Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδεκατίζονται οι Ουκρανοί, 30.000 νεκροί ή σοβαρά τραυματίες το μήνα - Ετοιμάζουν... αντάρτικο - Εφιάλτης το ρωσικό drone KUB

Αποδεκατίζονται οι Ουκρανοί, 30.000 νεκροί ή σοβαρά τραυματίες το μήνα - Ετοιμάζουν... αντάρτικο - Εφιάλτης το ρωσικό drone KUB
Ο ουκρανικός στρατός ξεμένει από δυνάμεις στο μέτωπο, αλλά η ουκρανική Βουλή αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία για τη νέα κινητοποίηση
(upd 32) Με την κατάσταση στο μέτωπο να φαντάζει απελπιστική για τον ουκρανικό στρατό καθώς οι δυνάμεις του ξεμένουν τόσο από εξοπλισμό και πυρομαχικά όσο και από ανθρώπινο δυναμικό – το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι πάνω από 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023 – οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε όλες τις γραμμές του μετώπου και αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν και περισσότερα εδάφη.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μεγάλο μέρος του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί να έχει «κολλήσει» στα χιόνια και επί της ουσίας να έχει «αχρηστευτεί», ενώ υπογραμμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών.
Και ενώ οι Ουκρανοί αδυνατούν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για τη νέα κινητοποίηση στρατιωτών που χρειάζονται για να συνεχίσουν να πολεμούν, υπάρχουν πληροφορίες πως εάν το νομοσχέδιο για την επιστράτευση «περάσει» τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί… «αντάρτικο» και μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που μέλημα της θα είναι η εκεχειρία και η κατάπαυση πυρός.
Απέναντι στους αποδεκατισμένους Ουκρανούς, οι Ρώσοι μιλούν για νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδίδονται στις δυνάμεις του, τη στιγμή που καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές που θέλουν τον ρωσικό στρατό να φτάνει μέχρι το Kharkiv και την Οδησσό, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η Ουκρανία από την πρόσβαση της στην θάλασσα.

ABC: Αύξηση 30% στον αριθμό των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών

Κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών τις τελευταίες εβδομάδες, όπως μεταδίδει το ABC επικαλούμενο Ουκρανούς γιατρούς.
Σύμφωνα με τον Sergei Ryzhenko, επικεφαλής γιατρό σε νοσοκομείο του Dnepr, καθημερινά γίνονται δεκτοί 40 έως 100 βαριά τραυματίες ενώ οι γιατροί πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση 50 έως 100 χειρουργικές επεμβάσεις.
Όπως λέει, οι περισσότερες επεμβάσεις αφορούν ακρωτηριασμούς.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, περίπου 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά σε μηνιαία βάση.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του 2023, περισσότεροι από 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.

Χωρίς συμφωνία για τη νέα κινητοποίηση Ουκρανών

Και ενώ ο ουκρανικός στρατός ξεμένει από στρατιώτες, η ουκρανική Βουλή αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία επί του νομοσχεδίου για τη νέα κινητοποίηση Ουκρανών που μεταξύ άλλων προβλέπει και αυστηρές ποινές για όσους δεν κάνουν την στρατιωτική τους θητεία.
Ο Ουκρανός βουλευτής, Alexey Goncharenko υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν θα πάει στη Βουλή για εξέταση σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς θα επανεξεταστεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή εθνικής ασφάλειας αργότερα εντός της ημέρας, ενώ άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν πως κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντίθετες με το Σύνταγμα.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky είχε αναφέρει πως η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία είχε ζητήσει την κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών, κάτι που στη συνέχεια είχε διαψεύσει ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, γεγονός που πυροδότησε μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση στην ηγεσία της Ουκρανίας.

Soskin (σύμβουλος πρώην πρωθυπουργού Kuchma): Θα δημιουργηθεί… αντάρτικο

Εάν η ουκρανική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την κινητοποίηση, τότε πολλοί Ουκρανοί θα μεταβούν σε παραμεθόριες περιοχές και θα δημιουργήσουν τη δική τους κυβέρνηση αναφέρει ο Oleg Soskin, Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας και πρώην σύμβουλος του πρώην Ουκρανού πρωθυπουργού, Leonid Kuchma.
«Φτάσαμε σε ένα ορόσημο, αυτό είναι ο νέος νόμος για την κινητοποίηση.
Αν προσπαθήσουν να τον περάσουν, τότε είναι λογικό, οι άνδρες να μην θέλουν να γίνουν τροφή… για τα κανόνια.
Τότε είναι που θα αρχίσει η συγκέντρωση των ανδρών στις νότιες και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, όχι κοντά στην Πολωνία αλλά σε Ρουμανία, Μολδαβία, Ουγγαρία» υποστηρίζει ο Soskin.
«Όταν συγκεντρωθούν πολλοί άντρες θα δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα ανακοινώσει ότι η χώρα πρέπει να συμφωνήσει σε εκεχειρία και κατάπαυση πυρός» λέει ο Soskin, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κινητοποίηση των Ουκρανών δεν έχει κανένα νόημα διότι είναι απίθανο η Δύση να συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν.
«Χωρίς δυτική βοήθεια, η επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα πραγματοποιηθεί και χωρίς επίθεση, η ανάγκη για γενική επιστράτευση εξαφανίζεται» λέει ο Soskin.

Wall Street Journal: Οι Ουκρανοί έχασαν τους πιο έμπειρους στρατιώτες τους

Για χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα σε αυτούς ήταν τα πιο έμπειρα και τα πιο καλά εκπαιδευμένα στελέχη.
«Το Κίεβο έχασε χιλιάδες στρατιώτες, και μάλιστα τους πιο έμπειρους και πιο καλά εκπαιδευμένους.
Η ουκρανική αντεπίθεση τελείωσε πριν καν αρχίσει» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι πως δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να σπάσουν τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων».

Sputnik: Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Ελλάδα για περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Αποκάλυψη για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Anrtony Blinken στην Κρήτη το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024.
O Blinken επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διπλωματικής του εκστρατείας για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία να αποσπάσει μία υπόσχεση από την Αθήνα να χορηγήσει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, υποστηρίζει το Sputnik.
Ο Antony Blinken παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ταπεινωτικό «τελεσίγραφο» όταν επισκέφθηκε τη χώρα, σημειώνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έλαβε μόλις λίγες ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο Blinken είχε κάνει μια στάση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τη Μέση Ανατολή με τον φόβο μεγαλύτερης περιφερειακής διάχυσης.
Πάντως, εν μέσω της αυξανόμενης δυσκολίας να εξασφαλίσουν περισσότερα πακέτα βοήθειας στο Κίεβο λόγω της «ουκρανικής κόπωσης» ώθησαν τον Blinken να καταφύγει στον εκβιασμό, σύμφωνα με το Sputnik.

RBC: Μειωμένη κατά 90% η προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία το 2023 σε σχέση με το 2022

Μειωμένη κατά 90% ήταν η προμήθεια βαρέων όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αναφέρει το RBC, επικαλούμενο στοιχεία από το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου στη Γερμανία.
Βάσει του δημοσιεύματος, ανάμεσα στους μεγάλους προμηθευτές μόνο η Τσεχία εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της.
Όπως αναφέρεται, το 2022, οι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στο Κίεβο 434 τανκ, 89 MLRS και 574 βαριά πυροβόλα.
Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε σε 380 τανκ, οκτώ MLRS και 236 βαριά πυροβόλα.
Η Πολωνία είναι ηγέτιδα όσον αφορά τον αριθμό των παραδόσεων τανκ καθώς παρέδωσε περισσότερες από 260 μονάδες, ενώ επισημαίνεται πως η Ουκρανία παρέλαβε κυρίως T-72 και Leopard, όσον αφορά τα άρματα μάχης.
Όσον αφορά τα MLRS, από τα 97 που υποσχέθηκε η Δύση, παρέδωσε τα 78 ενώ από 810 βαριά πυροβόλα, παρέδωσε τα 585.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συνολική βοήθεια που χορηγήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2023, ήταν σχεδόν 90% μικρότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022.
Η Ρωσία εκτιμά ότι 54 κράτη παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Washington Post: Το μεγαλύτερο λάθος των ΗΠΑ εάν σταματήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία - Τέλος στην παγκόσμια ηγεσία τους

Ένας πιθανός τερματισμός της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο θα είχε τρομερές συνέπειες για την Ουκρανία και θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εισβολή στο Ιράκ το 2003 αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post.
Το δημοσίευμα, αφού σχολιάζει τη συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για διάθεση περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2024, υποστηρίζει πως βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να εξετάσουν και το θέμα των «πακέτων βοήθειας» σε Ισραήλ και Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεμείνει από κεφάλαια για την Ουκρανία.
Εάν το Κογκρέσο δεν λάβει μέτρα, οι συνέπειες για την Ουκρανία και τον κόσμο θα είναι τρομακτικές» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «ο τερματισμός της υποστήριξης προς το Κίεβο θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον από την εισβολή στο Ιράκ το 2003».
«Οι γεωπολιτικές συνέπειες θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές» επισημαίνει η Washington Post, η οποία επικαλείται την επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, Alina Polyakova που υποστηρίζει ότι «η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας θα έχει καταστροφικές συνέπειες» και θα οδηγήσει στο γεγονός ότι «η Ουκρανία θα υποστεί τελικά ήττα».
«Αυτό θα σημάνει σημαντική πτώση του ρόλου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη.
Ειλικρινά, μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα σηματοδοτήσει το τέλος της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ» αναφέρει η Polyakova.

ΝΑΤΟ: Υποσχέθηκε «παροχή εκτεταμένης βοήθειας» στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό ή πόρους

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπόσχεται στην Ουκρανία «εκτεταμένη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024».
Αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρεσβευτών.
Το έγγραφο δεν περιέχει πληροφορίες για νέες προμήθειες όπλων και δεν διευκρινίζει πόσα χρήματα θα μεταφερθούν στο Κίεβο.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ κατέστησαν σήμερα σαφές ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν εκτεταμένη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ να ανακαλούν τα σχέδιά τους να παράσχουν νέα στήριξη δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Fico (Σλοβακία): Σοκάρουν τα λάθη της Δύσης με τη Ρωσία

Για πλήρη αποτυχία της στρατηγικής της Δύσης στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι πραγματικά σοκαριστικό το πόσες φορές οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εκτίμησαν τελείως εσφαλμένα την κατάσταση με τη Ρωσία.
Σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Pravda, o Fico ισχυρίζεται πως η στρατηγική των κρατών της Δύσης δεν αποδίδει και ότι έχει ήδη αποδειχθεί αποτυχημένη.
Όπως σημειώνει, οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις 22 Φεβρουαρίου του 2022 χρησιμοποιήθηκαν από τη Δύση με απώτερο στόχο «να κάνουν τη Ρωσία να γονατίσει».
«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Κίεβο προμηθεύεται όπλα και δισεκατομμύρια δολάρια» επισημαίνει ο Fico, ο οποίος υπογραμμίζει πως είναι «πραγματικά σοκαριστικό το πόσες φορές η Δύση έχει εκτιμήσει εσφαλμένα τη κατάσταση με την Ρωσία», η οποία – όπως τονίζει – έχει τον πλήρη έλεγχο στις επαρχίες και στις περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Όπως λέει, παρά τις επιδιώξεις και τις κυρώσεις των Δυτικών, ούτε η ρωσική οικονομία ούτε το ρούβλι έχουν καταρρεύσει.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτάρκεια της τεράστιας αυτής χώρας.
Οι ρωσικοί ενεργειακοί «γίγαντες» αναφέρουν ρεκόρ πωλήσεων σε πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία» τονίζει ο Fico, εκτιμώντας πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.
«Η θέση του Ουκρανού προέδρου Zelensky κλονίζεται, σε αντίθεση με αυτή του Ρώσου προέδρου Putin, η οποία ενισχύεται και εδραιώνεται» αναφέρει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Όπως λέει, η Δύση θα συνεχίσει να στέλνει όπλα και χρήματα στην Ουκρανία για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Η Σλοβακία αρνείται να υπογράψει κείμενο καταδίκης της «μεταφοράς όπλων από τη Β. Κορέα στη Ρωσία»

Η Σλοβακία δεν έχει υπογράψει τη δήλωση που υποστηρίζεται από σχεδόν 50 δυτικές χώρες που καταδικάζουν την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Juraj Blanar, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASR.
«Είμαστε σταθερά στο πλευρό της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη δήλωση μόνο και μόνο επειδή κάποιος μας πλησιάζει και λέει ότι το πιστεύουν αλλά δεν δίνουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν», σημείωσε ο Blanar.
«Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε ένα κείμενο, όταν δεν έχουμε σχετικά στοιχεία», πρόσθεσε.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν δήλωση υπουργών Εξωτερικών πολλών δυτικών χωρών σχετικά με την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της Σλοβακίας, αντιδρώντας στη δήλωση του Blanar, σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) της δημοκρατίας, ανέφερε το TASR.

Tucker Carlson (Αμερικάνος δημοσιογράφος): Η Ουκρανία δεν θα νικήσει, όσα χρήματα και αν πάρει…

Η κυβέρνηση Biden και παρά την πραγματικότητα, αρνείται να πιστέψει ότι η Ρωσία θα είναι αυτή που θα νικήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία υποστήριξε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Tucker Carlson.
«Η Ουκρανία δεν πρόκειται να κερδίσει, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα της δώσουν οι ΗΠΑ.
Αλλά και η Ουάσινγκτον αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός» ανέφερε στο πρόγραμμα του στο δίκτυο Χ ο Carlson.
«Αυτό φέρνει τον Biden σε πολύ άβολη θέση, καθώς ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί στον Zelensky τη στήριξη σας, τα χρήματα σας και πιθανότατα και τα παιδιά σας «για όσο χρειαστεί».
Αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα» επισήμανε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, ο οποίος τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί αριθμητικά των Ουκρανών ενώ έχει και τεράστια στρατιωτική βιομηχανία.

Focus: Μετά την Ουκρανία, η Γερμανία η μεγαλύτερη ηττημένη του πολέμου με τη Ρωσία

Μετά την Ουκρανία, η Γερμανία είναι η πλέον ηττημένη χώρα του πολέμου με τη Ρωσία
υποστηρίζει ο Gabor Steingart, επικεφαλής γερμανικών ΜΜΕ, πρώην αρχισυντάκτης της Handelsblatt και νικητής του βραβείου Helmut Schmidt.
Σε άρθρο του στο Focus, o Steingart
υποστηρίζει πως η Γερμανία έχει χάσει σε σεβασμό και σε αίσθημα ασφάλειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είναι ήδη σαφές πως η Γερμανία θα είναι η μεγάλη χαμένη αυτού του πολέμου, μετά την Ουκρανία.
Η χώρα μας χάνει σε ασφάλεια, σε ευημερία και σε φήμη» τονίζει ο Steingart, ο οποίος αφού αναφέρει πως η Γερμανία είχε έναν όγκο συναλλαγών με τη Ρωσία ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την έναρξη του πολέμου, υπογραμμίζει πως τα νέα αναμένεται να είναι άσχημα και για τη «γερμανική εξαγωγική βιομηχανία» εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Επιπλέον, τονίζει ότι η προστασία που απολάμβανε η Γερμανία από τις ΗΠΑ καθ’όλη τη μεταπολεμική ιστορία της, έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη.
«Η Γερμανία πρέπει να συνηθίσει να ζει με όλα αυτά που θα γίνονται δίπλα της, στη Ρωσία χωρίς τον Αμερικάνο επιμελητή της» λέει ο Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξωτερική της πολιτική.

Γερμανία: Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά η Γερμανία δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», είπε.
«Αν κρίνουμε από τις συνομιλίες μας με την ουκρανική πλευρά, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοια ετοιμότητα σε αυτό το σημείο.
Όταν το δούμε, θα το σχολιάσουμε», πρόσθεσε.

Zelensky: Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν «τελειώσουμε» τον Putin

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε την Τετάρτη (10/1) ότι ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin δεν θα τερματίσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των χωρών τους έως ότου «τον τερματίσουμε».
«Αν δεν το αντέξουμε αυτό [...] πρόσφατα ακούσαμε για τη Φινλανδία, για την ανεξαρτησία του Ουζμπεκιστάν κ.λπ. Αυτός (o Putin) δεν θα τα τελειώσει όλα μέχρι να τον τελειώσουμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nauseda στην πρωτεύουσα Βίλνιους.
Υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα είναι ικανοποιημένος μέχρι να «καταστρέψει την Ουκρανία», ο Zelensky υπογράμμισε ότι δεν ξέρει ποιος άλλος ακόμα θα κινδύνευε αν «πέσει το Κίεβο».
«Είναι ευχάριστο να το ακούς; Πιθανώς όχι. Γιατί αυτή είναι μια πρόκληση και ο πόλεμος είναι μια τρομερή τραγωδία χωρίς τίποτα θετικό», σχολίασε, υποδεικνύοντας τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Μολδαβία ως τους επόμενους «στόχους» της Ρωσίας.
Επιπρόσθετα, ο Zelensky διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται υπό πίεση από τους εταίρους της ώστε να σταματήσει τις αμυντικές της επιχειρήσεις.
«"Υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Άκουσα, διάβασα και ξέρω στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές και υπάρχουν διαφορετικές συζητήσεις. Νομίζω ότι οι εταίροι δεν είναι ακόμη επίσημα έτοιμοι να μας δώσουν τα αντίστοιχα σήματα. Τουλάχιστον, δεν τους άκουσα προσωπικά» τόνισε σχετικά.

CNN: Στην πιο δύσκολη κατάσταση της η Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση της μετά τη σύγκρουση με τη Ρωσία υποστηρίζει ο Mikhail Botsurkov, ανταποκριτής του CNN στην Οδησσό, αναφέροντας πως η ζωή των Ουκρανών γίνεται ολοένα και χειρότερη και φτωχότερη μέρα με την ημέρα.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ζοφερή κατάσταση, καθώς οι Ουκρανοί αρχίζουν να πιστεύουν πως τα πακέτα βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πέσουν … θύματα πολιτικής διαμάχης.
Σύμφωνα με το CNN, η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, τη στιγμή που όπως υποστηρίζει, πληροφορίες κάνουν λόγο για αδυναμία πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων τον Ιανουάριο.

dikGazete (Τουρκία): Χάος και πανικός στην Ουκρανία – Εσπευσμένα φεύγουν οι ξένοι μισθοφόροι εν μέσω ρωσικού καταιγισμού πυρών

Οι ξένοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν μαζικά την Ουκρανία, καθώς ισχυρές ρωσικές επιθέσεις σαρώνουν τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα dikGazete.
Η Ουκρανία λειτουργεί ξεκάθαρα ως υπεργολάβος για τις δυτικές δυνάμεις.
Το καθεστώς του Κιέβου αναπτύσσει όπλα του ΝΑΤΟ στο δικό του έδαφος, υπό το πρόσχημα της «επιτόπιας δοκιμής κατά της Ρωσίας».
Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικές πόλεις, μετά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης καλοκαιρινής τους αντεπίθεσης στην πρώτη γραμμή, έγραψε η τουρκική εφημερίδα.
Το Κίεβο άλλαξε τακτική του και άρχισε να οργανώνει επιθέσεις «drones» και πυραύλων στο έδαφος της Κριμαίας και σε άλλες περιοχές.
Το καθεστώς Zelensky συνεχίζει να στοχεύει περιοχές με αμάχους και όχι ρωσικά στρατιωτικά στρατηγικά σημεία.
«Οι δυτικές εταιρείες μισθοφόρων μειώνουν ήδη την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Κιέβου επειδή μπορούν να προσφέρουν μόνο πτώματα και όχι νίκες σε εκείνους που τις προσλαμβάνουν», ανέφερε το δημοσίευμα.

Marochko (Ρώσος αντισυνταγματάρχης): Κόλλησε στα χιόνια ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός

Ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός των Ουκρανών κόλλησε στα χιόνια σε ορισμένες περιοχές του μετώπου υποστηρίζει ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, Andrey Marochko.
«Μεγάλος όγκος χιονοπτώσεων παρέλυσε σε πολλές περιοχές τις δραστηριότητες ανεφοδιασμού, εκκένωσης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη γραμμή μάχης», είπε ο Marochko, αναφέροντας πως το κύριο πρόβλημα ήταν η κακή ποιότητα των ελιγμών των δυτικών οχημάτων, τόσο τροχοφόρων όσο και ερπυστριοφόρων, σε ελαφρύ χιόνι.
«Προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας σοβιετικό εξοπλισμό, γκρέιντερ και τρακτέρ» επισημαίνει ο Marochko.

Newsweek: Έρχονται τα ρωσικά επιθετικά drones KUB, πρόβλημα στην Ουκρανία

Τα ρωσικά εκσυγχρονισμένα επιθετικά drones «KUB» θα γίνουν πρόβλημα για την Ουκρανία αναφέρει το Newsweek.
«Η αρχική έκδοση του KUB-BLA, που παρουσιάστηκε το 2019, είχε ήδη ορισμένα εκπληκτικά χαρακτηριστικά.
Η βελτιωμένη έκδοση είναι πιθανό να προσφέρει ένα πολύ πιο ισχυρό χτύπημα εναντίον στόχων στην Ουκρανία» υποστηρίζει το Newsweek, το οποίο παρομοίασε το νέο ρωσικό όπλο ως «εφιάλτη».
Ήδη οι πιο σύγχρονες μορφές των KUB παραδόθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανική προβοκάτσια στα σύνορα με την Υπερδνειστερία

Το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2024, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας ανέφερε ένα περιστατικό στα ουκρανικά σύνορα.
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα, μετά τους οποίους δύο πολίτες της Υπερδνειστερίας μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2024.
Οι συνθήκες δεν διευκρινίζονται προς το παρόν.
Με τη σειρά της, η Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας δεν σχολίασε τις αναφορές.
Άλλες λεπτομέρειες για τους πυροβολισμούς δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η σύντομη επίσημη αναφορά μπορεί να σημαίνει επιχείρηση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στο έδαφος της Υπερδνειστερίας.
Πιθανώς, οι Ουκρανοί σαμποτέρ διείσδυσαν στα σύνορα της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας και απήγαγαν δύο πολίτες για άγνωστους σκοπούς.

Ρωσία: Κατάρριψη ουκρανικoύ drone στο Saratov

Στην αναχαίτιση ουκρανικού drone πάνω από την ρωσική επαρχία Saratov προχώρησε νωρίτερα σήμερα το πρωί η ρωσική αεράμυνα.
«Νωρίτερα σήμερα, η απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις στη Ρωσία χρησιμοποιώντας drone απέτυχε.
Η αεράμυνα κατέστρεψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το έδαφος της περιοχής Saratov» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ και ο κυβερνήτης Roman Busargin ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές σε υποδομές σε κατοικημένες περιοχές.

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο

Μετά το νέο μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων σε υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ουκρανών σε Kharkiv, Khmelnitsky, Zhitomir, Dnepropetrovsk και Zaporizhia, οι Ρώσοι κατέρριψαν τουλάχιστον 7 ουκρανικά drones στις ρωσικές επαρχίες Bryansk, Kursk και Orel το τελευταίο 24ωρο.
Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επιθέσεις και κατέλαβαν νέα εδάφη κοντά στο Robotyne ενώ επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους στις περιοχές Terny και Yampolivka.
Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Avdeevka.
Ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν στα προάστια του Bogdanovka ενώ απέκρουσαν ρωσική επίθεση κοντά στο Artyomovskoe.
Μικρή προέλαση έκαναν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Klescheevka ενώ οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους προς το Chasov Yar.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Donetsk – Πάνω από 280 στρατιώτες έχασαν οι Ουκρανοί σε ομηρικές μάχες με τους Ρώσους

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μονάδες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Donetsk σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περίπου 280 στρατιώτες, έκανε γνωστό το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε περίπου 280 άτομα προσωπικό, δύο άρματα μάχης, δύο αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Kozak και 15 μηχανοκίνητα οχήματα», μετέδωσε το Tass.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεφαν ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Akatsiya, οβιδοβόλα D-20 και D-30, ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Gvozdika και μια αποθήκη όπλων.
Εξάλλου στο Νότιο Donetsk οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 170 στρατιώτες και δύο άρματα μάχης μέσα σε 24 ώρες.

Μπαράζ ρωσικών επιδρομών στο Kharkiv

Το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2024, νέο κύμα ρωσικών επιδρομών έπληξε τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν στις ουκρανικές περιοχές Kherson, Sumy και Kharkiv, καθώς και στα μετόπισθεν κοντά στην πόλη Konstantinovka, η οποία μετατράπηκε σε μεγάλο προπύργιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Donetsk.
Τα περισσότερα από τα ρωσικά χτυπήματα φέρονται να έπληξαν στόχους στη συνοριακή περιοχή Kharkiv, η οποία σφυροκοπείται από ρωσικούς πυραύλους σχεδόν σε καθημερινή βάση, ειδικά μετά την αιματηρή επίθεση σε Ρώσους αμάχους στην πόλη Belgorod στις 30 Δεκεμβρίου 2023.
Τις προηγούμενες ώρες τουλάχιστον τρεις ρωσικές επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν από τις τοπικές αρχές.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε τους πυραύλους S-300 που τροποποιήθηκαν για να χτυπήσουν επίγειους στόχους.
Νέα επίθεση προκάλεσε περισσότερες ζημιές στις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη Kharkiv.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ένας από τους στόχους ήταν το εργοστάσιο αεροσκαφών του Kharkiv.
Η εγκατάσταση εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, εκεί παράγονται ρουκέτες και πύραυλοι cruise.

5_68.jpg
6_73.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης