Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση Blinken - Netanyahu: Οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους με το Ισραήλ» υποστηρίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ένταση Blinken - Netanyahu: Οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους με το Ισραήλ» υποστηρίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Καθ'όλα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Blinken δεν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu χαρακτηρίστηκε από ένταση και διαλόγους που μόνο ... σε συμμάχους δεν παρέπεμπαν.
Καθ'όλα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Blinken δεν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αλλά τουναντίον, πραγματοποίησε μόνος του μία, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει γίνει ακόμη η παραμικρή ανακοίνωση από πλευράς Ισραήλ, για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητούσε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να υπάρξει μία επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα που θα εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας προσωρινών κτιρίων για τους κατοίκους της Γάζας που θα επιστρέψουν στη βόρεια πλευρά της περιοχής, με τον Netanyahu να απαντά πως «σε αυτό το στάδιο» κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Antony Blinken : Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Ο Blinken στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στο Ισραήλ και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί μία «7η Οκτωβρίου», τόνισε πως παρά τις αντιρήσσεις του Netanyahu, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα κινηθεί προς την περιοχή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και λυθούν ορισμένα βασικά προβλήματα όπως η πρόσβαση, οι υποδομές κ.α.
«Μόλις ξεπεραστούν ορισμένα βασικά εμπόδια, η αποστολή θα ξεκινήσει. Ημουν ξεκαθάρισα στις συναντήσεις (με Ισραηλινούς αξιωματούχους): Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν επιτρέπεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Οπως είπα στον πρωθυπουργό, οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε άλλη πρόταση που κρύβει την τοποθέτηση των Παλαιστίνιων εκτός Γάζας.
Ο Netanyahu μας ενημέρωσε πως δεν είναι "μέρος της πολιτικής" τους».



Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν, ωστόσο, ότι ο Blinken μετέφερε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους» με την στάση του Ισραήλ.
Στη συνέντετυξη Τύπου ωστόσο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος της αμρικανικής διπλωματίας παράλληλα, στις δηλώσεις του απέρριψε τον όρο «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιορδανία, όπου συζήτησε για την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα, έριξε όλη την ευθύνη για τον πόλεμο στη Hamas: «Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι έχουν επιλογές να κάνουν, και αυτό περιλαμβάνει και τη Hamas η οποία θα μπορούσε να το έχει τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου. Μην κρύβεται πίσω από αμάχους. Ας άφηνε τα όπλα, ας παραδιδόταν και ας απελευθέρωνε τους ομήρους. Τίποτα από τα δεινά δεν θα είχε συμβεί αν η Hamas δεν είχε κάνει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου και αν έπαιρνε διαφορετικές αποφάσεις στη συνέχεια. Και πάλι αυτό θα μπορούσε να τελειώσει αύριο εάν η Hamas λάβει αυτές τις αποφάσεις» είπε από την Αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης