Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύθος το ισχυρό Ισραήλ, απέτυχε στη Βόρεια Γάζα - Επικίνδυνη κλιμάκωση, μπαίνουν στον πόλεμο Houthi, Hezbollah

Μύθος το ισχυρό Ισραήλ, απέτυχε στη Βόρεια Γάζα - Επικίνδυνη κλιμάκωση, μπαίνουν στον πόλεμο Houthi, Hezbollah
Το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή δείχνει… ανάφλεξη
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπο με σοβαρή υπαρξιακή απειλή είναι το Ισραήλ, καθώς όχι μόνο αποτυγχάνει στον δεδηλωμένο στόχο να εξολοθρεύσει τη Hamas, αλλά και, από ό,τι φαίνεται, ετράπη σε φυγή στη Βόρεια Γάζα και μάλιστα άτακτη…
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις 8 Ιανουαρίου ο πολιτικός αξιωματούχος της Hamas, Osama Hamdan, οι δυνάμεις του ισραηλινού καθεστώτος έχουν υποχωρήσει από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς να επιτύχουν στόχους.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έπιασαν αιχμαλώτους μαχητές της Hamas.
Από την άλλη, ο Osama Hamdan ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν θα πάρει πίσω κανέναν από τους ομήρους της 7ης Οκτωβρίου μέχρι να συμφωνήσει με τους όρους της «Αντίστασης».
Εν τω μεταξύ, η Δυτική Όχθη υφίσταται τη βάρβαρη επιθετικότητα του Ισραήλ - αν η αντίσταση των Παλαιστινίων παραμένει άκαμπτη.
Με άλλα λόγια, ο μύθος του «ισχυρού ισραηλινού στρατού» καταρρίφθηκε.
Όπως είπε ο Hamdan , το ισραηλινό καθεστώς δεν θα εφαρμόσει το σχέδιο της εθελούσιας μετανάστευσης, αφού οι Παλαιστίνιοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτής της γης, θα μείνουμε σε αυτήν και οι Σιωνιστές θα την εγκαταλείψουν.
Κανένα σχέδιο για τη δημιουργία πολιτικής διοίκησης στη Γάζα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ δεν θα πετύχει».
Υπενθυμίζεται πως στις 4 Ιανουαρίου 2024 η διοίκηση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) είχε δηλώσει ότι η κύρια κατεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα μετατοπιζόταν προς τα νότια και προς το κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός επρόκειτο να ενισχύσει την άμυνα του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Παρότι οι βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας καταστράφηκαν ολοσχερώς, αναμένεται μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Πράγματι, παρά τους τρεις μήνες έντονων μαχών, οι δυνάμεις του IDF δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τη Hamas.
Και αυτό παρά το στρατιωτικό-τεχνικό πλεονέκτημά τους, τα κεφάλαιά τους και το μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του IDF ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να συνεχίσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια αναγνώριση από έναν στρατηγό των ελάχιστων επιτευγμάτων του ισραηλινού στρατού στο πεδίο της μάχης…

Η ένταση αυξάνεται

Η ένταση στην Υεμένη και τον Λίβανο αυξάνεται, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Στην Υεμένη, οι Houthi εξαπολύουν πλήγματα κατά του νότιου Ισραήλ και επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με τη χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίνημα της Hamas και άλλες φατρίες στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, η Hezbollah εξαπολύει διασυνοριακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα.
Και οι δύο ομάδες αποτελούν μέρος του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης, του οποίου ηγείται το Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ενίσχυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά των Houthi όσο και της Hezbollah, προκαλώντας σοβαρές εντάσεις.
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ απάντησαν στις πρόσφατες επιθέσεις των Houthi ξεκινώντας την Επιχείρηση Prosperity Guardian, για να «διασφαλίσουν τη θαλάσσια κυκλοφορία», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν.
Στις 31 Δεκεμβρίου, ελικόπτερα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βύθισαν τρία σκάφη των Houthi που επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο Hangzhou στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μαχητές.
Η θανατηφόρα εμπλοκή αύξησε την ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Houthi.
Μάλιστα, στις 3 Ιανουαρίου, η Επιχείρηση Prosperity Guardian δεν κατάφερε να αποτρέψει επίθεση σε φορτηγό πλοίο, το CMA CGM Tage.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την ίδια μέρα εκδίδοντας μια τελική προειδοποίηση στους Houthi.
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της Υεμένης.
Οι Houthi προειδοποίησαν ότι θα απαντούσαν σε οποιαδήποτε επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου δολοφονώντας τον Saleh al-Arouri, αναπληρωτή ηγέτη της Hamas, στο προάστιο της Βηρυτού, Νταχιέ, προπύργιο της Hezbollah.
Μια επίθεση με drone σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Hamas μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, τον Samir Findi Abu Amer και τον Azzam al-Aqraa Abu Ammar, και τέσσερα άλλα μέλη του κινήματος.
Η δολοφονία ήταν σοβαρή παραβίαση των κανόνων εμπλοκής με τη Hezbollah.
Η ομάδα υποσχέθηκε να απαντήσει την ίδια μέρα και στις 3 Ιανουαρίου ο αρχηγός της, Hasan Nasralla, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει πόλεμο «χωρίς όρια» εάν πάει σε πόλεμο με τον Λίβανο.
Η ισραηλινή απόφαση να δολοφονήσει τον al-Arouri στην Dahiye πιθανότατα είχε σκοπό να προκαλέσει τη Hezbollah, πιθανώς για να δικαιολογήσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου κατά του Λιβάνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος φαίνεται να πλησιάζει τόσο την Υεμένη όσο και τον Λίβανο.
Πρόσφατα περιστατικά και στις δύο χώρες δείχνουν πώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργάζονται για να προκαλέσουν μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με το Ιράν και τους συμμάχους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης