Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος Houthis με ΗΠΑ - Βρετανία, επίθεση σε συμμαχικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - Ισοπεδώνει τη Γάζα το Ισραήλ

Πόλεμος Houthis με ΗΠΑ - Βρετανία, επίθεση σε συμμαχικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - Ισοπεδώνει τη Γάζα το Ισραήλ
Πιέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Anthony Blinken στο Ισραήλ για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους - Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης του Ισραήλ
(upd11) Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να κάνει δύσκολες επιλογές για να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα γειτονικά αραβικά κράτη και για να ανοίξει το δρόμο προς τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, ο ισραηλινός στρατός επιμένει στην τακτική του, βομβαρδίζοντας και ισοπεδώνοντας αυτήν την φορά τη νότια και την κεντρική Γάζα.
Οι πόλεις Khan Yunis και Rafah βρέθηκαν στο επίκεντρο των ισραηλινών χτυπημάτων ενώ σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρονται και στην κεντρική Γάζα, με τους Παλαιστίνιους να υποστηρίζουν πως τα εναπομείναντα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει από νεκρούς και τραυματίες.
Και ενώ στη Γάζα ο πόλεμος μαίνεται με αμείωτη ένταση, το μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα αποκτά διαστάσεις καθώς οι αντάρτες της Υεμένης Houthis εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη τους αεροπορική επίθεση κατά πλοίων επιφανείας, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας να καταρρίπτουν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους.
Εξίσου τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με την Hezbollah να διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ισραλινών ότι κατά την επίθεση της 9ης Ιανουαρίου με drones κατά του νότιου Λιβάνου, σκοτώθηκε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων της.

Μπαράζ πυραύλων από τους Houthi, εμπλοκή ΗΠΑ - Βρετανίας

Η μαζική αεροπορική επίθεση με 18 drones και 3 πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Houthis κατά πλοίων επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα και η κατάρριψη τους από μαχητικά αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, αποτελεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό επεισόδιο στην περιοχή.
Η επίθεση μάλιστα αυτή ήρθε ενόψει προγραμματισμένου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επρόκειτο να καταδικάσει τις επιθέσεις αυτές και να ζητήσει την άμεση παύση τους, επισημαίνοντας τους κινδύνους τόσο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όσο και στην ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου.
Σύμφωνα με την CENTCOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτή ήταν η 26η επίθεση των Houthi από τις 19 Νοεμβρίου.
«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Houthis εξαπέλυσαν περίπλοκη επίθεση με ιρανικού σχεδιασμού drones, πυραύλους cruise εναντίον σκαφών επιφανείας και βαλλιστικό πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας» ανακοίνωσε η CENTCOM, τονίζοντας ότι για την κατάρριψη των drones και των πυραύλων επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και ένα βρετανικό πολεμικό.
Όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισης, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Επίθεση σε αμερικανικό πλοίο, στόχος και βρετανικό

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Grant Shapps είπε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Diamond ήταν δυνητικά στόχος της επίθεσης των Houthis

«Αντιλαμβάνομαι ότι και το πλοίο στοχοποιήθηκε καθώς και ότι υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση σε όλα τα πλοία της περιοχής» υπογράμμισε ο Shapps, αναφέροντας πως «οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Houthis είναι απαράδεκτες και οι συνέπειές τους θα είναι σοβαρές».
Ο Yahya Saree, εκπρόσωπος των Houthis, υποστήριξε πως οι Houthis επιτέθηκαν σε αμερικανικό πλοίο που παρέχει υποστήριξη στο Ισραήλ με μεγάλο αριθμό πυραύλων και drones, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν υπήρξε κάποια ζημιά στο πλοίο.
Ωστόσο, τόνισε ότι η επίθεση αυτή ήταν μια πρώτη απάντηση σε προηγούμενα αμερικανικά χτυπήματα κατά τα οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες των Houthis.

Οι Houthis αναλαμβάνουν την ευθύνη για επίθεση με drone κατά αμερικανικού πλοίου

Οι αντάρτες της Υεμένης δήλωσαν σήμερα ότι εκτόξευσαν "μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους" κατά αμερικανικού πλοίου, μετά την ανακοίνωση των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων ότι απέτρεψαν "τη σοβαρότερη επίθεση" των Houthis στην Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, πραγματοποίησαν "επιχείρηση με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών και αντιπλοϊκών πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν στόχο αμερικανικό πλοίο το οποίο παρείχε βοήθεια στη σιωνιστική οντότητα", όπως ανακοίνωσαν χωρίς να διευκρινίσουν την ημερομηνία ή τον τόπο της επίθεσης.
Είναι μια "πρώτη απάντηση στην ύπουλη επίθεση κατά των δυνάμεών μας την 31η Δεκεμβρίου", πρόσθεσαν.
Απαντώντας σε αίτημα για βοήθεια ενός εμπορικού πλοίου, ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν εκείνη την ημέρα τρία πλοία των Houthis, σκοτώνοντας δέκα μέλη πληρωμάτων.
Από την αρχή του πολέμου την 7η Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Hamas, οι Houthis, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, αυξάνουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των πλοίων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Πρώτος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ συγκρότησαν τον Δεκέμβριο έναν διεθνή συνασπισμό για να εγγυηθούν την ασφάλεια σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή απ΄όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Σήμερα, ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο μιας "περίπλοκης" επίθεσης.
Το βρετανικό πλοίο HMS Diamond μαζί με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ "απέτρεψαν με επιτυχία τη σοβαρότερη έως σήμερα επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps, στην πλατφόρμα Χ.
"Το Diamond απέτρεψε αρκετές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς την κατεύθυνσή του και σε εμπορικά πλοία στην περιοχή αυτή", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματίες ή ζημιές.
Η χθεσινοβραδινή επίθεση είναι η 26η κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).

Ιταλία: Μην υπάρξει τρίτο μέτωπο

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Guido Crosetto αφού είπε πως δεν θα επιθυμούσε να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο πολέμου μετά την Ουκρανία και τη Γάζα, επισήμανε πως οι επιθέσεις των Houthis πρέπει να σταματήσουν πριν πάρουν διαστάσεις.

Ο IDF ισοπεδώνει τη νότια και κεντρική Γάζα, καταστρέφει υπόγεια τούνελ της Hamas

Παρά τις επισημάνεις του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken κατά τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ότι είναι υπερβολικά υψηλός ο αριθμός των αμάχων στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα τόσο τη νότια όσο και την κεντρική Γάζα.
Επίκεντρο των μαχών είναι η Khan Yunis, όπου ο IDF υποστηρίζει πως εξουδετερώθηκαν δεκάδες μαχητές της Hamas ενώ σφοδροί βομβαρδισμοί υπήρξαν και στην κεντρική Γάζα και συγκεκριμένα στο Maghazi, όπου οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι ανακάλυψαν και κατέστρεψαν πάνω από 15 υπόγεια τούνελ.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου έπληξε περίπου 150 στόχους της Hamas. Ναι μεν αλλά … από ΗΠΑ

Κατά τις συναντήσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken – στην τέταρτη επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή από τις αρχές Οκτωβρίου – προειδοποίησε το Ισραήλ πως είναι πολύ υψηλός ο καθημερινός απολογισμός των θυμάτων στη Γάζα.
«Γνωρίζουμε πως όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό, που κρύβεται σε σχολεία και σε νοσοκομεία για να ανοίξει πυρ, τα πράγματα γίνονται απίστευτα δύσκολα.
Όμως το τίμημα που πληρώνουν καθημερινά οι άμαχοι στη Γάζα, ειδικά τα παιδιά, είναι υπερβολικά υψηλό» ανέφερε ο Blinken, ο οποίος ωστόσο επισήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης της απειλής της Hamas.

Σχέδιο Gallant

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant ενημέρωσε τον Blinken ότι η επίθεση του IDF στην Khan Yunis θα ενταθεί και θα συνεχιστεί έως ότου εντοπιστεί η ηγεσία της Hamas και επιστρέψουν στο Ισραήλ όλοι οι όμηροι.
Μάλιστα ο Gallant αναφέρθηκε και στο σχέδιο του, το οποίο προβλέπει πως στη Γάζα δεν θα υπάρχει ούτε Hamas ούτε ισραηλινή πολιτική διοίκηση, και ότι τη Γάζα θα κυβερνήσουν Παλαιστίνιοι «που δεν θα είναι εχθρικοί έναντι του Ισραήλ».

Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης Netanyahu

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Netanyahu.
Πληροφορίες από τους Times of Israel αναφέρουν πως βασικό θέμα συζήτησης θα είναι τα σχέδια του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου.

Στο Μπαχρέιν ο Blinken μετά τη συνάντηση με Abbas

Ο Blinken μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα 10/1 με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, με βασικό θέμα την επόμενη ημέρα στη Γάζα, ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στο Μπαχρέιν, επίσκεψη που ήταν εκτός προγράμματος.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ευθύνη να μεταρρυθμιστεί, να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της» υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να κάνει δύσκολες επιλογές και να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε τους Ισραηλινούς να υποστηρίξουν εκείνους τους Παλαιστίνιους ηγέτες που είναι πρόθυμοι να ζήσουν ειρηνικά δίπλα στους Ισραηλινούς.
Σημειώνεται πως ο Abbas θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi προκειμένου να συζητήσουν σχέδιο για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαψεύδει το Ισραήλ η Hezbollah

Εν τω μεταξύ, η Hezbollah διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι κατά την επίθεση τους με drones στο Λίβανο σκότωσαν τον διοικήτη των αεροπορικών δυνάμεων της οργάνωσης, Ali Hussein Barji.
Κατά τους Ισραηλινούς ο Barji έχει ηγηθεί δεκάδων επιθέσεων με drones κατά του Ισραήλ.
Ωστόσο, η Hezbollah υποστηρίζει ότι δεν απειλήθηκε ποτέ η ζωή του Barji, αναφέροντας πως αυτός δεν ήταν ανάμεσα στους 4 μαχητές της που σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα.
Σημειώνεται πως η Hezbollah εξαπέλυσε επίθεση κατά βάσης της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη Safed ως αντίποινα στον θάνατο των Wissam al-Tawil, διοικητή επίλεκτης μονάδας της Hezbollah και Saleh al Arouri του υπαρχηγού της Hamas.
Ως απάντηση στην επίθεση αυτή, οι Ισραηλινοί έπληξαν δεκάδες στόχους της Hezbollah στο έδαφος του Λιβάνου, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati να υποστηρίζει πως η χώρα του απειλείται με πόλεμο.

Στους 186 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Βάσει του επίσημου απολογισμού του IDF, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας στις 20 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 186 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 1.065.
Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου του 2023, οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για 520 νεκρούς στρατιώτες.
Εκτιμάται ωστόσο, ακόμα και από ισραηλινά ΜΜΕ, πως ο αριθμός αυτός υπολείπεται της πραγματικότητας.

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Κίνδυνος ασιτίας για 1 εκατομμύριο παιδιά

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν για τον πληθυσμό της Γάζας.
Η τελευταία προειδοποίηση αναφέρει πως τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της ασιτίας και για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι πιέσεις στο Ισραήλ να φτάσουν στον πληθυσμό περισσότερα τρόφιμα, φάρμακα και νερό.
Σημειώνεται πως μόλις τα 15 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας, εξακολουθούν - έστω και μερικώς - να είναι σε λειτουργία.

Στους 23.357 οι νεκροί

Πάντως και παρά τις συνεχείς πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες, ο πόλεμος αφήνει πίσω του καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 23.357 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 59.400.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν 147 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 243.
88_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης