Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Πολωνία προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream

WSJ: Η Πολωνία προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream
Οποιαδήποτε υποψία ότι η Πολωνία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, έκρυβε πληροφορίες σχετικά με μια επικείμενη επίθεση κατά της κρίσιμης υποδομής των συμμάχων της, θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη της από τη συμμαχία
Τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες της Πολωνίας αποφεύγουν τη συνεργασία με Ευρωπαίους ερευνητές που ερευνούν τις συνθήκες δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, ενώ η Βαρσοβία επιχείρησε επίσης να εμποδίσει την έρευνα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, The Wall Street Journal.
Επισημαίνει επιπλέον, επικαλούμενη πηγές της ευρωπαϊκής ομάδας ερευνητών, ότι οι πολωνικές αρχές «αποσύρονται από τη συνεργασία με τη διεθνή έρευνα […] και αρνούνται να παράσχουν δυνητικά κρίσιμα στοιχεία» για την έρευνα όσον αφορά τις εκρήξεις των αγωγών φυσικού αερίου.
Η Βαρσοβία κινείται «πολύ αργά» και αρνείται να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις ατόμων που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε δολιοφθορές σε όλη την πολωνική επικράτεια.
Η επιμονή με την οποία η Βαρσοβία επιδιώκει να καθυστερήσει την έρευνα προκαλεί «αυξανόμενες υποψίες για τον ρόλο και τα κίνητρα της χώρας» στο ζήτημα του βομβαρδισμού του αγωγού φυσικού αερίου, γράφει η δημοσίευση.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν ακόμη να διαπιστώσουν με σαφήνεια εάν η δολιοφθορά έγινε εν γνώσει της προηγούμενης κυβέρνησης της Πολωνίας. Ωστόσο, οποιαδήποτε υποψία ότι η Πολωνία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, έκρυβε πληροφορίες σχετικά με μια επικείμενη επίθεση κατά της κρίσιμης υποδομής των συμμάχων της, θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη της από τη συμμαχία.
Ταυτόχρονα, όποιες ενέργειες της Βαρσοβίας επιβεβαιώνουν έμμεσα τη συμμετοχή της στην οργάνωση των βομβαρδισμών αγωγών φυσικού αερίου μπορεί να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως επιθετική ενέργεια εκ μέρους του ΝΑΤΟ, σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με πηγές της δημοσίευσης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, η κοινότητα σκοπεύει να ζητήσει από τον νέο πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk να βοηθήσει στην έρευνα.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απέλυσε όλους τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα για την έκρηξη αγωγών αερίου. Η ΕΕ ελπίζει ότι με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στην Πολωνία, η πολιτική πίεση στους τοπικούς ερευνητές θα εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να παράσχουν πρόσθετες λεπτομέρειες για το γεγονός των εκρήξεων σε αγωγούς φυσικού αερίου, αναφέρει σχετικά το πρακτορείο TASS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης