Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Franz Beckenbauer

Πέθανε ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Franz Beckenbauer
Σε ηλικία 87 ετών
Ο «πολύς» Franz Beckenbauer, ένας θρύλος του γερμανικού, αλλά και του παγκοσμίου, ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών.

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945 στο Μόναχο της Γερμανίας, επρόκειτο για μία φυσιογνωμία με μεγάλη επιρροή στον συναρπαστικό αλλά και προκλητικό κόσμο του ποδοσφαίρου.
Ήταν δύο φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας, το 1972 και το 1976.
Επιπλέον, ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία του ποδοσφαίρου που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως αρχηγός και ως προπονητής -της Εθνικής Γερμανίας φυσικά -, το 1974 και το 1990 αντιστοίχως.
 
Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του

Βαθιά παθιασμένος με το ποδόσφαιρο από μικρός, ο Franz Beckenbauer εντάχθηκε στην ομάδα νέων του συλλόγου της Μπάγερν, στη γενέτειρά του, σε νεαρή ηλικία 14 ετών και το 1961 παραιτήθηκε από τη θέση του ασκούμενου πωλητή ασφαλίσεων για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει ένας διάσημος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Το 1963 ιδρύθηκε η Bundesliga, η κορυφαία κατηγορία του γερμανικού συστήματος ποδοσφαίρου, αλλά η Μπάγερν Μονάχου δεν επιλέχθηκε εκείνη τη χρονιά για την Bundesliga.
Ο Franz Beckenbauer, ωστόσο, έκανε το ντεμπούτο του με την Μπάγερν Μονάχου ένα χρόνο αργότερα, αγωνιζόμενος πρώτα ως αριστερό εξτρέμ και μετέπειτα ως μέσος.

kaiser1.JPG

Στην πρώτη της σεζόν στο Regional League South, η Μπάγερν Μονάχου προβιβάστηκε στην Μπουντεσλίγκα και συνέχισε με τοπικές και ευρωπαϊκές επιτυχίες το 1966 και το 1967.
Ο Beckenbauer έγινε γρήγορα αρχηγός και φυσικός ηγέτης της Μπάγερν και οδήγησε την ομάδα του σε τρεις εγχώριους τίτλους καθώς και σε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Συλλόγων Ευρώπης (1973-1976), φτάνοντας στο απόγειο στην εξαιρετική του καριέρα ως ο παίκτης που κυριάρχησε στο γερμανικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1970.
Μέσα σε μόλις ένα χρόνο από ντεμπούτο του, ξεκίνησε επίσης τη διεθνή του ποδοσφαιρική καριέρα παίζοντας για τη Δυτική Γερμανία.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο Beckenbauer σημείωσε τον εντυππωσιακό για τη θέση του αριθμό των 14 γκολ για την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας σε 103 , συνολικά, συμμετοχές.



Ο «Κάιζερ» γράφει Ιστορία

Παγκοσμίως διάσημος για το κομψό, αρχοντικό, ποδοσφαιρικό στυλ και την τακτική του ευφυία, ο Beckenbauer κέρδισε τον θαυμασμό και το σεβασμό των συναδέλφων του ποδοσφαιριστών, προπονητών και φυσικά ποδοσφαιρόφιλων σε όλο τον κόσμο.
Ένας απίστευτα ευέλικτος, έξυπνος και ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, που έπαιξε σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Beckenbauer έλαβε την τιμή να αποκαλείται παγκοσμίως ως «der Kaiser» ή «Αυτοκράτορας Franz».

kaiser2.JPG

Απέκτησε επίσης διεθνή φήμη επινοώντας και επανστατικοποιώντας τη θέση του λίμπερο, του παίκτη ο ρόλος του οποίου είναι να εκκινεί την επίθεση από το αμυντικό μισό του γηπέδου του, με εφορμήσεις, κάθετες κινήσεις με τη μπάλα και επιδέξιες πάσες.

kaiser4.JPG

Το 1971 ορίστηκε αρχηγός της ομάδας της Δυτικής Γερμανίας και την οδήγησε σε νίκες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 καθώς και στο περίφημο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, όπου κατέβαλε τη μεγάλη Ολλανδία του Johan Cruyff. 

Το κλείσιμο της καριέρας του

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Beckenbauer ακολούθησε τον Pelé πήρε μεταγραφή στην αμερικανική New York Cosmos μία εξαιρετικά επιτυχημένη ομάδα στο ανερχόμενο, τότε, αμερικανικό «soccer».

kaiser6.JPG

Μετά από μια σύντομη επιστροφή στο γερμανικό ποδόσφαιρο, στην ομάδα του Αμβούργου (1980-1982), ο Beckenbauer έβαλε ένα τέλος στην ένδοξη καριέρα του ως παίκτη το 1984.

Ως προπονητής

kaiser5.JPG

Αμέσως μετά το κλείσιμο της ποδοσφαιρικής του καριέρας, o Franz Beckenbauer κλήθηκε να προπονήσει την Εθνική Ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, με οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, κόντρα στην Αργεντινή του Μαραντόνα, ενώ στη συνέχεια προπόνησε τόσο την Olympiques de Marseille (1990-1991) όσο και την αγαπημένη του Μπάγερν Μονάχου (1993-1994 και 1996, αντίστοιχα), με την οποία έκλεισε και τη μυθική του καριέρα σε γήπεδα και πάγκους.

Συγκίνηση στον ποδοσφαιρικό κόσμο - Οι πρώτες αντιδράσεις

«Λυπούμαστε βαθιά για τον θάνατο του Franz Beckenbauer, ενός από τους καλύτερους παίκτες του ποδοσφαίρου. Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ως παίκτης και ως προπονητής, ο “Der Kaiser” ήταν τόσο κομψός όσο και κυρίαρχος. Θα τον θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε η Premier League στο X, πρώην Twitter:

Η Bundesliga, τόνισε στο X: «Η οικογένεια της Bundesliga είναι συντετριμμένη από την είδηση του θανάτου του Franz Beckenbauer. Ένα αληθινό είδωλο, τότε, τώρα και πάντα. Αντίο Αυτοκράτορα.»

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) σημείωσε ότι «λυπάται βαθιά για την απώλεια του Franz Beckenbauer, ενός θρύλου του γερμανικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σημάδεψε μια εποχή και του οποίου η κληρονομιά θα είναι αιώνια.»

Ο αρχηγός της Μπάγερν Thomas Muller έγραψε στο twitter: «Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου. Αναπαύσου εν ειρήνη, αυτοκράτορα Franz. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκανες για το ποδόσφαιρο στη Γερμανία.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ρεάλ Μαδρίτης: «Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος της και το διοικητικό της συμβούλιο λυπούνται βαθιά για τον θάνατο του Franz Beckenbauer, ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια και την αγάπη της στην οικογένειά του, τους συμπαίκτες του, τους συλλόγους του και όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα.»

«Είμαι απίστευτα λυπημένος, η είδηση του θανάτου του με επηρεάζει πάρα πολύ.
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της ζωής μου είναι που γνώρισα τον Franz Beckenbauer», είπε ο Rudi Völler, διευθυντής της εθνικής Γερμανίας και συνέχισε:
«Ο χρόνος μας μαζί με την εθνική ομάδα στέφθηκε με τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στη Ρώμη, έναν τίτλο που δεν θα ήταν ποτέ δυνατός χωρίς την εξαιρετική του προπονητική απόδοση. Ο “Κάιζερ” ήταν έμπνευση για περισσότερες από μία γενιές, θα παραμείνει για πάντα το λαμπερό φως του γερμανικού ποδοσφαίρου. Με τον Franz Beckenbauer, το γερμανικό ποδόσφαιρο χάνει τη μεγαλύτερη προσωπικότητά του, χάνω έναν καλό φίλο».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Γερμανίας Bernd Neuendorf δήλωσε:
«Ο θάνατος του Franz Beckenbauer είναι μια πραγματική καμπή. Χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Βλέπουμε το έργο της ζωής του με σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Μαζί του χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Ο “Κάιζερ” ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει δει ποτέ το άθλημά μας. Με την κομψότητά του και την οπτική του, έθεσε πρότυπα στο γήπεδο. Η σχολαστικότητα και το χάρισμά του ως αφεντικό η ομάδας, καθώς και η ενέργεια και η ορμή του ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι αξέχαστα. Ο Franz Beckenbauer αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά για την DFB και το ποδόσφαιρο συνολικά. Επηρέασε το ποδόσφαιρο στη Γερμανία όσο κανένας άλλος».

Ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας, Julian Nagelsmann, δήλωσε: «Για μένα, ο Franz Beckenbauer ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη γερμανική ιστορία. Η ερμηνεία του για τον ρόλο του λίμπερο άλλαξε το παιχνίδι, αυτός ο ρόλος και η φιλία του με την μπάλα τον έκαναν ελεύθερο άνθρωπο. Ο Franz Beckenbauer μπόρεσε να επιπλέει στο γρασίδι, ως ποδοσφαιριστής και αργότερα και ως προπονητής ήταν εξαιρετικός, στάθηκε πάνω από τα πράγματα.
Όταν ο Franz Beckenbauer έμπαινε σε ένα δωμάτιο, το δωμάτιο φωτιζόταν, δικαίως κέρδισε τον τίτλο “άνθρωπος -φως” του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μια αύρα τον περιέβαλλε μέχρι το τέλος, που ούτε τα προβλήματα υγείας και η μοίρα που έπρεπε να αντεπεξέλθει δεν μπόρεσαν να την κλονίσουν. Είμαι ευγνώμων και περήφανος που κατάφερα να τον γνωρίσω και θα τον θυμάμαι με αγάπη».

Ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας Gary Lineker έγραψε στο X, πρώην Twitter:
«Λυπάμαι πολύ που άκουσα ότι ο Franz Beckenbauer πέθανε. Ένας από τους απόλυτους μεγάλους του παιχνιδιού μας. Ο Κάιζερ ήταν ο πιο όμορφος από τους ποδοσφαιριστές που τα κέρδισε όλα με χάρη και γοητεία.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης