Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για περαιτέρω επιδείνωση στον κλάδο υπηρεσιών, λόγω υψηλών επιτοκίων, προειδοποιεί η ΕΚΤ

Για περαιτέρω επιδείνωση στον κλάδο υπηρεσιών, λόγω υψηλών επιτοκίων, προειδοποιεί η ΕΚΤ
Ο μεταποιητικός τομέας του νομισματικού μπλοκ βρισκόταν σε ύφεση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά ο αντίκτυπος στον τομέα μπορεί να είναι πιο υποτονικός από ό,τι στη μεταποίηση, εκτιμά μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο μεταποιητικός τομέας του νομισματικού μπλοκ βρισκόταν σε ύφεση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, εν μέρει λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Επιβράδυνση

Ωστόσο, η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε σχετικά ισχυρή, ενισχύοντας τη συνολική ανάπτυξη και προβληματίζοντας ορισμένους.
Αυτό μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, καθώς η δραστηριότητα των υπηρεσιών τείνει να αντικατοπτρίζει τη μεταποίηση με καθυστέρηση δύο τριμήνων, κατέληξε η ΕΚΤ.
"Η δυναμική στη μεταποίηση περιέχει πληροφορίες σχετικές με τη βραχυπρόθεσμη δυναμική στις υπηρεσίες, και συνεπώς για την υπόλοιπη οικονομία", ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο του Οικονομικού Δελτίου.
"Η μεταποίηση φαίνεται να οδηγεί τις υπηρεσίες... ενώ δεν μπορεί να διαπιστωθεί σαφής ηγετική σχέση προς την αντίθετη κατεύθυνση".
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια από αρνητικά στο υψηλό ρεκόρ του 4% μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς ένα απροσδόκητο κύμα πληθωρισμού αντήχησε στην οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος για τα πάντα, από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τις υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι ο συνολικός αντίκτυπος της ύφεσης στις υπηρεσίες είναι πιθανό να είναι μικρότερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης