Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (EKT): Αντιμέτωπη με αδύναμη ανάπτυξη, η ευρωζώνη - Πιθανή η ύφεση

De Guindos (EKT): Αντιμέτωπη με αδύναμη ανάπτυξη, η ευρωζώνη - Πιθανή η ύφεση
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το σενάριο της τεχνικής ύφεσης το β' εξάμηνο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη να βρισκόταν σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες.
«Οι ήπιοι δείκτες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης β' εξάμηνο του 2023 και τις αδύναμες προοπτικές για το εγγύς μέλλον», δήλωσε ο de Guindos στη Μαδρίτη.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές γέρνουν προς τα κάτω» συνέχισε.
Ο de Guindos δήλωσε ότι η οικονομική αδυναμία είναι ευρείας βάσης, με τις κατασκευές και τη μεταποίηση να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά και τις υπηρεσίες να είναι πιθανό να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο de Guindos δεν προσέφερε κανένα νέο μήνυμα, επαναλαμβάνοντας απλώς το αφήγημα της ΕΚΤ ότι ένα επιτόκιο καταθέσεων 4%, διατηρούμενο για «αρκετά μεγάλη διάρκεια», θα συμβάλει στη μείωση της αύξησης των τιμών πίσω στο στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ένα χρονοδιάγραμμα που αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικό, δεδομένων των παρατεταμένων πιέσεων στις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης