Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fatih Terim: Ξεκινά η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία - Μπλεγμένος σε «πυραμίδα» ο προπονητής του ΠΑΟ

Fatih Terim: Ξεκινά η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία - Μπλεγμένος σε «πυραμίδα» ο προπονητής του ΠΑΟ
Οργή για τον προπονητή του ΠΑΟ Fatih Terrim...
Αρχίζει την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 η δίκη για το μέγα οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία, και στο οποίο εμπλέκεται ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού Fatih Terrim…
Πράγματι, ο ερχομός του Terrim στην Ελλάδα συμπίπτει με μια περίοδο που στη γείτονα είναι σε εξέλιξη μεγάλη δικαστική έρευνα για οικονομική απάτη τύπου «ponzi», δηλαδή πυραμίδα, με θύματα μεγάλους ποδοσφαιριστές - αρκετοί εξ αυτών από τη Γαλατασαράι.
(σ.σ. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Ο όρος Σχήμα Ponzi αναφέρεται στον Charlez Ponzi).

Το σκάνδαλο, που αναφέρεται ως «Fatih Terim Fund», αφορά καταγγελίες για δόλιο επενδυτικό σχήμα που ενορχηστρώθηκε από τη Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank Levent.
H Εrzan, που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές του Terim, φέρεται να προσείλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% τον μήνα, εκμεταλλευόμενη τα διαπιστευτήρια του Terim για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ωστόσο, στα θύματα δόθηκαν κάτι περισσότερο από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως αποδείξεις των επενδύσεών τους - κάτι πολύ μακριά από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές.
Παρά το σκάνδαλο που πήρε το όνομά του και την εμπλοκή μελών της οικογένειάς του αλλά και στενών συνεργατών του, ο Terim δεν συμμετείχε στη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου και επανεκκινείται την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως ούτε ο Terim ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Hakan Ateş συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, παρότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της εικαζόμενης απάτης.
Ενώ η Erzan παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον νυν προπονητή του ΠΑΟ και διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις συναλλαγές τους.
Από την άλλη, η αντίδραση του Terim σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο και οι δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είχε γνώση των εκτυλισσόμενων γεγονότων.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να μη διεξάγεται εις βάθος έρευνα, παρά τις πολυάριθμες αναφορές για συμμετοχή τους στις καταθέσεις των θυμάτων.
Η μετακίνηση του Terim στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, έρχεται εν μέσω ερωτημάτων και σκεπτικισμού σχετικά με την εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο.
Μένει να δούμε πώς αυτή η αντιπαράθεση θα επηρεάσει τον νέο του ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η προπονητική καριέρα του Terim περιελάμβανε πολλές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων 16 τίτλων, όπως ένα Κύπελλο UEFA, πολλά πρωταθλήματα και Κύπελλα Τουρκίας.
Όμως, η πρόσφατη εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο Fatih Terim Fund έχει ρίξει πολλές σκιές στο πρόσωπό του.

Το πόρισμα και τα μηνύματα

Στο μεταξύ, εκπονήθηκε έκθεση εμπειρογνωμόνων για την περίπτωση της Seçil Erzan, η οποία φέρεται να εξαπάτησε πολλούς Τούρκους πολίτες, με την υπόσχεση υψηλού κέρδους.
Η αναφορά που συντάχθηκε εξετάζοντας το τηλέφωνο και την κάρτα SIM της Erzan περιελάμβανε μηνύματα μεταξύ αυτής και του Fatih Terim:
«Seçil Erzan: Κύριε, το έκανα καθημερινά, μπορούμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο ποσό στο ταμείο για άλλα έξοδα.
Fatih Terim: Πήραμε 20 χιλιάδες δολάρια από εδώ;
Seçil Erzan: Είστε διαθέσιμος; Να σε πάρω τηλέφωνο;
Fatih Terim: Εντάξει
Seçil Erzan: Επιστράφηκαν 4 εκατομμύρια 67 χιλιάδες 412 λίρες σήμερα, τα έβγαλα για 177.834 λίρες (20 χιλιάδες δολάρια) και έκανα τις υπόλοιπες 3,889,577 λίρες καθημερινά.
Όταν στείλει ο σύλλογος, θα τα προσθέσουμε σε αυτό το ποσό σήμερα και αύριο και θα μεταφέρουμε το ποσό που πρέπει να διαθέσουμε στο ταμείο, κύριε.
Fatih Terim: Εντάξει, κυρία Seçil, ό,τι αποφασίσετε, εντάξει.
Seçil Erzan: Με εκτίμηση, δάσκαλε».

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στην αλληλογραφία της 19ης Ιουλίου 2022:

«Fatih Terim: Κυρία Seçil. 54000 λίρες. Μπορούμε να στείλουμε; Θα έχουμε κάποιες πληρωμές την επόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να ήμασταν προετοιμασμένοι.
Seçil Erzan: Εντάξει, κύριε, τι θα θέλατε;
Fatih Terim: Λίγο δολάριο, λίγο ευρώ, 1,5 λίρες.
Seçil Erzan: Εντάξει, κύριε».
Μόλις ενημερώθηκα ότι δεν πληρώθηκαν μισθοί».

Οι ακόλουθες προτάσεις περιλαμβάνονται σε μηνύματα στις 3 Μαρτίου 2023:

«Fatih Terim: Μόλις ενημερώθηκα ότι δεν πληρώθηκαν οι μισθοί και δεν έγιναν οι μεταγραφές στην Αμερική που ζήτησα.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.
Seçil Erzan: Κύριε, όλοι οι λογαριασμοί χρεώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα.
Οι αμερικανικές πληρωμές θα γίνουν αύριο. Λυπάμαι πολύ, κύριε, συμμετείχα σε αυτές τις συναλλαγές μέχρι το τέλος.
Οι άλλες πληρωμές έγιναν στις 17:00 και το επιβεβαίωσα, λυπάμαι πολύ, κύριε».

«Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε στην Τουρκία, μόνο ρεζίλι δεν μπορείς»

Ο Murathan Mungan, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ποιητές της Τουρκίας, είχε πει χαρακτηριστικά για την τουρκική νοοτροπία: «Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε στην Τουρκία, μόνο ρεζίλι δεν μπορείς».
Πρόκειται για μια φράση που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Fatih Terim, λέει Τούρκος δημοσιογράφος.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ποδοσφαιρική του ζωή θα είχε τελειώσει εξαιτίας των περιστατικών στα οποία είχε εμπλακεί από τη δεκαετία του ’70.
Ωστόσο, επειδή βρίσκεται στην Τουρκία, τον αποκαλούν έως και «αυτοκράτορα».
Μπορείτε να διαβάσετε για τα πολυάριθμα περιστατικά του στα αρχεία των εφημερίδων: να χειροδικεί ή να φτύνει στο πρόσωπο τον διαιτητή, σε άλλη περίπτωση να τον ρίχνει κάτω με κουτουλιά, να βρίζει τον διαιτητή και να ακούγεται ακόμη και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, να απειλεί τον διαιτητή στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, να κλοτσάει παίκτες, να γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του, να έχει δεχθεί κόκκινη κάρτα αλλά να αρνείται να αποχωρήσει από το γήπεδο και να προκαλεί τις κερκίδες πριν απομακρυνθεί βίαια από την αστυνομία, να βρίζει παιδιά, να εισβάλλει σε νυχτερινά κέντρα, να σπάει το κεφάλι ενός άνδρα που έστειλε λουλούδια σε μια ηθοποιό που του άρεσε, να τα βάζει με αστυνομικό και να του ρίχνει κουτουλιά, και άλλα πολλά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ένα τουλάχιστον από αυτά τα κρυφά χέρια.
Ο Terim δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι είναι ο φίλος του Mehmet Ağar, πιο σκοτεινού «πρίγκιπα» του τουρκικού κράτους.
Για να καταλάβετε, ο Ağar κατηγορήθηκε για τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως Κούρδων αντιφρονούντων, τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν πρωθυπουργός η Tansu Çiller, και αργότερα φυλακίστηκε με την κατηγορία της «ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης».
Υπάρχουν, επίσης, πολύ σοβαροί ισχυρισμοί ότι ο Ağar είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του εμπορίου κοκαΐνης στη Μέση Ανατολή.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η ακριβής φύση του οποίου είναι ακόμη άγνωστη, οι άνδρες του Ağar κάλυψαν και πάλι τις θέσεις στη γραφειοκρατία της ασφάλειας που είχαν εκκενωθεί από τους Γκιουλενιστές.
Παρ’ όλες τις αγωγές και καταγγελίες εναντίον του, ο Terim παρέμεινε, για άλλη μια φορά, στο απυρόβλητο.
Επομένως, είναι ένα από τα σύμβολα της παρακμής που έχει επέλθει στην Τουρκία.
Συμβολίζει ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης