Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Gabriel Attal, ο νεότερος πρωθυπουργός στη μοντέρνα Ιστορία

Γαλλία: Gabriel Attal, ο νεότερος πρωθυπουργός στη μοντέρνα Ιστορία
Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron διόρισε σήμερα τον 34χρονο πρώην υπουργό Παιδείας Gabriel Attal νέο πρωθυπουργό της χώρας μετά την παραίτηση της Elizabeth Bourne
Η είδηση που όλοι περίμεναν έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους στις 12:30 τοπική ώρα, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το επίσημο δελτίο Τύπου από την προεδρία:
O Emmanuel Macron επέλεξε τον 34χρονο Gabriel Attal (πρώην υπουργό Παιδείας) ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Χρειάστηκαν 18 ώρες στον Emmanuel Macron μετά τη χθεσινή παραίτηση της πρωθυπουργού Elizabeth Bourne για να καταλήξει στην επιλογή του Attal.
Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από το περιβάλλον του προέδρου εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του νέου πρωθυπουργού, που όμως δεν κατάφεραν να τον επηρεάσουν για να αλλάξει γνώμη.
Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι δεν μπορεί να αλλάζει υπουργό Παιδείας μέσα σε ένα πεντάμηνο, με δεδομένες τις υποσχέσεις που είχε δώσει για τις προτεραιότητες στην Παιδεία. Κατά το σύντομο όμως πέρασμα του Attal στο υπουργείο Παιδεία, αναδείχθηκαν οι ικανότητες του νεαρού πολιτικού στο να λαμβάνει γρήγορες και ξεκάθαρες αποφάσεις, στην ευχέρεια λόγου και στη μεθοδικότητα στις πράξεις.
Σημειωτέον ότι ο Gabriel Attal αν και προέρχεται από την Αριστερά, χαίρει υψηλής εκτίμησης από πολλά μέλη της Δεξιάς, κάτι σημαντικό για τις εξελίξεις κατά τα υπόλοιπα χρόνια της θητείας του Μακρόν.
Έτσι ο κύβος ερρίφθη και ο Μακρόν αποφάσισε να ανανεώσει την πρωθυπουργία.

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία της Γαλλίας

Μπορεί η πρώην πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν να αποδείχθηκε «πιστός στρατιώτης» για τον Μακρόν, έχοντας αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και τα πυρά στο Κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει έστω και με αυταρχικό τρόπο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό ή το μεταναστευτικό, προφανώς όμως δεν θεωρήθηκε επαρκής για το μέλλον, και πρώτα απ’ όλα για το άμεσο μέλλον με τις ευρωεκλογές στο προσεχές πεντάμηνο.
Για τον Emmanuel Macron θα ήταν απαράδεκτο να ξεπεραστεί για δεύτερη φορά από την ευρωλίστα της Lepen, επικεφαλής της οποίας είναι το νέο "φαινόμενο", ο 28χρονος Jordan Bardella, αρχηγός πλέον του Εθνικού Συναγερμού, που από εβδομάδες κυριαρχεί με ποσοστό 30% στις δημοσκοπήσεις.
Οι Μακρονικοί δεν έφτιαξαν ακόμα τη λίστα. Επείγει να ξεκινήσει ο αγώνας, στην δε κονταρομαχία με τον Bardella χρειάζεται νέο προφίλ, λιγότερο τεχνοκρατικό, πιο πολιτικό, πιο επιθετικό και πιο ενθουσιώδες. Η μάχη μοιάζει να περνά στη νέα γενιά.
Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι στο σκόπευτρο του Μακρόν για την πρωθυπουργία ήταν από μέρες άτομα νεαρά, φιλόδοξα και πιστά, ανάμεσα στα οποία και ο Attal, που τελικά κέρδισε τον πρωθυπουργικό θώκο. Θα μείνει στην Ιστορία ως ο νεότερος πρωθυπουργός που απέκτησε ποτέ η χώρα έως τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης