Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από Ινδία: Οι Ουκρανοί λένε ψέματα, είναι αδύνατη η κατάρριψη Kinzhal από Patriot - Οι ΗΠΑ αναζητούν το μυστικό

Αποκάλυψη από Ινδία: Οι Ουκρανοί λένε ψέματα, είναι αδύνατη η κατάρριψη Kinzhal από Patriot - Οι ΗΠΑ αναζητούν το μυστικό
Ινδία: Το Patriot δεν μπορεί να καταρρίψει τους ρωσικούς Kinzhal
Η Ουκρανική αναφορά ότι τα συστήματα αεράμυνας Patriot κατέρριψαν 10 ρωσικούς πυραύλους Kinzhal είναι πέρα για πέρα προπαγάνδα είναι αδύνατο… και αυτό δεν το λένε οι ρώσοι αλλά οι Ινδοί που υποστηρίζουν ότι απλά οι Ουκρανοί παραπληροφορούν.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ρωσική υπεροχή στους υπερηχητικούς πυραύλους και σπεύδουν να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα παρασκευής διαφόρων τύπων τέτοιων πυραύλων…

Ινδία: Το Patriot δεν μπορεί να καταρρίψει τους ρωσικούς Kinzhal

Μέρες αφότου ειπώθηκε ότι η Ουκρανία αναχαίτισε και τους 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, ωστόσο μια κεφαλή πυραύλου Kinzhal που δεν εξερράγη προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Σύμφωνα με αναφορές, η κεφαλή του πυραύλου Kh-47M, που καταρρίφθηκε στις 2 Ιανουαρίου, εξουδετερώθηκε από τη μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης (DSNC) της Ουκρανίας, που βρίσκεται στο Shevchenkivskyi του Κιέβου.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν και τους δέκα υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη MiG-31K σε μια μαζική αεροπορική επίθεση που ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου.
Αυτή η επίθεση είχε στόχο στρατιωτικούς, βιομηχανικούς, μη στρατιωτικές και ζωτικής σημασίας τοποθεσίες υποδομής, με πρωταρχικό στόχο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ορισμένοι φιλοουκρανοί στρατιωτικοί σχολιαστές και στρατιωτικοί παρατηρητές είπαν ότι η ανάκτηση μιας άθικτης κεφαλής Kinzhal σημαίνει ότι πιθανότατα θα αποσυναρμολογηθεί και θα αναλυθεί για να μάθουν περισσότερα για τις δυνατότητές της και τις διαδικασίες παραγωγής της, καθώς και για να πάρουν ιδέες για τον τρόπο ενίσχυσης τις προσπάθειες αναχαίτισης αυτού του υπερηχητικού πυραύλου που διαφημίζεται ως «αήττητος» από τη Μόσχα από το 2018.
Ορισμένοι ειδικοί προέβλεψαν επίσης ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν πρωτοστατούν ήδη στην προσπάθεια, τότε ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που βρέθηκαν πιθανότατα θα μοιραστούν μαζί τους.
Η μεταφορά διαβαθμισμένης και εξελιγμένης τεχνολογίας πυραύλων στους μεγάλους αντιπάλους της στη Δύση μπορεί να μην είναι καλός οιωνός για τη Ρωσία.
Αρκετά στρατιωτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων αρμάτων μάχης, έχουν καταληφθεί και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται την κατάρριψη των πυραύλων Kinzhal.
Μέρες αφότου το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) κατέρριψαν έναν ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας PAC-3 Patriot τον Μάιο του 2023, ένα βίντεο από τα συντρίμμια του Kinzhal και του θραύσματα έγιναν viral στα social media.

Το βίντεο έδειχνε τον Vitali Klitschko, τον δήμαρχο του Κιέβου, να επιδεικνύει τα υπολείμματα του πυραύλου Kinzhal, τον οποίο υποτίθεται ότι κατέρριψαν τα συστήματα αεράμυνας της χώρας στις 6 Μαΐου.
«Μέσω των συστημάτων Patriot, μπορέσαμε τώρα να δείξουμε τι είναι δυνατό με τα σύγχρονα αμυντικά συστήματα.
Αυτή η αεράμυνα κάνει τη ζωή μας πιο ασφαλή», ακούγεται να λέει ο Klitschko στο βίντεο εκείνη τη στιγμή.
Από τότε έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για τα ουκρανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που κατέρριψαν το Kinzhal. Ωστόσο, η αναχαίτιση και των δέκα Kinzhal από συστήματα Patriots αμφισβητείται ευρέως.

Τι υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες από την Ινδία, μύθος η κατάρριψη του Kinzhal

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς, ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και αρχηγός σμήνους Vijainder K. Thakur τόνισε: «Αν είναι πράγματι μια κεφαλή Kinzhal – θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια κεφαλή Iskander-M – είναι μια κεφαλή που δεν έχει εκραγεί , όχι μια κατεστραμμένη κεφαλή».

Το Kinzhal, γνωστό και ως «Dagger», είναι ένας ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος που μπορεί να φτάσει ταχύτητες μεγαλύτερες από 10 Mach και να ταξιδέψει από 1.500 έως 2.000 χιλιόμετρα ενώ μεταφέρει συμβατικό ή πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο. Μπορεί επίσης να αλλάξει την πορεία του μακριά από το παραδοσιακό βαλλιστικό τόξο, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή του.

Το Patriot απλά δεν μπορεί

Ο Thakur διαφωνεί με τους ισχυρισμούς ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το Patriot
Πιστεύει — δεν υπάρχει σύστημα AD ικανό να καταρρίψει έναν πύραυλο Kinzhal εκτός και αν είναι πολύ κοντά στο σημείο εκτόξευσης.
H Ουκρανία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το σύστημα Patriot μπορεί να καταρρίψει ένα Kinzhal.
Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα άφηνε ανέπαφη την κεφαλή.
Ο Thakur πρόσθεσε: «Το σύστημα Patriot είναι το μόνο σύστημα αεράμυνας ικανό να καταρρίψει ένα Kinzhal εάν βρίσκεται κοντά στο σημείο εκτόξευσης του Kinzhal δηλαδή πριν αναπτύξει υπερηχητική ταχύτητα.
«Σε περίπτωση επιτυχούς αναχαίτισης, η κεφαλή Kinzhal θα είχε συντριβεί.
Η κεφαλή θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα ομοίωμα για προπαγάνδα. Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία».

Τα Patriots «ανίκανα» να καταρρίψουν τους πυραύλους Kinzhal;

Φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν τους Kinzhal σε δράση και να χτυπούν τους στόχους. Αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας σχετικά με την αναχαίτιση του 100% των πυραύλων.
Αντίθετα, οι φιλοουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ δημοσίευσαν βίντεο και εικόνες που δείχνουν ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε.

Οι φιλοουκρανοί και οι δυτικοί στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν εάν το Kinzhal είναι καθόλου υπερηχητικό.
Η άλλη πλευρά, ωστόσο, υποστήριξε ότι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να αναχαιτίσει το Kinzhal απλά δεν υπάρχει.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παρατήρησαν ότι η υπάρχουσα τεχνολογία δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον κινούμενο υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.
Σε ένα άρθρο ανάλυσης που γράφτηκε για τους EurAsian Times, ο Vijainder K. Thakur διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς».

Ο Thakur στήριξε το επιχείρημά του στον μικρό αριθμό μαχητικών MiG-31K του ρωσικού οπλοστασίου.
Περισσότερα από 24 αεροσκάφη MiG-31K διαθέτουν τώρα το RuAF, σύμφωνα με έκθεση της Izvestia τον Δεκέμβριο.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι κάποτε, η Ουκρανία θα γνώριζε για μια πιθανή επίθεση στο Kinzhal μόνο βλέποντας ένα MiG-31K. Τώρα, είναι ευάλωτη σε ξαφνικές επιθέσεις Kinzhal.
Οι πληροφορίες στόχευσης, που συχνά αποκτώνται με χρήση δορυφόρου απεικόνισης ραντάρ, μπορούν να μεταδοθούν στο MiG-31K απευθείας από τον δορυφόρο ή μέσω ελέγχου εδάφους.
Το επόμενο σημείο είναι ότι ένα σύστημα αεράμυνας πρέπει να καθορίσει τις συντεταγμένες μιας θέσης αναχαίτισης στον εναέριο χώρο όπου ο στόχος και ο πύραυλος αναχαίτισης θα φτάσουν ταυτόχρονα για να αναχαιτίσουν έναν στόχο με επιτυχία.
Παρατήρησε ότι μια επιτυχημένη αναχαίτιση εξαρτάται από τις ικανότητες επιτάχυνσης του πυραύλου αναχαίτισης, την ταχύτητα του πυραύλου στόχου και την εμβέλεια ανίχνευσης στόχου του ραντάρ.
Το σημείο στόχευσης είναι πάντα πολύ μπροστά από την παρούσα θέση του πυραύλου στόχου κατά μήκος της τροχιάς του.

«Εάν η απόσταση ανίχνευσης στόχου είναι μικρή και η ταχύτητα στόχου είναι πολύ υψηλή, όπως θα συνέβαινε σε μια αναχαίτιση Kinzhal, δεν μπορεί να υπάρξει πιθανό σημείο στόχευσης».
«Σε περίπτωση πολύ έγκαιρης ανίχνευσης, θα ήταν δυνατός ο υπολογισμός ενός σημείου στόχευσης, αλλά θα βασίζεται στην τρέχουσα τροχιά του πυραύλου στόχου.
Εάν ο πύραυλος στόχος αλλάζει συνεχώς τροχιά, το σημείο στόχευσης πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου επ' άπειρον.
Κλείνοντας στον πύραυλο στόχο, η αδράνεια του πυραύλου αναχαίτισης θα απέκλειε την ακριβή παρακολούθηση του στόχου».

Με την τρέχουσα τεχνολογία, η αναχαίτιση ενός ελιγμού υπερηχητικού πυραύλου κατά τη διάρκεια της τελικής του φάσης είναι σχεδόν αδύνατη.
Εάν ένα Kinzhal δεν κάνει ελιγμούς και σκαρφαλώνει στην στρατόσφαιρα αφού απελευθερωθεί από ένα MiG-31K, είναι δυνατό να αναχαιτιστεί.
Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε την τοποθέτηση του συστήματος AD - Patriot σε αυτήν την περίπτωση - πολύ κοντά στην τοποθεσία εκτόξευσης του Kinzhal.
Και, με το βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων του Kinzhal, φαίνεται απίθανο να βρεθεί ένα Patriot σε απόσταση 30 χιλιομέτρων (το βεληνεκές ενός πυραύλου αναχαίτισης PAC-3) από την τοποθεσία εκτόξευσης Kinzhal.

Η Ουκρανία απλά λέει ψέματα

«Η Ουκρανία δεν παρουσίασε ποτέ καμία φυσική απόδειξη ισχυρισμού για την κατάρριψη του Kinzhal».
Οι εικόνες είναι ψεύτικες, το Patriot δεν μπορεί να καταρρίψει το Kinzhal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης