Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne
Διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Μάϊο του 2022
Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Élisabeth Borne, ανακοίνωσε το Ελιζέ
Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα, ο πρόεδρος Emmanuel Macron πρόκειται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την ενδοκυβερνητική διαμάχη που προκάλεσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.
Η αλλαγή του πρωθυπουργού έρχεται μετά από ένα χρόνο που στιγματίστηκε από πολιτικές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ταραχές στα προάστια του Παρισίου, καθώς και τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη μετανάστευση.
Έρχεται επίσης μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωσκεπτικιστές της Le Pen να αναμένεται να σημειώσουν κέρδη ρεκόρ σε μια περίοδο ευρείας δημόσιας δυσαρέσκειας για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Macron υπολείπεται της ακροδεξιάς ηγέτη Marine Le Pen κατά περίπου οκτώ με δέκα μονάδες για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
Οι φημολογίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ήταν έντονες αφού ο Γάλλος πρόεδρος τον Δεκέμβριο υποσχέθηκε «μια νέα πολιτική πρωτοβουλία».
Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την Borne είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Gabriel Attal και ο 37χρονος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu - οποιοσδήποτε εκ των δύο «φαβορί» πρόκειται να γίνει ο νεότερος Γάλλος πρωθυπουργός, εφόσον τελικά προκριθεί η επιλογή του.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie έχουν επίσης αναφερθεί από αναλυτές ως πιθανές επιλογές.
Η αλλαγή του πρωθυπουργού δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, αλλά μάλλον θα σηματοδοτήσει την στρατηγική του Macron για «φυγή προς τα εμπρός», ώστε να προχωρήσει σε νέα φάση, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό και να επικεντρωθεί σε νέες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης τη μείωση της ανεργίας.
Μία μετριοπαθής γραφειοκράτης καριέρας που υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στις κυβερνήσεις του Macron, η Borne διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης