Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Δυτική Όχθη, o Blinken (ΗΠΑ) - Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Mahmoud Abbas

Στη Δυτική Όχθη, o Blinken (ΗΠΑ) - Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Mahmoud Abbas
Η επίσκεψη Blinken στη Δυτική Όχθη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα
Στη Δυτική Όχθη μετέβη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Mahmoud Abbas.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Blinken διέσχισε ισραηλινά σημεία ελέγχου για να φτάσει στην de facto παλαιστινιακή πρωτεύουσα Ραμάλα.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη (9/1/2024) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ και της Hamas, τις περιφερειακές εντάσεις και το μέλλον της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Blinken θα συζητήσει με τον Abbas την ευθύνη των Παλαιστινίων να μεταρρυθμιστεί και να βελτιώσει τη διακυβέρνησή τους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης, αντανακλώντας την άποψη της Ουάσινγκτον ότι ο Abbas πρέπει να αναθεωρήσει την οργάνωση για να προετοιμαστεί να κυβερνήσει μια μεταπολεμική Γάζα. «Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση σε ορισμένες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παραμένει η καλύτερη ελπίδα για μια ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Ο Blinken μετέβη στο Ισραήλ αφού επισκέφθηκε τους Άραβες συμμάχους της Ουάσινγκτον, οι οποίοι, όπως είπε, επιθυμούν στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά μόνο αν αυτό περιλαμβάνει μια «πρακτική πορεία» προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για ένα παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που σήμερα κατέχει το Ισραήλ κατέρρευσαν πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Οι δεξιοί ηγέτες του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ αντιτίθενται στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Blinken αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον τρόπο με τον οποίο ο Netanyahu και το υπουργικό του συμβούλιο ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του για ένα παλαιστινιακό κράτος. Είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις, δύσκολες επιλογές» για να επωφεληθεί από την ευκαιρία που προσφέρει η περιφερειακή ολοκλήρωση. «Η εξτρεμιστική βία των εποίκων που ασκείται ατιμώρητα, η επέκταση των οικισμών, οι κατεδαφίσεις, οι εξώσεις, όλα αυτά καθιστούν δυσκολότερο, όχι ευκολότερο για το Ισραήλ να επιτύχει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», είπε, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης