Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία απέτυχε πλήρως - Fico (Σλοβακία): Σοκάρουν τα λάθη με τη Ρωσία

Η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία απέτυχε πλήρως - Fico (Σλοβακία): Σοκάρουν τα λάθη με τη Ρωσία
Ούτε η ρωσική οικονομία ούτε το ρούβλι κατέρρευσαν, οι κυρώσεις αύξησαν την αυτάρκεια της Ρωσίας λέει ο Fico
Για πλήρη αποτυχία της στρατηγικής της Δύσης στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι πραγματικά σοκαριστικό το πόσες φορές οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εκτίμησαν τελείως εσφαλμένα την κατάσταση με τη Ρωσία.
Σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Pravda, o Fico ισχυρίζεται πως η στρατηγική των κρατών της Δύσης δεν αποδίδει και ότι έχει ήδη αποδειχθεί αποτυχημένη.
«Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία απέρριψα αυτήν την μονόπλευρη θεώρηση, όπως την ήθελαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγεται στο 2014, στις πολιτικές εξελίξεις και στη στάση που υπήρξε απέναντι σε όσους πολίτες ήταν ρωσικής εθνικότητας αλλά προφανώς και στην πλήρη επιρροή των ΗΠΑ σε ότι συνέβη και συμβαίνει στην Ουκρανία μετά το 2014» υποστηρίζει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Θέλησαν να τη γονατίσουν

Σύμφωνα με τον Fico, οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις 22 Φεβρουαρίου του 2022 χρησιμοποιήθηκαν από τη Δύση με απώτερο στόχο «να κάνουν τη Ρωσία να γονατίσει».
«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Κίεβο προμηθεύεται όπλα και δισεκατομμύρια δολάρια» επισημαίνει ο Fico, ο οποίος υπογραμμίζει πως είναι «πραγματικά σοκαριστικό το πόσες φορές η Δύση έχει εκτιμήσει εσφαλμένα τη κατάσταση με την Ρωσία», η οποία – όπως τονίζει – έχει τον πλήρη έλεγχο στις επαρχίες και στις περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Η Ρωσία δεν κατέρρευσε

Όπως επισημαίνει, παρά τις επιδιώξεις και τις κυρώσεις των Δυτικών, ούτε η ρωσική οικονομία ούτε το ρούβλι έχουν καταρρεύσει.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτάρκεια της τεράστιας χώρας.
Οι ρωσικοί ενεργειακοί «γίγαντες» αναφέρουν ρεκόρ πωλήσεων σε πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία» τονίζει ο Fico, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ανήκει σε εκείνους τους Σλοβάκους πολιτικούς και πολίτες που θεωρούν τη Ρωσία μη φιλικό κράτος, και πόσο μάλλον «θανάσιμο εχθρό».

Δεν μπορεί να αντεπιτεθεί η Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Fico, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.
«Η θέση του Ουκρανού προέδρου Zelensky κλονίζεται, σε αντίθεση με αυτή του Ρώσου προέδρου Putin, η οποία ενισχύεται και εδραιώνεται» αναφέρει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα πω πως η Ρωσία δεν νιώθει τις αρνητικές συνέπειες της απόφασης που έλαβε τον Φεβρουάριο του 2022 να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Ουκρανίας, αλλά προφανώς και δεν αυτές δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που θα την κατέστρεφαν, όπως τουλάχιστον είχαν σχεδιάσει οι Δυτικοί» τονίζει ο Fico.

Συνέχεια στη βοήθεια

Όπως εκτιμά, η Δύση θα συνεχίσει να στέλνει όπλα και χρήματα στην Ουκρανία για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
«Είναι πολιτικά αδύνατο για αυτούς που χάραξαν τη στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, να παραδεχτούν ότι αυτή είναι λάθος.
Σε δύο ή τρία χρόνια θα είμαστε στο σημείο που είμαστε τώρα.
Η ΕΕ θα έχει χάσει πιθανώς 50 δισεκατομμύρια ευρώ και στην Ουκρανία τα νεκροταφεία θα γεμίσουν με χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.
Η κοινή λογική, δυστυχώς, δεν κερδίζει, αν και μας λέει να κηρύξουμε αμέσως ανακωχή και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει ο Fico, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την πάροδο του χρόνου, η Ρωσία θα ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση δεδομένου ότι ΕΕ και Ρωσία έχουν ανάγκη η μια την άλλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης