Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «έσπασαν» Carrefour και PepsiCo για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τα «έσπασαν» Carrefour και PepsiCo για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Carrefour ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να πουλά τα προϊόντα Pepsi, Lay’s, Doritos, Cheetos, Quaker Oats και άλλα προϊόντα PepsiCo στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία
Σε ρήξη οδηγεί η διαφωνία που είχαν PepsiCo και Carrefour για τις ανατιμήσεις στις τις τιμές των τροφίμων, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, η PepsiCo αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει τα ευρωπαϊκά καταστήματα της αλυσίδας επειδή οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για νέο συμβόλαιο.
Προηγουμένως, η Carrefour είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει να πουλά τα προϊόντα Pepsi, Lay’s, Doritos, Cheetos, Quaker Oats και άλλα προϊόντα PepsiCo στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο λόγω «απαράδεκτων αυξήσεων στις τιμές».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αναλυτή της Bernstein, Callum Elliott, τα καταστήματα Carrefour σε αυτές τις τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,25% των παγκόσμιων εσόδων της PepsiCo.
«Δεδομένης της έλλειψης συμφωνίας για νέο συμβόλαιο, σταματήσαμε να προμηθεύουμε την Carrefour, κάτι που γνώριζαν ότι θα μπορούσε να συμβεί. Ελπίζουμε να συμφωνήσουμε σύντομα στους όρους, ώστε τα προϊόντα μας να επιστρέψουν στα ράφια τους για να τα απολαύσουν οι καταναλωτές» δήλωσε εκπρόσωπος της PepsiCo τη Δευτέρα.
Σε απάντηση, η Carrefour είπε τη Δευτέρα: «Εμείς, στον Όμιλο Carrefour, λάβαμε απόφαση διακοπής της συνεργασίας».
Η PepsiCo και η Carrefour βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες για τις νέες τιμές στα ράφια, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πίεσε τους προμηθευτές να συνάψουν συμφωνίες με τους λιανοπωλητές.
Τον Αύγουστο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι η Unilever, η Nestlé και η PepsiCo δεν συνεργάζονται για πάγωμα ή μείωση των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα. Ο Le Maire είπε ότι η κυβέρνηση θα αναγκάσει τους παραγωγούς τροφίμων να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο την εφαρμογή περικοπών τιμών τον Ιανουάριο.
Η Carrefour από το περασμένο καλοκαίρι καλεί δημόσια τους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές. Τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard, κατηγόρησε τους προμηθευτές για την ραγδαίες ανατιμήσεις.
«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι παίκτες αρνήθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές, παρά την πτώση του πληθωρισμού και παρά την πίεση των αρχών», δήλωσε ο Bompard στο Franceinfo.
Τον Σεπτέμβριο, η Carrefour κόλλησε ετικέτες σε προϊόντα που προειδοποιούσαν τους αγοραστές για «shrinkflation», δηλαδή μικρότερη ποσότητα προϊόντος στην ίδια τιμή λιανικής – μια «απαράδεκτη πρακτική».
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η PepsiCo σταματά τις προμήθειες σε ένα σουπερμάρκετ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τιμολόγηση. Η PepsiCo ανέστειλε τις αποστολές στο Loblaw στον Καναδά για περισσότερο από ένα μήνα το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης