Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξαν οι πύλες της κόλασης με FAB-500, η Ουκρανία θα χάσει το 35% των εδαφών της - Σοκ με 215.000 νεκρούς Ουκρανούς το 2023

Άνοιξαν οι πύλες της κόλασης με FAB-500, η Ουκρανία θα χάσει το 35% των εδαφών της - Σοκ με 215.000 νεκρούς Ουκρανούς το 2023
Sean Bell (Βρετανός αντιπτέραρχος): Οι ρώσοι καταστρέφουν όλες τις υποδομές των Ουκρανών και ειδικά την πολεμική της βιομηχανία - New York Times: «Οι πύλες της κόλασης έχουν ανοίξει» - Κάτι τρομάζει πολύ τον Ουκρανικό στρατό

(upd24)Τα στρατηγικά χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται στην Ουκρανία, σήκωσαν 11 στρατηγικά βομβαρδιστικά και διέλυσαν για μια ακόμη φορά τις υποδομές και ειδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ουκρανών…
Σε απάντηση οι Ουκρανοί χτύπησαν το Belgorod δηλαδή αμάχους και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά με τους ρώσους, ο ρωσικός στρατός χτυπάει στρατιωτικές υποδομές και οι Ουκρανοί αμάχους…
Τα πυρομαχικά τελείωσαν και πλέον χρησιμοποιούν drones για επιθέσεις εξέλιξη ωστόσο αναποτελεσματική αφού τα drones είναι επιρρεπή στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Ο επικεφαλής του Donetsk D. Pushilin πάντως υποστηρίζει ότι πρέπει ο ρωσικός στρατός να καταλάβει το 35% των εδαφών της Ουκρανίας από 22% της τρέχουσας περιόδου ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας…
Για τον Ουκρανικό στρατό οι βόμβες ολίσθησης FAB 500 είναι οι πύλες της κολάσεως η καταστροφή των ουκρανικών στρατευμάτων…

Σφαγή Ουκρανών: Νεκροί πάνω από 215.000 στρατιώτες το 2023 – Shoigu: Έχουμε τη στρατιωτική πρωτοβουλία

Πάνω από 215.000 είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2023 όπως υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο Shoigu υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 ο ουκρανικός στρατός μετρά πάνω από 215.000 νεκρούς στρατιώτες και περισσότερες από 28.000 κατεστραμμένες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Με την υποκίνηση των Δυτικών, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να οδηγεί τους στρατιώτες του σε σφαγή και αναζητά διαρκώς τρόπους για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.
Αυτό προφανώς και δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στο στρατιωτικό μέτωπο, απλά θα παρατείνει τη στρατιωτική σύγκρουση» είπε ο Shoigu, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Διατηρούμε τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μάχης» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αναφέροντας πως την ίδια στιγμή, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν εξάντληση των πόρων και δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
Ο Shoigu υπογράμμισε πως ένα από τα βασικά καθήκοντα για το 2024 είναι η διατήρηση της ύψιστης ετοιμότητας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα ενώ τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τον στρατό και το ναυτικό με τα πιο σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και νέες φυσικές αρχές».
Όπως είπε, το υπουργείο Άμυνας θα επικεντρωθεί στον πλήρη εφοδιασμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Καταστροφή - 11 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά προκάλεσαν χάος στην Ουκρανία

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με ένα νέο κύμα μαζικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία με 59 πυραύλους.
Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υποδομών και του αεροδρομίου Shkolny.
Το Kharkiv δέχτηκε άλλη μια καταστροφική επίθεση.
Κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το Κίεβο, όπου βρίσκονται τέσσερα μεγάλα εργοστάσια.
Τα ξημερώματα, τουλάχιστον 11 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μεγάλα πλήγματα.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μεγάλες εκρήξεις στις περιοχές του Κιέβου, του Zhytomyr, Khmelnitsky, Kharkiv, Krivyi Rig, Dnipro και Zaporizhia.
Ο ουκρανικός στρατός διαμαρτύρεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνοδεύονται από εκτοξεύσεις πολλών ψευδών στόχων που αποσπούν την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας και τις αναγκάζουν να δαπανήσουν σπάνιους αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών χτυπημάτων, οι μάχες συνεχίζονται στα πεδία των ουκρανικών μαχών, όπου ο ρωσικός στρατός κατέχει επίσης το προβάδισμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε το Uragan MLRS πάνω από το Belgorod

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα βλήμα Uragan MLRS πάνω από το έδαφος του Belgorod, ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 9 Ιανουαρίου 2024, περίπου στις 19.30 ώρα Μόσχας, απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας το σύστημα πολλαπλών πυραύλων Uragan και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου αεροσκάφους σε αντικείμενα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απετράπη», αναφέρει το μήνυμα.
«Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν έναν πύραυλο και ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πάνω από το έδαφος της περιοχής Belgorod», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ουκρανοί ζητούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας - Δεν κατέρριψαν υπερηχητικούς πυραύλους

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για περισσότερα συστήματα αεράμυνας μετά από άλλη μια μεγάλη σειρά ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 7ης προς 8 Ιανουαρίου.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν συνολικά 59 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων: οκτώ drones Shahed-136/-131. επτά πυραύλους S-300/400, τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal, 24 πυραύλους Kh-101/555/55 και οκτώ πύραυλους κρουζ Kh-22, επίσης έξι βαλλιστικούς Iskander-M και δύο αεροκατευθυνόμενους πύραυλους Kh-31P.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Kharkiv, Dnipropetrovsk, Zaporizhia και Khmelnytskyi και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν όλα τα οκτώ Shaheds και 18 kh-101/55/55.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνταγματάρχης Yuriy Ihnat ανέφερε ότι το ποσοστό των ρωσικών αεροπορικών στόχων που κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα της 7ης προς 8 Ιανουαρίου δεν άλλαξε σε σύγκριση με προηγούμενα, πιο έντονα ρωσικά πλήγματα, αλλά ότι η Ουκρανία χρειάζεται να αναχαιτίσει περισσότερους ρωσικούς πυραύλους και drones δεδομένου του μεγάλου αριθμού τέτοιων συστημάτων που εκτοξεύει τακτικά η Ρωσία.
Ο Ihnat δήλωσε ότι μόνο "συγκεκριμένα μέσα", όπως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot, μπορούν να αντιμετωπίσουν - σε κάποιο βαθμό - τους βαλλιστικούς πυραύλους και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταρρίψει KH-22
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες της αεροπορικής άμυνας στο μέτωπο για να προστατεύσει καλύτερα τις ουκρανικές θέσεις από τις ρωσικές απεργίες και στο πίσω μέρος για να προστατεύσει τους πολίτες.
Ο Zelensky δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει πάνω από το 70% των πάνω από 500 ρωσικών πυραύλων… ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή για την Ουκρανία…

Ουκρανία: Παράγουμε περισσότερα drones από όσα μπορούμε ως κράτος να αγοράσουμε

Ουκρανικές κατασκευάστριες εταιρείες έχουν αυξήσει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε βαθμό που τα υπάρχοντα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για προμήθεια drones δεν επαρκούν για την αγορά τους, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχαΐλο Φεντόροφ. Ο Φεντόροφ έχει υποστηρίξει τη χρήση drones στον πόλεμο κατά των εισβολέων, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ρωσικής επίθεσης.
Σήμερα, η αγορά έχει επισπεύσει την παραγωγή, ξεπερνώντας κατά πολύ τα διαθέσιμα κονδύλια για την αγορά όλων των UAVs, δήλωσε ο Φεντόροφ στην ουκρανική κρατική τηλεόραση. «Συνεπώς, πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση και να ανοίξουμε περαιτέρω τις αγορές, ώστε οι τιμές να υποχωρήσουν λόγω του ανταγωνισμού», είπε.
Τα UAVs χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από 22 μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν σήμερα περίπου 200 εταιρείες στην Ουκρανία που κατασκευάζουν drones και περίπου 70 εξ αυτών έχουν υπογράψει συμβάσεις για την εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Peskov (Ρωσία): Οι Ουκρανοί χτυπούν τις πόλεις μας με πυρομαχικά διασποράς, θα το πληρώσουν

Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να εξαλείψει την απειλή των ουκρανικών βομβαρδισμών σε πόλεις, δήλωσε την Τρίτη (9/1) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Peskov εξήγησε ότι η Ρωσία συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία ακριβώς για το σκοπό αυτό.
«Ο στρατός μας θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο πρώτα και μετά να τον ξεφορτωθεί εντελώς. Μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για το σκοπό αυτό. Το καθεστώς του Κιέβου δεν πτοείται να βομβαρδίσει πολιτικούς στόχους, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης, όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Ουκρανία βομβαρδίζει τη Ρωσία με όπλα που παρέχουν οι δυτικές χώρες.
«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι στην επικράτειά μας και σε πολιτικά αντικείμενα, στο κέντρο της πόλης του Belgorod την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εκτοξεύονται συνεχώς οβίδες και πύραυλοι, τα οποία παράγονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ας μην το ξεχνάμε αυτό» τόνισε σχετικά.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει πρόσφατα η μία την άλλη για εντατικοποίηση αεροπορικών επιθέσεων.
Την 1η Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει «ένα έγκλημα αυτού του είδους» να μείνει ατιμώρητο, μετά από μια άνευ προηγουμένου επιδρομή στη ρωσική πόλη Belgorod, η οποία σκότωσε 25 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τη Μόσχα εκτόξευσε πυραύλους και drones σε πόλεις της Ουκρανίας.

Ihnat (ουκρανική πολεμική αεροπορία): Αντιαεροπορικοί πύραυλοι... τέλος

Για τεράστιο έλλειμμα σε αντιαεροπορικούς πυραύλους κάνει λόγο η Ουκρανία, οι οποίοι φέρεται πως έφτασαν στα όρια της εξάντλησης τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.
«Η Ουκρανία έχει έλλειμμα κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων.
Δαπανήσαμε ένα σημαντικό απόθεμα για αυτές τις τρεις επιθέσεις που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία» υποστήριξε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Yuriy Ihnat.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου προειδοποίησαν το Κίεβο ότι η προμήθεια του με Patriot μπορεί να γίνει σύντομα μη βιώσιμη, δεδομένου ότι κάθε πύραυλος Patriot κοστίζει 2 με 4 εκατομμύρια δολάρια.

Le Point: Η Ουκρανία θα χάσει την πρόσβαση στην θάλασσα, την Οδησσό και το Kharkiv

Σε μια δραματική πρόβλεψη για την Ουκρανία προχωρά ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας Bruno Tertrais, ο οποίος σε άρθρο του στο γαλλικό Le Point, εκτιμά ότι το Κίεβο δεν θα έχει πρόσβαση στην θάλασσα και ότι θα χάσει τόσο την Οδησσό όσο και το Kharkiv που θα περάσουν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Όπως υποστηρίζει ο Tertrais, συνέπεια της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι η Ουκρανία να χάσει την πρόσβαση της στην θάλασσα και να πέσει υπό την πολιτική επιρροή της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, λέει πως τον Απρίλιο του 2025 τα ρωσικά στρατεύματα θα «σπάσουν» την ουκρανική άμυνα τόσο στα νοτιοανατολικά όσο και στα βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα το Kharkiv και η Οδησσός να περάσουν στα χέρια των Ρώσων, ενώ την ίδια στιγμή η Δύση θα βοηθά ολοένα και λιγότερο την Ουκρανία καθώς θα εκτιμά πως θα είναι αποτυχημένη οποιαδήποτε απόπειρα αντεπίθεσης.
«Οκτώβριος του 2025.
Σε έναν ασυνήθιστο στρατώνα όχι μακριά από την Zaporizhia ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα υπογράψει ανακωχή με τον επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Εξαντλημένη από τα τρία και πλέον χρόνια της στρατιωτικής σύγκρουσης, η Ουκρανία αποφάσισε ότι η επιβίωση της εξαρτάται από το συμβιβασμό» αναφέρει στο άρθρο του ο Γάλλος επιστήμονας, ο οποίος υποστηρίζει πως η ήττα της Ουκρανίας θα αποτελέσει εφιάλτη για όλη την Ευρώπη, καθώς θα ενθαρρύνει τη Ρωσία και τους συμμάχους της να προχωρήσουν… ακόμα πιο πέρα.

Waldemar Skrzypczak (Πολωνός στρατηγός): ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να αντισταθούν στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη δεν μπορούν να αντισταθούν στη Ρωσία καθώς εδώ και δύο χρόνια, δεν έχουν αναπτύξει οποιαδήποτε ιδέα ή στρατηγική για το πώς να αντιμετωπίσουν τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας λέει ο πρώην διοικητής των χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων της Πολωνίας, Waldemar Skrzypczak.
Σύμφωνα με τον Πολωνό στρατηγό, ο Vladimir Putin είναι αυτός που οδηγεί την υβριδική επίθεση και που γνωρίζει πως «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει ή έστω να τρομάξει το Κρεμλίνο».
Ο Skrzypczak υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να περάσουν στην επίθεση.
«Πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε ξανά γύρω από την Ουκρανία, και να στιγματίσουμε τους «σχισματικούς», δηλαδή την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση πολέμου και δεν καταλαβαίνω γιατί οι Βρυξέλλες τους ανέχονται» επισήμανε ο Skrzypczak, ο οποίος σημείωσε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες η Πολωνία.
«Ο Putin βλέπει και κάτι ακόμα.
Οι ευρωπαϊκοί στρατοί του ΝΑΤΟ είναι κατακερματισμένοι και δεν είναι έτοιμοι για σύγκρουση, ακόμα και αν πρόκειται για την υπεράσπιση των κρατών της Βαλτικής.
Είναι όλοι σε φάση αναδιοργάνωσης, μεταρρύθμισης και επανεξοπλισμού
Είναι δηλαδή σε μια διαδικασία υλοποίησης πολυετών σχεδίων για την αναβίωση τους» υποστηρίζει ο Πολωνός στρατηγός, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο.

Sean Bell (Βρετανός αντιπτέραρχος): Οι Ρώσοι καταστρέφουν όλες τις υποδομές των Ουκρανών και ειδικά την πολεμική της βιομηχανία

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με ένα χτύπημα τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό, έγραψε σε άρθρο του για το Sky News ο Sean Bell, αντιπτέραρχος της βρετανικής αεροπορίας
Η Ουκρανία έχει μια νεαρή βιομηχανική βάση που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.
Χρειάζονται μήνες για να δημιουργηθεί παραγωγική ικανότητα και ένα ρωσικό χτύπημα σε μια στιγμή μπορεί να την καταστρέψει».
Σύμφωνα με τον Sean Bell, χωρίς συνεχή στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση, η Ουκρανία είναι «καταδικασμένη να ηττηθεί» από τη Ρωσία.
Στις αρχές Ιανουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στο Κίεβο και τα προάστια του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου κατασκευάζονταν πύραυλοι.
Από τις 10 Οκτωβρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία.

Pushilin (Επικεφαλής Donetsk): Οι Ουκρανοί πρέπει να μετακινηθούν πολύ δυτικά ώστε να προστατευθεί το Donbass

Για να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Donbass, είναι απαραίτητο να μετακινηθεί ο εχθρός στην κατάλληλη απόσταση, όχι μόνο από το Donetsk, αλλά και από άλλες κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής Denis Pushilin.
«Χρειάζεται απλώς να μετακινήσουμε τον εχθρό στην κατάλληλη απόσταση.
Αλλά όχι μόνο από την πρωτεύουσα, αυτό δεν θα ήταν απολύτως σωστό, όχι απόλυτα σωστό.
Πρέπει να τον απομακρύνουμε από άλλες κατοικημένες περιοχές, ώστε να μην μπορεί να τον φτάσει» τόνισε ο Pushilin.
Αυτή η απόσταση εξαρτάται από τα όπλα που λαμβάνει το Κίεβο τώρα και που θα λάβει στο μέλλον.
«Ως εκ τούτου, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι μόνο να απελευθερώσουμε το έδαφος του Donetsk, αλλά και να απωθήσουμε τον εχθρό, λαμβάνοντας υπόψη τα όπλα που θα έχουν οι αντίπαλοί μας εκείνη τη στιγμή».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Donetsk, είναι σαφές ότι περιμένει κολοσσιαία δουλειά.
«Αλλά εμπιστευόμαστε το στρατιωτικό μας προσωπικό, πιστεύουμε στη δύναμη των ρωσικών όπλων.
O Pushilin τόνισε πρόσφατα ότι η Οδησσός και το Mykolaev πρέπει να περάσουν σε ρωσικό έλεγχο.

Mikhail Fedorov (Αντιπρόεδρος Ουκρανικής κυβέρνησης): Δεν έχουμε πυρομαχικά και χρησιμοποιούμε drones

Η έλλειψη πυρομαχικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τις αναγκάζει να χρησιμοποιούν πολύ συχνά drones FPV, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mikhail Fedorov σε συνέντευξή του στο WSJ.
Ταυτόχρονα, ο Fedorov πρόσθεσε ότι τα drones δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πυροβολικό.
Η WSJ σημειώνει ότι για κάθε πέντε ή έξι ρωσικές οβίδες, ο ουκρανικός στρατός απαντά με μία ή δύο.
Πρόσφατα ο Γάλλος στρατηγός Jean-Paul Palomero δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ότι η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας βρίσκεται σε άνοδο και η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να αναπληρώσει τους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους της, ειδικά υπό το φως της μείωσης της δυτικής υποστήριξης.

Ian Bremmer (Eurasia Group): Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη και μέσα στην απελπισία της θα παρασύρει το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει μεγάλα εδάφη μέσα στο 2024 και, από απελπισία, θα προσπαθήσει να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ian Bremmer, διευθυντής του Eurasia Group, σε άρθρο του για το βρετανικό περιοδικό Time.
«Η Ουκρανία θα χωριστεί πραγματικά σε μέρη το 2024…
Οι εδαφικές της απώλειες μπορεί να είναι μόνιμες και επίσης θα αυξηθούν»
Ο Ian Bremmer σημείωσε ότι η μείωση της πολιτικής και υλικής υποστήριξης των ΗΠΑ ήταν ένα «συντριπτικό πλήγμα» για την Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, ακόμη και οι προοπτικές για ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κίεβο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Η απότομη μείωση της υλικής υποστήριξης από τη Δύση και η απελπιστική έλλειψη ανθρώπων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φέρνουν την Ουκρανία σε δύσκολη κατάσταση, σημείωσε ο Ian Bremmer.
«Το Κίεβο θα αναλάβει μεγάλα στρατιωτικά ρίσκα το 2024, συμπεριλαμβανομένων νέων επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, που θα προκαλέσουν πρωτοφανή ρωσικά αντίποινα και θα μπορούσαν να παρασύρουν το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση», φοβάται ο Ian Bremmer.
Νωρίτερα, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News δημοσίευσε πρόβλεψη για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίθεση το 2024 και να καταλάβει την Οδησσό και ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ουκρανία θα χάσει Οδησσό και Kharkiv έως τον Σεπτέμβριο 2024

Στο τέλος της σύγκρουσης με την Ουκρανία, η Οδησσός και το Kharkiv, μαζί με τον Nikolaev και το Dnepropetrovsk, θα γίνουν μέρος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Υπάρχει η υπόθεση ότι όλα θα τελειώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όταν όλα έχουν τελειώσει, ο χάρτης της Ουκρανίας δεν θα μοιάζει όπως τώρα.
Η Οδησσός, το Nikolaev, το Dnepropetrovsk, το Kharkiv θα είναι επίσης εδάφη της Ρωσίας.
Ο Scott Ritter σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός υφίσταται πλήρη κατάρρευση στο πεδίο της μάχης και σύντομα θα έρθει η στιγμή που τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόσφατα, τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην κατεύθυνση του Donetsk

New York Times: «Οι πύλες της κόλασης έχουν ανοίξει» - Κάτι τρομάζει πολύ τον Ουκρανικό στρατό

Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης και τα drones προκαλούν μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό, αναφέρουν μαχητές της Ουκρανικής Εθνοφρουράς σε συνέντευξή τους στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ακόμη και στρατιώτες που είναι συνηθισμένοι στους συνεχείς βομβαρδισμούς ανησυχούν για τις ισχυρές βόμβες.
Οι Ρώσοι ρίχνουν βόμβες ολίσθησης έως οκτώ την ώρα.
Ακούγεται σαν να πετάει ένα τζετ αεροπλάνο κατά πάνω μας, σαν να έχουν ανοίξει οι πύλες της κόλασης» τόνισε αξιωματικός της 14ης ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς.
Σύμφωνα με τους New York Times, ρωσικά πυρομαχικά ολίσθησης χτυπούν ουκρανικά στρατεύματα ακόμη και μέσα σε υπόγειες οχυρώσεις.
Τα ρωσικά drones έχουν γίνει άλλη μια πηγή προβλημάτων για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι New York Times σημείωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθιστούν τον εφοδιασμό των μονάδων στην πρώτη γραμμή μια «ολοένα και πιο επικίνδυνη επιχείρηση».
«Η οδήγηση σε αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω drones.
Μπορεί να κινηθεί κανείς μόνο με τα πόδια».
Η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί συχνά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στη βορειοδυτική στρατιωτική ζώνη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Αναλυτής): Ο Zaluzhny έπαθε νευρικό κλονισμό από τις επιδρομές των ρωσικών πυραύλων

Σε απελπισία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων, καθώς ακόμα και με τη βοήθεια της Δύσης οι Ουκρανοί υφίστανται τρομακτικές απώλειες στο μέτωπο.
Όπως αποκαλύπτει σχετικά ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής, Αλέξανδρος Μερκούρης, η αντίδραση της διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις πρόσφατες, σφοδρές επιδρομές πυραύλων και drone των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές ήταν ιδιαίτερα έντονη...
Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Zaluzhny, αντέδρασε βίαια στο άκουσμα των εξελίξεων.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, σε ομιλία του στη Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας, ο Zaluzhny φαινόταν τρομακτικά εκνευρισμένος και βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους υστερίας, κάτι που, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να υποδηλώνει νευρικό κλονισμό του στρατηγού.
«Ήταν ο ορισμός της απόλυτης υστερίας. Έμοιαζε με άνθρωπο που επρόκειτο να πάθει νευρικό κλονισμό. Και αυτό ίσως μας λέει πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο», είπε σχετικά ο Μερκούρης.

Wang Yi (ΥΠΕΞ Κίνας): Αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Δεν στηρίζουμε κανέναν…

Αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία κρατά η Κίνα, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi να υποστηρίζει πως το Πεκίνο δεν στηρίζει καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές και πως από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της επίλυσης της κρίσης μέσω συνομιλιών.
«Αν και διευκολύνουμε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποκατάσταση της ειρήνης, προετοιμαζόμαστε ενεργά έτσι ώστε να μην πάρουμε το μέρος καμίας πλευράς και φιλοδοξούμε ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί αποκλειστικά μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών» υπογράμμισε ο Wang Yi, αναφέροντας πως η Κίνα προσπαθεί να επιλυθεί η κρίση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Όπως είπε, η Κίνα ουδέποτε επιχείρησε να αποκομίσει οποιοδήποτε κέρδος από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στα ορόσημα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για το 2023 ο Wang Yi είπε ότι ένα από αυτά ήταν οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Κίνας, Xi Jinping και της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε στη συνολική στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, υποστηρίζοντας το παγκόσμιο κίνημα προς την πολυπολικότητα και προωθώντας τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ της Κίνας.

Paul Craig Roberts (πρώην σύμβουλος Ronald Reagan): Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εντείνουν την στρατιωτική αντιπαράθεση με Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν την αληθινή τους στάση απέναντι στη Ρωσία και αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, έγραψε ο Paul Craig Roberts, σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί κυβέρνησης Ronald Reagan….
«Αν η υποβάθμιση της Δύσης δεν οδηγήσει στην κατάρρευσή της, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος».
Σύμφωνα με τον Roberts, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί «περιφρονούν» τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των «οικονομικά ισχυρών», αλλά οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία επιρροή στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Δύσης.
Όταν οι δυτικές ελίτ έδειξαν σε όλους ότι «δεν ντρέπονται» για τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν, οι προθέσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας έγιναν απολύτως σαφείς.
«Οι ΗΠΑ έφεραν στο προσκήνιο τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα».

Yuri Kasyanov (Αξιωματικός Ουκρανικού στρατού): Η Ουκρανία χρειάζεται 3 φορές περισσότερα drones από αυτά που σχεδιάζει

Η κυβέρνηση ανακοινώνει πολύ χαμηλούς όγκους παραγωγής drones για τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο Yuri Kasyanov, ειδικός στην ανάπτυξη και παραγωγή drones, αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Το Ουκρανικό κράτος δεν μπορεί, δηλώνουν στο Κίεβο ότι υπάρχουν ένα εκατομμυρίο drones, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται τουλάχιστον τρία εκατομμύρια drones, για να κλείσει η τρύπα λόγω της έλλειψης πυρομαχικών».
Ο Yuri Kasyanov είπε ότι τόσο υψηλές απαιτήσεις για το ρυθμό παραγωγής drones υπαγορεύονται από την έλλειψη οβίδων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί χρειάζονται «αρκετές χιλιάδες» οβίδες την ημέρα.
Τα φτηνά drones πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαζικά για να αντικαταστήσουν τα σπάνια πυρομαχικά πυροβολικού.
«Στη χώρα μας, η μαζική παραγωγή οβίδων δεν έχει καθιερωθεί. Δηλαδή, ήταν στη σοβιετική εποχή, αλλά από το 2014, δεν είχαμε ούτε εργοστάσιο φυσιγγίων ούτε εργοστάσιο οβίδων» τόνισε ο Yuri Kasyanov.
Νωρίτερα, ένας ειδικός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των UAV ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτοσχέδια drones στην κατεύθυνση Zaporozhye.
Τα εργοστασιακά μοντέλα και οι δυτικές συσκευές έχουν γίνει σπάνια, σημείωσε ο Ρώσος στρατιωτικός.

Bloomberg: Mυστική συνάντηση G7, παγκόσμιου Νότου και Ουκρανίας στο Ριάντ

Άκαρπη απέβη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε απόλυτη μυστικότητα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας εκπροσώπων της Ουκρανίας, των δυτικών χωρών και του παγκόσμιου Νότου για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Kατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «ζήτησαν υποστήριξη για διαπραγματεύσεις του Κιέβου με τη Ρωσία».
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία και οι χώρες της G7 συνέχισαν να «αντιστέκονται στις εκκλήσεις του παγκόσμιου Νότου να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» για αυτό το θέμα.
Σημειώνεται ότι ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Τουρκία, η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.
Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου 2022, ο Zelensky είπε ότι το Κίεβο έχει το δικό του «σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης», που αποτελείται από 10 σημεία.
Μεταξύ αυτών είναι η εξασφάλιση πυρηνικής, επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, η ανταλλαγή «κρατουμένων» σύμφωνα με τη φόρμουλα «όλοι για όλους» και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_82024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_82024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_82024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_82024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_82024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης