Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στην Ιταλία για τη Ρωσία - Ακύρωση της ρωσικής «προπαγάνδας» ή λογοκρισία;

Κόντρα στην Ιταλία για τη Ρωσία - Ακύρωση της ρωσικής «προπαγάνδας» ή λογοκρισία;
Τις προσεχείς εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ιταλία διάφορα συνέδρια με τη συμμετοχή Ρώσων
Μια σειρά εκδηλώσεων που κατηγορούνται για διάδοση ρωσικής προπαγάνδας στην Ιταλία έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση στη χώρα, με την ουκρανική πρεσβεία να καλεί τις τοπικές αρχές να τις ακυρώσουν.
Τις προσεχείς εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ιταλία διάφορα συνέδρια με τη συμμετοχή Ρώσων, σε ένα από τα οποία συμμετέχει ο ακροδεξιός ιδεολόγος του Κρεμλίνου Alexander Dugin, οι απόψεις του οποίου συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ιδεών πίσω από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian.
Ένα άλλο "συνέδριο-έκθεση" στη Μόντενα, στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια, επικεντρώνεται στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μαριούπολη και έχει τίτλο Η αναγέννηση της Μαριούπολης.
Ο ιστότοπος της ένωσης Russia Emilia Romagna, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση, περιγράφει τη Μαριούπολη, η οποία αποτέλεσε το σκηνικό μιας ρωσικής πολιορκίας που ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε "αποκάλυψη", ως μια "συμβολική πόλη της λαϊκής εξέγερσης στο Ντονμπάς κατά του Κιέβου, η οποία τώρα αντιμετωπίζει μια ταχεία διαδικασία ανοικοδόμησης υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της οποίας έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος".

Ουκρανική παρέμβαση

Η ουκρανική πρεσβεία στη Ρώμη έγραψε στο Facebook ότι "το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θεωρεί την εκδήλωση αυτή ρωσική πρόκληση", προσθέτοντας ότι έχει ήδη στείλει επίσημο αίτημα για την ακύρωση της εκδήλωσης.
"Επισήμως, η Ιταλία υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αναμένουμε την κατάλληλη αντίδραση σε αυτή τη ρωσική πρόκληση", δήλωσε ο Oleh Nikolenko, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται στην ανάρτηση της πρεσβείας.
Μετά από πιέσεις της κοινής γνώμης, ο δήμαρχος της Μόντενα, Gian Carlo Muzzarelli, ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει την άδεια της ένωσης να χρησιμοποιήσει τον χώρο. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις των διοργανωτών, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε "να μετατραπεί σε μια ανοιχτή επίδειξη υποστήριξης για τον πόλεμο εισβολής της Ρωσίας, που έρχεται σε αντίθεση με την προώθηση αξιών όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη".
Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από πρώην μέλος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, θα συμμετάσχει επίσης ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Ιταλία, Dmitry Shtodin.
Η ένωση Russia Emilia Romagna απάντησε με δελτίο Τύπου στο οποίο περιγράφει την απόφαση να ανακληθεί η άδεια χρήσης του χώρου ως "κατάφωρη παραβίαση των δημοτικών κανονισμών και επίθεση στις αρχές που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των σκέψεων μέσω του λόγου, του γραπτού λόγου και κάθε άλλου μέσου διάδοσης".
Δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει άλλο χώρο διεξαγωγής.
Ένα άλλο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου στη Λούκα της Τοσκάνης, με τίτλο Προς έναν νέο πολυπολικό κόσμο, θα φιλοξενήσει τον Dugin, έναν από τους στενότερους ιδεολόγους του Putin και υποστηρικτή του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κόρη του οποίου σκοτώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στα περίχωρα της Μόσχας τον Αύγουστο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης