Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι ΗΠΑ για… φωτιά στη Μέση Ανατολή - Ισχυρό πλήγμα σε Hezbollah - Ισραήλ: Πολεμάμε άξονα του Ιράν

Φόβοι ΗΠΑ για… φωτιά στη Μέση Ανατολή - Ισχυρό πλήγμα σε Hezbollah - Ισραήλ: Πολεμάμε άξονα του Ιράν
Είναι επιτακτική ανάγκη ο ισραηλινός στρατός να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των αμάχων τόνισε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken
(upd10) Με το Ισραήλ να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, να επιχειρεί στη Δυτική Όχθη και στα σύνορα με το Λίβανο κατά της Hezbollah, υποστηρίζοντας πως δεν πολεμά μόνο έναν εχθρό αλλά έναν άξονα... του Ιράν, οι ΗΠΑ διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο η στρατιωτική σύρραξη να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος να λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις..
Για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και έχει σειρά επαφών σε μια προσπάθεια αφενός να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και να μην επεκταθεί περαιτέρω αφετέρου να βρεθεί μια ειρηνική και μόνιμη λύση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Blinken θα έχει κρίσιμες συναντήσεις σήμερα Δευτέρα 8/1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία πριν μεταβεί στο Ισραήλ, το οποίο και καλεί διαρκώς να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Ο IDF σκότωσε ανώτερο διοικητή της ελίτ δύναμης Radwan της Hezbollah

Ένα ισχυρό πλήγμα κατά της Hezbollah επέφερε ο IDF, καθώς όπως ανακοίνωσε, από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε ο ανώτερος διοικητής της ελίτ δύναμης Radwan.
«Πρόκειται για ένα οδυνηρό πλήγμα» για τη Hezbollah ανέφεραν τρεις Ισραηλινοί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πληροφορίες αναφέρουν πως νεκρός είναι ο Wissam al Tawil, αναπληρωτής επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Radwan.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει πιο άγριες μάχες μεταξύ της Hezbollah και του IDF στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ - Λιβάνου.

Από την έναρξη του πολέμου, η Hezbollah μετρά τουλάχιστον 130 νεκρούς μαχητές.
Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έπληξε πολλαπλούς στόχους της Hezbollah στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι κατέστρεψε ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Hezbollah στην περιοχή Marwahin καθώς και εκτοξευτές ρουκετών στο Ayta ash Shab

Εκκλήσεις Blinken

«Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης στην περιοχή.
Αυτή είναι μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να δώσει μεταστάσεις, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και πόνο» ανέφερε ο Blinken κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κατάρ.
Μάλιστα ο Blinken κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων, αναφέροντας πως αυτή είναι μια «επιτακτική ανάγκη» ενώ επισήμανε πως είναι εξίσου αναγκαίο να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς και να σταματήσουν οι φωνές εκείνες που ζητούν να φύγουν από τη Γάζα.

Ιορδανία: Εκεχειρία διαφορετικά… τεράστιες οι συνέπειες

Την ίδια στιγμή πάντως πιέσεις ασκούνται και στις ΗΠΑ προκειμένου να αναγκάσουν το Ισραήλ να βάλει ένα τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah ζήτησε από τον Blinken να ασκήσει όλη την πίεση του στο Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Netanyahu: Συνεχίζουμε…

Παρόλο αυτά το Ισραήλ επιμένει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει.
«Ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους: την εξάλειψη της Hamas, την επιστροφή όλων των ομήρων μας και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ
Το λέω και στους εχθρούς μας και στους φίλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ισραήλ: Δεν πολεμάμε μόνο έναν εχθρό

Στην ίδια γραμμή κύματος και ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ο οποίος υποστήριξε πως ο IDF δεν θα σταματήσει εάν δεν εξαλείψει την Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας πως θα συνεχίσει με ένταση τις επιχειρήσεις του και κατά άλλων πιθανών αντιπάλων που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως είναι η Hezbollah στο Λίβανο.
«Η κύρια θέση μου είναι η εξής: Πολεμάμε έναν άξονα, όχι έναν μόνο εχθρό» υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, αναφέροντας πως το Ιράν δημιουργεί γύρω από το Ισραήλ μια στρατιωτική δύναμη που την χρησιμοποιεί σε βάρος του.

Βομβαρδισμοί … δίχως τέλος

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως τις κεντρικές και νότιες περιοχές.
Σκληρές και άγριες μάχες γίνονται στην Khan Yunis, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 64 άνθρωποι από τις επιδρομές των Ισραηλινών.
Επιθέσεις όμως υπήρξαν και στη Rafah, στα σύνορα με την Αίγυπτο αλλά και σε πολλές περιοχές στην κεντρική Γάζα.

Βία και στη Δυτική Όχθη

Βία και ένταση όμως υπάρχουν και στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου χθες Κυριακή 7/1 σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και ένα κορίτσι 9 ετών που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, προσπαθούσαν να αποτρέψουν επίθεση αυτοκινήτου που πλησίαζε στο σημείο ελέγχου τους.
Άλλοι 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Jenin ύστερα από επιδρομή Ισραηλινών.

Εξάρθρωση Hamas στα βόρεια

Σημειώνεται πως ο IDF ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως «εξάρθρωσε» τη «στρατιωτική δομή» της Hamas στο βόρειο τμήμα της και πλέον «επικεντρώνεται στο κεντρικό και στο νότιο» τμήμα της Γάζας.

Πάνω από 23.000 οι νεκροί στη Γάζα

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, 23.084 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες ενώ έχουν τραυματιστεί 58.926.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 249 Παλαιστίνιοι, ενώ τραυματίστηκαν 510 άνθρωποι.

Λόγω του πολέμου, εκτιμάται πως έχει εγκαταλείψει τις εστίες του το 85% των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Θάνατοι δημοσιογράφων

Τα τελευταία 24ωρα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που συνεργάζονταν με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και με το Al Jazeera.
Έως σήμερα έχουν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 79 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, εκ των οποίων οι 72 Παλαιστίνιοι, οι 4 Ισραηλινοί και οι 3 Λιβανέζοι.
11_43.jpg
12_31.jpg
14_15.jpg
15_12.jpg
16_7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης