όρους, αυτό ήταν μέρος ενός ατελείωτου μπαράζ των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώθηκε στον Zelensky και σε όλες τις καθοδηγούμενες από τη Δύση διαρροές» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ελάχιστα έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση.
«Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά, αν όχι αντικρουόμενα, θέματα για έναν απλό λόγο: η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί επίπονη δουλειά στον πολιτικό και διπλωματικό δρόμο, κάτι που προφανώς απαιτεί συνομιλίες και επικοινωνία», τόνισε.
Σύμφωνα με την Zakharova η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τον Zelensky έχει σκοπό να «διατηρήσει την ψευδαίσθηση κάποιας πολιτικής δραστηριότητας αποσπώντας ταυτόχρονα την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από τις πραγματικές διαδικασίες προς μια πιθανή διευθέτηση», σημείωσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύνοδος του Δεκεμβρίου του 2023 για τη λεγόμενη «φόρμουλα Zelensky» δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα.

Το μαξιμαλιστικό σχέδιο Zelensky

Ο Zelensκy παρουσίασε τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του στα τέλη του 2022, με την πρόταση να περιλαμβάνει 10 σημεία, όπως απαιτήσεις από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Κριμαία και το Donbass, να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία και τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά, η «φόρμουλα ειρήνης» συνοψίζεται σε απαιτήσεις για πλήρη ρωσική συνθηκολόγηση.

Στο κενό ο υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας

Τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία διεξήγαγαν έκτοτε μια σειρά «ειρηνευτικών συνομιλιών» με βάση αυτές τις απαιτήσεις χωρίς να προσκαλέσουν τη Ρωσία, με στόχο, όπως φαίνεται, να πείσουν τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να συμμετάσχουν στην εκστρατεία υβριδικού πολέμου οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης της Δύσης κατά της Μόσχας.
Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου αρνήθηκαν, όχι μόνο διατηρώντας διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά ενισχύοντας το εμπόριο και επεκτείνοντας τους δυτικούς εναλλακτικούς θεσμούς στους οποίους η Ρωσία είναι εξέχον μέλος, κυρίως μέσω των BRICS, οι οποίοι επίσημα διπλασίασαν τα μέλη τους το 2023.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης