Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Ρώσος ολιγάρχης Rybolovlev μηνύει τον οίκο Sotheby's για τεράστια απάτη με έργα τέχνης 2 δισ. δολ.

O Ρώσος ολιγάρχης Rybolovlev μηνύει τον οίκο Sotheby's για τεράστια απάτη με έργα τέχνης 2 δισ. δολ.
Ο οίκος Sotheby's αρνείται τους ισχυρισμούς του Ρώσου μεγιστάνα
O Ρώσος ολιγάρχης Dmitry Rybolovlev, γνωστός στην Ελλάδα από την αγορά του Σκορπιού, κατηγορεί τον οίκο Sotheby's ότι βοήθησε έναν έμπορο έργων τέχνης να τον ξεγελάσει και να τον αναγκάσει να πληρώσει υπερβολικά για αριστουργήματα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του Salvator Mundi του Leonardo da Vinci , το οποίο έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ.
Ο Rybolovlev, που κατατάσσεται στην 180η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 9 δισ. στερλίνες (11,4 δισ. δολάρια), μηνύει τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη υποστηρίζοντας ότι ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών 280 ετών διόγκωσε την εκτιμώμενη αξία των έργων τέχνης που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων έργων των Gustav Klimt, Amedeo Modigliani και René Magritte.

Επενδύσεις 2 δισ. δολ. σε έργα τέχνης παγκόσμιας κλάσης

Ο 57χρονος, ο οποίος πλούτισε πουλώντας ρωσικά λιπάσματα ποτάσας και πλήρωσε 95 εκατ. δολάρια στον Donald Trump για την παραθαλάσσια έπαυλή του στη Φλόριντα το 2008, ξόδεψε περίπου 2 δισ. δολάρια για μια τεράστια "συλλογή έργων τέχνης παγκόσμιας κλάσης", συμπεριλαμβανομένων έργων των Leonardo, Henri de Toulouse-Lautrec και Henri Matisse, μεταξύ 2002 και 2014, σημειώνει ο Guardian.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικαστή της Νέας Υόρκης που επέβλεψε την υπόθεση, ο Rybolovlev και οι σύμβουλοί του αργότερα "ανακάλυψαν ότι ο Yves Bouvier, ένας μεσίτης έργων τέχνης που βοήθησε στην απόκτηση των έργων, τους εξαπάτησε αγοράζοντας ο ίδιος τα έργα σε μια τιμή και χρεώνοντας τους μια άλλη τιμή - εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια υψηλότερη".
Ο Rybolovlev κίνησε νομικές διαδικασίες κατά του Bouvier στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία, κατηγορώντας τον σύμβουλο τέχνης ότι τον παραπλάνησε σχετικά με την αξία 38 έργων τέχνης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ο Bouvier αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τον περασμένο μήνα συμβιβάστηκε εξωδικαστικά.
Ο Rybolovlev, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ligue 1 AS Monaco και του ελληνικού νησιού Σκόρπιος, όπου η Jacqueline Kennedy παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1968, μηνύει τώρα τον οίκο Sotheby's υποστηρίζοντας ότι ο οίκος δημοπρασιών "βοήθησε και υποκίνησε τον Bouvier να διαπράξει απάτη και να παραβιάσει τα καταπιστευτικά του καθήκοντα".

Αρνείται τις κατηγορίες ο οίκος Sotheby's

Ο οίκος Sotheby's αρνείται τους ισχυρισμούς.
Η υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν σήμερα Δευτέρα.
Εκπρόσωπος του οίκου Sotheby's δήλωσε: "Η δίκη θα γίνει στο Μανχάταν. Η Sotheby's τήρησε αυστηρά όλες τις νομικές απαιτήσεις, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αυτών των έργων τέχνης.
Οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Sotheby's γνώριζε την υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά του αγοραστή ή την πρόθεση εξαπάτησης του κ. Rybolovlev είναι ψευδής".
Ο Rybolovlev πούλησε τον Salvator Mundi έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's το 2017, καθιστώντας τον τον ακριβότερο πίνακα που έχει πωληθεί ποτέ.
Τον αγόρασε ο Mohamed bin Salman, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, και είχε προγραμματιστεί να γίνει η πρωταγωνίστρια ατραξιόν σε μια νέα γκαλερί του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.
Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε σε έκθεση, καθώς οι ειδικοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης