Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει ότι στηρίζει την έκκληση του Ιράκ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός του

Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει ότι στηρίζει την έκκληση του Ιράκ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός του
Η Ουάσινγκτον έχει σχεδόν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και σχεδόν 900 στη Συρία οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών
Το Ιράν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην έκκληση που απηύθυνε ο Ιρανικός γείτονας του για να τεθεί τέλος στην παρουσία του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στο έδαφός του.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν το κύρος και την ισχύ που απαιτούνται για να εγγυηθούν την ασφάλεια, ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να φύγει από το Ιράκ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, κατά την εβδομαδιαία του συνέντευξη Τύπου.
Ο διεθνής συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, περιλαμβάνει αρκετές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Σχηματίστηκε το 2014 όταν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήλεγχαν τεράστιες εκτάσεις γης στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο συνασπισμός έχει γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ", ένα νεφέλωμα ενόπλων παρατάξεων συμμαχικών του Ιράν και με διασυνδέσεις με τον Χασντ αλ-Σαάμπι, έναν συνασπισμό πρώην πολιτοφυλακών που εντάχθηκαν πλήρως στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ένοπλες οργανώσεις του Χασντ αλ-Σαάμπι έγιναν επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών, την ευθύνη για ορισμένους από αυτούς ανέλαβαν οι ΗΠΑ, χώρα που μισούν οι φιλοϊρανικές παρατάξεις για τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.
Μετά το αμερικανικό πλήγμα στο οποίο σκοτώθηκε ένα στέλεχος του συνασπισμού Χασντ αλ-Σαάμπι στη Βαγδάτη, η ιρακινή κυβέρνηση επανέλαβε την Παρασκευή την "ισχυρή" δέσμευσή της να θέσει τέλος στην παρουσία του διεθνούς συνασπισμού στην επικράτειά της.
"Είναι φυσικό η ιρακινή κυβέρνηση και ο ιρακινός λαός να αναλάβουν την εθνική τους ευθύνη απέναντι στην εγκληματική δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ", δήλωσε ο Κανανί.
Η Ουάσινγκτον έχει σχεδόν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και σχεδόν 900 στη Συρία οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης