Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η μυστική συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου 2023 για την Ουκρανία που έπεσε στο κενό – Ο ρόλος κλειδί της Κίνας

Αποκάλυψη: Η μυστική συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου 2023 για την Ουκρανία που έπεσε στο κενό – Ο ρόλος κλειδί της Κίνας
Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για να επηρεάσει τη Μόσχα, δεδομένου των στενών δεσμών μεταξύ των δύο
Τις προσπάθειες των δυτικών συμμάχων να δώσουν ένα τέλος στην αδιέξοδη προσπάθεια της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας αποτυπώνει νέα αποκάλυψη του Bloomberg, ότι πραγματοποιήθηκε μια μυστική συνάντηση τον Δεκέμβριο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ομάδας των Επτά συμμάχων της και μιας μικρής ομάδας χωρών του Παγκόσμιου Νότου για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, "η άγνωστη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας της 16ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου".
Η μυστικότητα στόχευε εν μέρει στο να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα για την ένταξη.
«Το μικρότερο σχήμα επέτρεψε μια πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας και τα σχέδια για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, καθώς και τις αρχές για πιθανή εμπλοκή με τη Ρωσία στο μέλλον», ανέφερε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της G-7 συνέχισαν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να εμπλακούν απευθείας με τη Ρωσία.
Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλα μεγάλα έθνη του Παγκόσμιου Νότου που είχαν έρθει σε ορισμένες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνεδριάσεις —ιδίως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— δεν έστειλαν τους εκπροσώπους τους.

Ο ρόλος της Κίνας

Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για να επηρεάσει τη Μόσχα, δεδομένου των στενών δεσμών μεταξύ των δύο.
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στο G-7 επιβεβαίωσαν την άποψή τους ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξαν ότι οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ότι σέβεται τις προηγούμενες συμφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης