Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Γερμανία, προσπαθούν να σταματήσουν το AfD – Ανέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες, αναζητούν ναζιστικές συνδέσεις

Συναγερμός στη Γερμανία, προσπαθούν να σταματήσουν το AfD – Ανέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες, αναζητούν ναζιστικές συνδέσεις
Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας χαρακτήρισε κρατικό παράρτημα της Σαξονίας του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως απειλή για τη δημοκρατία
Η Γερμανία σκέφτεται να απαγορεύσει το δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό της κόμμα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο του προς την εξουσία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SPD κέρδισε τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές και αγωνίστηκε να σχηματίσει συνασπισμό.
Τελικά ήρθε σε συμφωνία με τους Πράσινους και το FDP, δημιουργώντας έναν κυβερνητικό συνασπισμό που ονομάστηκε Traffic Light Coalition, με βάση τα χρώματα των σημαιών του κόμματος.
Τα προβλήματα ήρθαν από την αρχή όμως επειδή το FDP είναι υπέρ των επιχειρήσεων και οι Πράσινοι απέχουν από αυτή τη λογική.
Και η αποδοχή του συνασπισμού έχει πάει από το 52% στις τελευταίες εκλογές στο 33% σήμερα.
Το τίμημα είναι βαρύ κυρίως για το FDP, το οποίο έχει καταρρεύσει από το 11,5% στο 5%, την ώρα που χρειάζεται τουλάχιστον 5% των ψήφων (με ορισμένους αποκλεισμούς) για να λάβει έδρες στο Κοινοβούλιο.

1_512.JPG
Η Γερμανία σκέφτεται να απαγορεύσει απλώς την Ακροδεξιά

Στις 13 Δεκεμβρίου, το Foreign Policy σημείωσε ότι η Γερμανία σκέφτεται απλώς να απαγορεύσει την Ακροδεξιά.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έκανε το δραματικό βήμα χαρακτηρίζοντας το κρατικό παράρτημα της Σαξονίας του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως απειλή για τη δημοκρατία - ένα πιθανό πρώτο βήμα προς την πλήρη απαγόρευσή του.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον ακροδεξιό προσανατολισμό αυτού του κόμματος», δήλωσε ο Dirk-Martin Christian, πρόεδρος του Κρατικού Γραφείου της Σαξονίας για την Προστασία του Συντάγματος.
Αν και η Γερμανία άσκησε, στο παρελθόν, συνταγματικές εξουσίες στο όνομα της εσωτερικής ασφάλειας για να ελέγξει τις σκληροπυρηνικές ακροδεξιές (και ριζοσπαστικές αριστερές) δυνάμεις, τα αντικείμενα μομφής ήταν περιθωριακά νεοναζιστικά κόμματα και ενώσεις που δεν είχαν καμία πιθανότητα να έρθουν εξουσία — ακόμη και σε δημοτικό επίπεδο ή σε κυβερνήσεις συνασπισμού.
Το AfD είναι μια διαφορετική ιστορία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD ως το ισχυρότερο κόμμα μακράν σήμερα στην ανατολική Γερμανία, εκμεταλλευόμενο ένα ισχυρό κύμα αντιμεταναστευτικού αισθήματος.
Έχει σημειώσει επίσης ρεκόρ στις πολιτειακές εκλογές της δυτικής Γερμανίας και είναι έτοιμο να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους το επόμενο έτος στο ανατολικό μισό της χώρας.
Θα μπορούσε λογικά να έχει εκτελεστική εξουσία, εάν οι συντηρητικοί —όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ή το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP)— θεωρήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να αντιμετωπίζουν το ακροδεξιό κόμμα ως νόμιμη έκφραση της λαϊκής βούλησης .
Επιπλέον, στον απόηχο της νίκης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία του Geert Wilders στην Ολλανδία τον Νοέμβριο, οι ομοϊδεάτες διεκδικητές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του AfD, αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση από ποτέ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα είχε δυσοίωνες προεκτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση — και όχι μόνο.
Όπως και οι αποφάσεις για τη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Θουριγγία, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε ότι ηγετικά μέλη και στελέχη του Saxony AfD εκφράζουν τακτικά ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά και αντισημιτικά αισθήματα.
Χαρακτήρισε το παράρτημα ως ένα με «συνήθως εθνο-εθνικιστικές θέσεις» και είπε ότι τόσο αυτός όσο και η εθνική του οργάνωση νεολαίας συνεργάζονται με γνωστά νεοναζιστικά και επίσημα απαγορευμένα κινήματα, όπως το κίνημα Reichsbürger.

Πανικό της Ελίτ

Σύμφωνα με το MSN, στη Γερμανία επικρατεί αναβρασμός, αφού το υποεκπροσωπούμενο δεξιό κόμμα έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα.
417453276_857871649680259_3535424067801183549_n.jpg
Το γερμανικό κόμμα AfD βρίσκεται τώρα στις δημοσκοπήσεις στο 22% μπροστά από κάθε κόμμα εκτός της Ένωσης (CDU/CSU).
Η Γερμανία πλησιάζει τώρα στο σημείο που ακόμη κι αν όλα τα κεντρώα κόμματα ενωθούν σε έναν υπερμεγάλο συνασπισμό που μπορεί να μην ξεπεράσει το 50%.

Υπερ-Μεγάλος Συνασπισμός

Ήδη οι αναλυτές βάζουν κάτω τα μαθηματικά ενός μεγάλου συνασπισμού.
SPD + Ένωση (CDU/CSU), + Πράσινοι = 16 + 31 + 12 = 59. Αυτή είναι ακόμα μια άνετη πλειοψηφία.
Ωστόσο, ένα τέτοιο σχήμα δύσκολα θα δουλέψει στην πράξη, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις, όπως και στην Ολλανδία.
Σε ένα απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Geert Wilders σημείωσε σημαντική νίκη στις ολλανδικές εκλογές.
Το Κόμμα Ελευθερίας του Wilders, ή PVV, το οποίο έχει υποσχεθεί να σταματήσει κάθε μετανάστευση στην Ολλανδία, επρόκειτο να κερδίσει 37 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, με βάση τις προβλέψεις του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP με βάση τα αποτελέσματα από όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες.
Ο πλησιέστερος αντίπαλος του PVV, ο συνασπισμός Εργατικών/Πράσινων Αριστερά του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Frans Timmermans, προβλεπόταν να εξασφαλίσει 25 έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης