Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,2% - Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων για πληθωρισμό

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,2% - Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων για πληθωρισμό
γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο
Με μεικτά πρόσημα διαπραγματεύεονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου να είναι υποτονική στην αρχή μιας εβδομάδας που περιλαμβάνει την ανακοίνωση σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 16.622 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,3% στις 7.663 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης
CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.417 με απώλειες 0,1%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,1% στις 30.425 μονάδες.  
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,1% στις 10.149 μονάδες.
Ήπια πτωτικά κινούνται και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων φέτος, κυρίως από τη Fed, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.
Αυτή η αλλαγή τόνου ενισχύθηκε από το αιφνιδιαστικό άλμα των μη αγροτικών μισθοδοσιών στις ΗΠΑ, καθώς και από την εκτίναξη του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το κύριο γεγονός θα είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ την Πέμπτη, με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μόλις κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, με ετήσια αύξηση 3,2%.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πιθανότατα θα μετατοπίσει και πάλι τις προσδοκίες σχετικά με το πού κατευθύνεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τις κινήσεις των επιτοκίων, σημειώνει το Reuters.
Πίσω στην Ευρώπη, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, κατά μόλις 0,3% σε μηνιαία βάση, αντί του 1% που αναμενόταν, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια μικρή ανάκαμψη από την αναθεωρημένη πτώση του περασμένου μήνα κατά 3,8%.

Πτώση στην Ασία, ο Hang Seng στο -2,1% - Ξεθωριάζουν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων

Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές τη Δευτέρα, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ να ηγείται των απώλειών σττο -2,1%, καθώς το αιφνιδιαστικό άλμα στις μη αγροτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ οδήγησε τις αγορές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.
Η προσοχή στρέφεται πλέον σε μια σειρά μετρήσεων για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.
Οι περιφερειακές μετοχές έλαβαν αδύναμο προβάδισμα από τη Wall Street, καθώς τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Δεκεμβρίου ώθησαν σε περαιτέρω περικοπή των στοιχημάτων ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2024.
Η αναμονή της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου διατήρησε επίσης τους traders σε εγρήγορση.
Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε τώρα στις μετρήσεις του πληθωρισμού του Τόκιο για τον Δεκέμβριο, που αναμένεται την Τρίτη.

 Ιαπωνία

Ο καταστροφικός σεισμός στην κεντρική Ιαπωνία αναστάτωσε επίσης το κλίμα προς τις ιαπωνικές αγορές, με τις δαπάνες και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τις ζημιές να αναμένεται να καθυστερήσουν περαιτέρω τα σχέδια της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αρχίσει να σφίγγει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της.
Οι ευρύτεροι ασιατικοί δείκτες διατηρήθηκαν σε στενό εύρος τιμών.
Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε ελαφρώς πριν από τις αναγνώσεις πληθωρισμού, εμπορίου και λιανικών πωλήσεων που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Κίνα

Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και SSEC υποχώρησαν κατά 0,7% και 0,8% αντίστοιχα, επεκτείνοντας τις απώλειες του νέου έτους, καθώς το κλίμα απέναντι στη χώρα παρέμεινε αδύναμο.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να αντανακλούν τη συνεχιζόμενη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης