Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Προεδρικές εκλογές στις 23 Μαρτίου 2024

Σλοβακία: Προεδρικές εκλογές στις 23 Μαρτίου 2024
"Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου", είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Peter Pellegrini, ο οποίος είναι υποψήφιος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι Σλοβάκοι θα κληθούν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στις 23 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Peter Pellegrini.
"Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου", είπε σε δημοσιογράφους ο Pellegrini, ο οποίος είναι υποψήφιος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 6 Απριλίου σε αυτήν τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η απερχόμενη πρόεδρος Zuzana Tsaputova, έντονη επικρίτρια του κυβερνώντος τρικομματικού συνασπισμού, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι δεν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Robert Fitzo, και το κόμμα του Smer-SD θα υποστηρίξουν τον Pellegrini, αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος HLAS-SD .
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Pellegrini εξασφαλίζει το 40% των ψήφων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μια νίκη του Pellegrini θα ανοίξει το δρόμο για πιθανές προεδρικές χάρες σε συμμάχους του Smer-SD , συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην ειδικού εισαγγελέα και ενός πρώην εφοριακού, που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.
Ο ρόλος του προέδρου της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός. Ωστόσο, ο/η πρόεδρος επικυρώνει διεθνείς συνθήκες, διορίζει ανώτερους δικαστές, είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και μπορεί να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδια που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο.
Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος SNS, μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, Andrei Danko, καθώς και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ivan Korchok και Jan Kubis εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία.
Ο υποψήφιος της ουγγρικής μειονότητας Κριστιάν Φόρο και ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Stefan Harabin θα είναι επίσης υποψήφιοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης