Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Δύση - Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα

Σε πανικό η Δύση - Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους καταδικάζουν τις φερόμενες μεταφορές όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Τρόμο προκαλούν στη Δύση οι πληροφορίες για στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους εξέδωσαν την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις φερόμενες μεταφορές όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.
"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και την προμήθεια από τη Ρωσία βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ, καθώς και τη χρήση αυτών των πυραύλων από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας", ανέφερε η κοινή δήλωση, η οποία εκδόθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και των χωρών-εταίρων.

Βαθιά ανησυχία


"Η μεταφορά αυτών των όπλων αυξάνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης", σημείωσαν, προσθέτοντας ότι η χρήση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία στην Ουκρανία παρέχει επίσης "πολύτιμες τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις" στην Πιονγκγιάνγκ.
"Ανησυχούμε βαθύτατα για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια που έχει αυτή η συνεργασία στην Ευρώπη, στην κορεατική χερσόνησο, σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και σε όλο τον κόσμο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τι ισχυρίζονται οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους πυραύλους κατά τη διάρκεια μαζικών  επιδρομών στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου σε Zaporizhia και Kharkiv.
Το MSM, επικαλούμενο παραδοσιακά ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, υποστήριξε τους ισχυρισμούς, ωστόσο, χωρίς να παράσχει κανένα στοιχείο.
Η Ουάσιγκτον φέρεται εξοργισμένη που η μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις  κατά της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Από την πλευρά η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ΗΠΑ περί εικαζόμενης χρήσης βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τον ρωσικό στρατό.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Όταν του ζητήθηκε την Τρίτη να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι "δεν σχολιάζουμε τίποτα".
"Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι η Ουκρανία στοχεύει τα εδάφη μας, όπως το Belgorod, με πυραύλους που κατασκευάζονται από ξένα κράτη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία", πρόσθεσε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης