Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εστία πολέμου στην… πόρτα της Ελλάδας – Απειλούν οι ΗΠΑ και τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Milorad Dodik, κόκκινη γραμμή η Srpska

Νέα εστία πολέμου στην… πόρτα της Ελλάδας – Απειλούν οι ΗΠΑ και τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Milorad Dodik, κόκκινη γραμμή η Srpska
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να «δράσουν» εάν κάποιος απειλήσει τους όρους των Συμφωνιών του Dayton
Επίδειξη δύναμης έκαναν οι ΗΠΑ, προκειμένου να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στον Σερβοβόσνιο ηγέτη Milorad Dodik, ο οποίος θέλει ανεξαρτησία για τη σερβική πλειοψηφία της χώρας που ελέγχει.
Οι ΗΠΑ πέταξαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου να σταματήσουν οι αποσχιστικές τάσεις μέρους της χώρας.
Ο Dodik είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Srpska, μιας ημιαυτόνομης σερβικής δημοκρατίας εντός των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που είναι ξεχωριστή από το άλλο τμήμα της χώρας που κατοικείται κυρίως από Βόσνιους Μουσουλμάνους και Κροάτες, γνωστή ως Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Τα όρια τέθηκαν από τις Συμφωνίες του Dayton του 1995, οι οποίες διαπραγματεύτηκαν μετά από επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων στην εθνοτική σύγκρουση στην περιοχή.

Bosnia-and-Herzegovina.jpeg
Το μήνυμα

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο είπε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τη Βοσνία για να δείξουν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.
«Αυτή η διμερής εκπαίδευση είναι ένα παράδειγμα προηγμένης στρατιωτικής συνεργασίας που συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) κατά της αποσχιστικής δραστηριότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Associated Press.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν ότι το Σύνταγμα της Β-Ε (Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) δεν παρέχει δικαίωμα απόσχισης και θα παρέμβουν εάν κάποιος προσπαθήσει να αλλάξει αυτό το βασικό στοιχείο", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Dodik, από την πλευρά του, είπε πρόσφατα στο AP ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει τα σερβικά συμφέροντα παρά τις απειλές από τις ΗΠΑ.
«Δεν είμαι παράλογος, ξέρω ότι η απάντηση της Αμερικής θα είναι η χρήση βίας… αλλά δεν έχω κανένα λόγο να φοβηθώ για να θυσιάσω τα (σερβικά) εθνικά συμφέροντα», είπε.
Είπε περαιτέρω ότι εάν υπάρξει διεθνής παρέμβαση που υποστηρίζει τους βοσνιακούς θεσμούς, τότε "στο επόμενο στάδιο, θα αναγκαστούμε από την αντίδρασή τους να κηρύξουμε πλήρη ανεξαρτησία" των σερβικών ελεγχόμενων περιοχών της Βοσνίας.
Ο James O’Brien, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, απείλησε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα «δράσουν» εάν κάποιος απειλήσει τους όρους των Συμφωνιών του Dayton και είπε ότι κανείς στη χώρα δεν έχει δικαίωμα «απόσχισης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης