Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει (-8%) η μετοχή της Boeing - Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη μετά το ατύχημα της Alaska Airlines

Καταρρέει (-8%) η μετοχή της Boeing - Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη μετά το ατύχημα της Alaska Airlines
Λίγο μετά την απογείωση πτήσης της Alaska Airlines από το αεροδρόμιο του Πόρτλαντ με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνιας, μία πόρτα του Boeing άνοιξε και αποκολλήθηκε από την άτρακτο του αεροπλάνου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Καταρρέει η μετοχή της Boeing μετά το ατύχημα της Alaska Airlines όπου τμήμα αεροσκάφους εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής υποχωρεί κατά 8,5% στις συναλλαγές της Wall Street, καθώς Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) διέταξε την προσωρινή καθήλωση δεκάδων αεροσκαφών Boeing 737 Max 9.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε το Σάββατο (6/1/2024) ότι περίπου 171 αεροπλάνα παγκοσμίως θα επηρεαστούν από την οδηγία της για επείγον έλεγχο, που απαιτεί την επιθεώρηση των αεροσκαφών πριν πετάξουν ξανά. Η εντολή ισχύει για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και τους αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική επικράτεια.

Το ατύχημα της Alaska Airlines

Την Παρασκευή περίπου στις 18:30 (τοπική ώρα, 04:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), λίγο μετά την απογείωση πτήσης της Alaska Airlines από το αεροδρόμιο του Πόρτλαντ με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνιας, μία πόρτα του Boeing άνοιξε και αποκολλήθηκε από την άτρακτο του αεροπλάνου, όπως επεσήμανε η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών NTSB. Η πόρτα δεν χρησιμοποιούταν και είχε κλείσει με κάλυμμα, αφήνοντας να φαίνεται μόνο ένα παράθυρο. Πρόκειται για μια τροποποίηση που προτείνει η Boeing στους πελάτες της που τη ζητούν.
Την ώρα του συμβάντος το αεροσκάφος, που μετέφερε 171 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, βρισκόταν σε υψόμετρο σχεδόν 5.000 ποδών, σημείωσε η NTSB.

Αν και οι απαγορεύσεις πτήσεων μεγάλης κλίμακας από τις αεροπορικές αρχές είναι σπάνιες, η FAA παρακολουθεί στενά το Boeing 737 Max από τότε που δύο δυστυχήματα πριν από σχεδόν πέντε χρόνια ανάγκασαν την καθήλωση των αεροσκαφών παγκοσμίως.
Ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, σημείωσε ότι το περιστατικό της Παρασκευής είναι το τελευταίο σε μια «σειρά προβλημάτων για την εταιρεία» και πρότεινε ότι οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αεροσκάφη 737 Max θα πρέπει «να σκεφτούν πολύ καλά τις μελλοντικές απαιτήσεις τους σε αεροσκάφη».
Οι μετοχές της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριας της Boeing, της Airbus κέρδισε 1,7% μέχρι το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι θα μπορούσε να πάρει μερίδιο αγοράς από την αμερικανική δύναμη.
«Υπάρχουν φυσικά ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τους ελέγχους ποιότητας και αν η Boeing προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά και πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Mould. «Η διοίκηση της Boeing θα βρεθεί υπό σημαντική πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πελάτες για να εξηγήσει τι συμβαίνει, πράγμα που σημαίνει σημαντικές αντιδράσεις για την επιχείρηση. Δεν είναι περίεργο που οι επενδυτές έχουν σπεύσει να πουλήσουν τις μετοχές, καθώς οι κίνδυνοι για την επενδυτική υπόθεση μόλις εκτοξεύτηκαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης