Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της ανάφλεξης η Ερυθρά Θάλασσα - Ευθεία προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ, χαρακτήρισε το Λευκό Οίκο... τυχοδιώκτες

Στα όρια της ανάφλεξης η Ερυθρά Θάλασσα - Ευθεία προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ, χαρακτήρισε το Λευκό Οίκο... τυχοδιώκτες
Το Ιράν προειδοποιεί για τον «τυχοδιωκτισμό» των ΗΠΑ μετά την παρουσία οπλισμένου με πυραύλους Cruise πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζει να είναι ένα πεδίο, η ισορροπία του οποίου κρέμεται σε μια κλωστή.
Η Δύση και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διεθνείς ναυτιλιακούς δρόμους παρά την απειλή πυραύλων των Houthis και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται από την Υεμένη.
Αυτό έχει συμπεριλάβει πρόσφατα κράτη όπως η Δανία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα που στέλνουν στρατιωτικά πλοία στα περιφερειακά ύδατα επίσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ενώ συναντήθηκε με Άραβες ηγέτες το Σαββατοκύριακο πριν φτάσει στο Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας, είπε: "Αυτές οι επιθέσεις έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις τιμές που πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι για τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια».
Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των διελεύσεων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πλωτή οδός είχε αποκλειστεί από το EverGiven containership στις αρχές του 2021, σύμφωνα με την Inchcape Shipping Services.
Αλλά εν μέσω της έντονης παρουσίας στρατιωτικών πλοίων του δυτικού συνασπισμού, υπάρχει τώρα μια ιρανική φρεγάτα σταθμευμένη στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Η άφιξη της φρεγάτας Alborz, στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε πρόσφατα το FP, «ήταν ακόμη πιο άσχημα νέα για τη ναυτιλία, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη μια κρίση από τις επιθέσεις των Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν σε εμπορικά πλοία».

Η προειδοποίηση του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν εξέδωσε όμως νέα δήλωση προειδοποιώντας το Ισραήλ και την Αμερική ενάντια στον «τυχοδιωκτισμό» που θα επεκτείνει τον πόλεμο στην περιοχή:
«Το Ιράν εκδίδει μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε οποιονδήποτε τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη», δήλωσε ο πρεσβευτής Amir Saeid Iravani σε επιστολή που απευθυνόταν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μια εβδομάδα αφότου το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν ανέπτυξε ένα πλοίο με πυραύλους κρουζ στην περιοχή.
Η Τεχεράνη απέρριψε επίσης ως «αβάσιμη» την κατηγορία ότι οι Houthis λαμβάνουν υποστήριξη από τους Ιρανούς καθώς πραγματοποιούν επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανέκαθεν έδινε μεγάλη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Iravani στη δήλωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης