Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλύει η Γερμανία, οργή για Scholz - Αγρότες απέκλεισαν δρόμους, απεργία στα τρένα - Η κυβέρνηση κατηγορεί την ακροδεξιά

Παραλύει η Γερμανία, οργή για Scholz  - Αγρότες απέκλεισαν δρόμους, απεργία στα τρένα - Η κυβέρνηση κατηγορεί την ακροδεξιά
Η διαμαρτυρία των αγροτών έγινε σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές οργανώσεις, καταγγέλλει η κυβέρνηση Scholz
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλούν από χθες, Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους κομβικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα, με την κυβέρνηση του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς καγκελάριου Scholz να επιχειρεί να αποδόσει την ευθύνη στην ακροδεξιά.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 64,3% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Olaf Scholz από την καγκελαρία πριν τη λήξη της θητείας του, υπέρ του σημερινού υπουργού 'Αμυνας Boris Pistorius και μόλις το 24,6% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Ενδεικτικά, στο Βερολίνο, 700 αγροτικά οχήματα σταθμεύουν από το βράδυ της Κυριακής μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ στην Ερφούρτη η αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερα από 2.000 τρακτέρ και φορτηγά.
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με το κρατιδιακό υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 25.000 οχήματα συμμετείχαν χθες σε 270 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν διέκοψε χθες τη λειτουργία του, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φθάσουν στο σημείο, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στις μετακινήσεις μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές.

Ο ρόλος της ακροδεξιάς

Η διαμαρτυρία των αγροτών έγινε σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως καταγγέλλει η κυβέρνηση.
Στη Δρέσδη το ακροδεξιό κόμμα "Ελεύθερη Σαξονία" διαδήλωσε χθες μαζί με τους αγρότες, οι οποίοι ωστόσο έλαβαν αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες.
"Οι αγρότες θα πρέπει να προσέξουν να μην τους ξεφύγει ο έλεγχος των κινητοποιήσεών τους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, ο οποίος προχθές δεν κατάφερε να αποβιβαστεί από οχηματαγωγό πλοίο, καθώς τον εμπόδισε συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για "εβδομάδα δράσης", η οποία θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα με μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο.

Κατάργηση επιδοτήσεων

Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κυρίως κατά των σχεδίων του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτρέψει τη λήξη της φορολογικής έκπτωσης για το αγροτικό ντίζελ.
Η επιδότηση πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά και δεν θα καταβάλλεται πλέον καθόλου από το 2026.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κατάργηση της επιδότησης δια μιας, αλλά η κυβέρνηση αναθεώρησε τα σχέδια της υπό την πίεση των αγροτών. Η ιδέα της ανατροπής της φοροαπαλλαγής για τα αγροτικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση.

Χειρόφρενο και στα τρένα

Την ίδια ώρα, εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και μεταφορές αναμένονται από απόψε έως το Σάββατο σε όλη τη Γερμανία, καθώς το συνδικάτο των μηχανοδηγών προχωρά στην μέχρι σήμερα μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακή κινητοποίησή του.
Χθες, Δευτέρα, το Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης απέρριψε την προσφυγή των εργοδοτών κατά της απεργίας.
Σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Μηχανοδηγών (GDL), η εμπορευματική κίνηση θα σταματήσει απόψε στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ από τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και η επιβατική κίνηση στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) και στις άλλες εταιρίες. Η απεργία θα διαρκέσει έως τις 18:00 της Παρασκευής, τα δρομολόγια ωστόσο δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν πλήρως πριν από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η DB από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εργατικού Δικαστηρίου και παράλληλα σχεδιάζει να πυκνώσει τα εναπομείναντα δρομολόγιά της και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα τρένα.
Στην ανακοίνωση της τονίζει όμως και ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί καμία διαδρομή και εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν εκατομμύρια επιβάτες.
Στις περσινές κινητοποιήσεις, επισημαίνει η DB, ακυρώθηκε τουλάχιστον το 80% των δρομολογίων της εταιρίας και εκτιμάται ότι, εφόσον η απεργία δεν κριθεί παράνομη, η εικόνα θα είναι και τώρα αντίστοιχη.
Στο μεταξύ δεν διαφαίνεται για την ώρα προοπτική συμφωνίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις.
Χθες οι εργοδότες κατέθεσαν νέα πρόταση, με την ελπίδα να ακυρωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά η προσφορά τους απερρίφθη από τους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως και εφάπαξ «επίδομα πληθωρισμού».
Οι εργοδότες από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι το αίτημα του ωραρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν αύριο σε νέες συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης