Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πεντάγωνο - ΗΠΑ: Δεν έχουμε κανένα σχέδιο αποχώρησης από το Ιράκ - Θα μείνουμε για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος

Πεντάγωνο - ΗΠΑ: Δεν έχουμε κανένα σχέδιο αποχώρησης από το Ιράκ - Θα μείνουμε για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος
O εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στο Ιράκ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας
Η Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, τα οποία αριθμούν περίπου 2,5 χιλιάδες άτομα.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ Patrick Ryder σε τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammed al-Sudani δήλωσε ότι οι δικαιολογίες για την παρουσία των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ έχουν λήξει.
Αμέσως μετά το χτύπημα του αμερικανικού στρατού στο αρχηγείο της ιρακινής πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, ο αρχηγός της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι αρχές της χώρας θα αρχίσουν αμέσως να συμφωνούν για μια ημερομηνία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.
«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω για κανένα σχέδιο [απόσυρσης στρατευμάτων]. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην πλήρη ήττα του ISIS», σημείωσε ο Ryder.
Πρόσθεσε ότι «δεν γνώριζε κανένα αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης προς το Πεντάγωνο» που ζητούσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.
O εκπρόσωπος του στρατιωτικού τμήματος σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στο Ιράκ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας.
Στις 4 Ιανουαρίου, ένας από τους διοικητές του σιιτικού κινήματος Hezbollah al-Nujaba, ο Abu Taqwa, σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone στη Βαγδάτη και τουλάχιστον έξι άλλοι τραυματίστηκαν.
Ο Abu Taqwa ηγήθηκε της 12ης Ταξιαρχίας του κινήματος και ήταν επίσης υποστηρικτής της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής Al-Hashd al-Shaabi.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2023, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιθέσεις σε στόχους της σιιτικής ομάδας Kataib Hezbollah στο ιρακινό έδαφος, ως απάντηση στις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.
Η ιρακινή κυβέρνηση θεώρησε τότε τα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον στόχων στη δημοκρατία ως εχθρική πράξη που παραβίαζε την κυριαρχία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης