Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall - Στο -0,42% o Dow, ο Nasdaq +0,1%

Μεικτά πρόσημα στη Wall - Στο -0,42% o Dow, ο Nasdaq +0,1%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τη δραστηριότητα στον τεχνολογικό κλάδο να βαραίνει το κλίμα.
Αρνητικά επέδρασε και η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,42% στις 37.525 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,15% στις 4.756 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,1% στις 14.857 μον.
Capture_89.JPG
Οι μετοχές της Juniper Networks σημείωσαν άνοδο άνω του 21% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Hewlett Packard Enterprise θα την εξαγοράζε για περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τιμή της μετοχής της Unity Software έχασε 8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα απολύσει περίπου το 25% του εργατικού της δυναμικού.
Η Samsung Electronics (-2,35%) προειδοποίησε ότι τα λειτουργικά κέρδη του δ' τριμήνου ενδεχομένως να υποχωρήσουν 35% καθώς το αδύναμο καταναλωτικό περιβάλλον για smartphones έχει πλήξει τις πωλήσεις στα τσιπ μνήμης.
Τέλος, οι μετοχές του Netflix υποχώρησαν 0,61% μετά από υποβάθμιση της Citi.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές ανησυχούν ότι μεγάλα ονόματα, όπως η Apple, θα μπορούσαν να υποαποδώσουν μετά το ράλι του 2023, αλλά άλλοι traders αναμένουν ότι οι προοπτικές για τις τεχνολογικές μετοχές θα παραμείνουν λαμπρές.
«Η αγορά προσπαθεί πραγματικά να καταλάβει πόσες μειώσεις επιτοκίων θα έχουμε φέτος», δήλωσε ο AJ Oden, παγκόσμιος επενδυτικός στρατηγικός στο JPMorgan Private Bank.
«Και ο λόγος για αυτό είναι ότι πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα έχει μια αρκετά δυνατή χρονιά.
Αυτό θα δώσει πνοή σε αυτόν τον ούριο άνεμο που βλέπουμε στις μετοχές».
Άνοδο σημείωσε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, που ξεπέρασε το 4%.

Στα μάκρο, μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.
Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 63,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω το ύψος του εμπορικού ελλείμματος για τον Οκτώβριο, στα 64,5 δισ. δολάρια από 64,3 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της απογοήτευσης που σκόρπισαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,17% στις 16.668 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,13% στις 7.683 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.426 με απώλειες 0,32%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,53% στις 30.408 μονάδες.
2_367.JPG
Στην οικονομία, απογοήτευσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τη Destatis, έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,7% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, σηματοδοτώντας την έκτη μηνιαία μείωση στη σειρά.
Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ήταν η πιο αδύναμη μεταξύ των μεγάλων ομολόγων της στην ευρωζώνη το 2023, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, οι επισφαλείς παγκόσμιες παραγγελίες και τα υψηλά επιτόκια ρεκόρ έφεραν το τίμημά τους.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 6,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 99.000.
Παρόλο που η ευρωζώνη διέρχεται μια περίοδο ύφεσης με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, και πιθανότατα και το τέταρτο τρίμηνο, να είναι κοντά στο μηδέν, αυτό δεν είχε καμία επίπτωση στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, σχολιάζει η ING.
Υπήρξαν διάφορες εξηγήσεις γι' αυτό.
Η οικονομική αδυναμία αφορούσε κυρίως τον τομέα της μεταποίησης, ενώ ο πιο ενεργοβόρος τομέας των υπηρεσιών τα πήγε καλύτερα.
Συν τοις άλλοις, υπήρξε μια προτίμηση για μικρότερες ώρες εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο και επιδεινώνοντας τη στενότητα στην αγορά εργασίας που προκλήθηκε από δημογραφικά αίτια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης