Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι επίσημο οι Ρώσοι θέλουν Οδησσό, Mikolaev – Σοκ στη Δύση διαλύθηκαν ξανά τα Patriot – Νέα επίθεση με Kinzhal

Είναι επίσημο οι Ρώσοι θέλουν Οδησσό, Mikolaev – Σοκ στη Δύση διαλύθηκαν ξανά τα Patriot – Νέα επίθεση με Kinzhal
Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Οι ρώσοι πρόσφατα κατέστρεψαν δύο συστήματα Patriot στο Κίεβο - Yuri Lutsenko (Πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας): Ο Ουκρανικός στρατός έχει χάσει 500.000 στρατιώτες
(upd26) Είναι επίσημο, αυτό που αναφέρεται ως εκτίμηση εδώ και 10 μήνες ότι οι ρώσοι θέλουν τις δύο μεγάλες πόλεις – λιμάνια της Ουκρανίας την Οδησσό και το Mikolaev ή Nikolaev στα ρωσικά είναι γεγονός…
Ο Denis Pushilin επικεφαλής του Donetsk αποκάλυψε ότι η απελευθέρωση της Οδησσού και του Mikolaev πρέπει να προχωρήσει ώστε να διορθωθεί το λάθος.
Εν τω μεταξύ βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν το Κίεβο πριν λίγες ημέρες διέλυσαν δύο συστήματα Patriot.
Η Ουκρανία τέλος τον Φεβρουάριο 2024, θα εξαντλήσει τα τελευταία πυρομαχικά που απομένουν προέβλεψε ο Γάλλος συνταγματάρχης και ειδικός γεωπολιτικός αναλυτής Pere de Jong στο TV5
Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι μάχες θέσεις συνεχίζονται ενώ το χωρίο Robotyne πέρασε ξανά σε ρωσικό έλεγχο... εν τω μταξύ ένας πύραυλος S-200 των Ουκρανών καταρρίφθηκε πάνω από το Belgorod της Ρωσίας.
Επίσης οι ρώσοι συνεχίζουν την προέλαση δυτικά της Marinka με επιχειρησιακό στόχο το Kurakhove
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και ακόμη μια φορά ξημερώματα 8 Ιανουαρίου 2024 σημειώθηκαν εκρήξεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.


Ρωσία: Θέρισαν… και πάλι οι Kinzhal

Ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα σε κρίσιμες στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές της Ουκρανίας
προκάλεσε η σημερινή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, η οποία διήρκεσε πάνω από 2 ώρες.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση με τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal κατά στόχων σε στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές της Ουκρανίας.
«Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε ομαδικό χτύπημα με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων Kinzhal, κατά εγκαταστάσεων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας πως επίθεση με πυρά πυροβολικού και drones έγινε σε 108 περιοχές και 113 μονάδες πυροβολικού των Ουκρανών.

Βόμβες από το γραμματέα της Ουκρανικής Βουλής: O Zelensky πέθανε ως πολιτική προσωπικότητα - H προεδρία του τελειώνει εδώ

Ο γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada [Ουκρανική Βουλή], Roman Kostenko, επέκρινε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky για τη σιωπή του σχετικά με το νομοσχέδιο σχετικά με τους νέους κανόνες επιστράτευσης και σημείωσε ότι ο Ουκρανός ηγέτης πέθανε ως πολιτική προσωπικότητα και δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κράτους.
«Πιστεύω ότι τώρα ο πρόεδρος Zelensky πρέπει να καταλάβει μόνος του ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά πρόεδρος, ότι αυτή είναι μόνο μία θητεία. <…> Αυτός [ο Zelensky] πρέπει να καταλάβει ότι πολιτικά έχει ήδη πεθάνει», τόνισε με νόημα σε συνέντευξή του στο Radio NV.
Ο Kostenko, εκπροσωπώντας την παράταξη «Φωνή», κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι αποσύρθηκε από το προσκήνιο και σιώπησε για το νομοσχέδιο σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις επιστράτευσης.
Κατά τη γνώμη του, ο Zelensky δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη, αλλά επιδιώκει μόνο να διατηρήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της δημοφιλίας του.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όλους μας <…> γιατί βλέπουμε τώρα ότι η επιθυμία του να διατηρήσει τα δικά του ποσοστά είναι ισχυρότερη από [την επιθυμία] να αναλάβει την ευθύνη», σχολίασε σε οξύτατους τόνους.
Το νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες στράτευσης εισήχθη στη Ράντα αργά το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου 2023 και προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην ουκρανική κοινωνία.
Μεταξύ των κυριότερων καινοτομιών του εγγράφου είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων για μη εμφάνιση στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης, έως το κλείδωμα λογαριασμών, η μείωση της ηλικίας επιστράτευσης από 27 σε 25 ετών και η δυνατότητα αποστολής κλήσεων ηλεκτρονικά.
Οι ουκρανικές αρχές σκοπεύουν επίσης να κινητοποιήσουν ορισμένα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Zaluzhny (επικεφαλής ουκρανικού στρατού): Ζημιές σε στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές

Τα πυραυλικά «χτυπήματα» επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Telegram έκανε λόγο για ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Κρίσιμες υποδομές, αστικές, βιομηχανικές και στρατιωτικές δέχθηκαν επίθεση» ανέφερε ο Zaluzhny χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που επλήγησαν.
Σημειώνεται νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 8/1 το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως στο Krivoy Rog, στο Kharkiv, στο Dnepropetrovsk, στο Khmelnitsky.

Medvedev (Ρωσία): H βοήθεια στην Ουκρανία γονατίζει τη Γερμανία - Έρχεται κίνημα Maidan που θα ρίξει τον Scholz

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev προέβλεψε την εξαγωγή του «Maidan» από την Ουκρανία στη Γερμανία εάν το Βερολίνο συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.
«Απεργίες στη Γερμανία: οι αγρότες έχουν κλειδώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι επιδοτήσεις έχουν σταματήσει και τα αστρονομικά ποσά που δαπανώνται για την Ουκρανία συνεχίζουν να αυξάνονται. Και η Γερμανία είναι ο κύριος χορηγός. Εάν συνεχιστεί αυτό, οι υποστηρικτές του Bandera θα εξάγουν το αποδεδειγμένο όπλο τους - το Maidan - στο Βερολίνο», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο X.
Σύμφωνα με τον Medvedev, εάν συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη, «είναι πολύ αμφίβολο ότι ο [Γερμανός Καγκελάριος Olaf] Scholz θα αντέξει».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κακόβουλο ενδιαφέρον», κατέληξε σκωπτικά ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Denis Pushilin (επικεφαλής Donetsk): Πρέπει να απελευθερωθούν η Οδησσός και το Nikolaev


Το λάθος με την Οδησσό και τον Nikolaev να ανήκουν στην Ουκρανία πρέπει να διορθωθεί, αυτές οι ρωσικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν, δήλωσε ο Denis Pushilin επικεφαλής του Donetsk σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
«Η Οδησσός, μια πόλη που ιδρύθηκε από την Αικατερίνη το 1794. Με εντολή της εμφανίστηκε αυτή η πόλη.
Είναι ρωσική πόλη; Φυσικά, ρωσική».
Ο Denis Pushilin υπενθύμισε ότι τα εδάφη της περιοχής Nikolaev ανακαταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια των Ρωσοτουρκικών πολέμων από το Χανάτο της Κριμαίας, το οποίο ήταν υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Είναι ρωσική αυτή η πόλη ή όχι;» - ρώτησε ρητορικά.
Σύμφωνα με τον Denis Pushilin, ο Ρώσος πρόεδρος Putin το δήλωσε πολύ ξεκάθαρα.
«Αν έγιναν λάθη πριν, αν το παραδεχτούμε, αν το δούμε, τότε αυτές οι πόλεις θα πρέπει να απελευθερωθούν, αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση», πρόσθεσε ο Denis Pushilin.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποκάλεσε την Οδησσό, το Dnipro, το Kharkiv, το Nikolaev και το Κίεβο ρωσικές πόλεις «όπως πολλές άλλες προσωρινά κατεχόμενες».
«Όλα εξακολουθούν να σημειώνονται με κίτρινο-μπλε σε χάρτες και σε ηλεκτρονικά tablet», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ήταν δυνατές οι διαπραγματεύσεις το 2024.

Berliner Zeitung: Σοκ από Γερμανία: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει περισσότερα εδάφη το 2024

Η Ουκρανία θα δεχθεί πολύ μεγαλύτερη πίεση από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 2024 και μπορεί να χάσει περισσότερα εδάφη αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Zeitung.
«Φέτος, το Κίεβο θα βρίσκεται υπό πολύ μεγαλύτερη πίεση.
Ενδεχομένως, να μην είναι σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση, ενώ το πιθανότερο είναι να λάβει αμυντικές θέσεις.
Η Ουκρανία μπορεί να χάσει και άλλα εδάφη» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η Ουκρανία δεν έχει αρκετούς πόρους για να παράξει τον απαραίτητο αριθμό όπλων και πυρομαχικών, τη στιγμή που αναμένεται μια μείωση στη βοήθεια από τη Δύση.
«Οι ειδικοί ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για τη στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι πολιτικές συζητήσεις στις ΗΠΑ και που υπάρχει έλλειψη κοινών θέσεων στους 27 της ΕΕ» τονίζει η Berliner Zeitung.

Le Point: Οι Ρώσοι κερδίζουν σταδιακά έδαφος

Στις δραματικές στιγμές που ζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν στο ανατολικό μέτωπο αναφέρεται δημοσίευμα του γαλλικού Le Point, το οποίο κάνει λόγο για κόπωση των στρατιωτών αλλά και για έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.
«Δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν υπάρχουν πυρομαχικά.
Οι δυνάμεις είναι υποστελεχωμένες, οι στρατιώτες είναι εξαντλημένοι, οι διαταγές είναι αναποτελεσματικές…
Η κατάσταση απαιτεί επειγόντως λύση» αναφέρει Ουκρανός στρατιώτης που μιλά στο Le Point, το οποίο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός εντείνει την επίθεση του.
«Εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική τους υπεροχή, τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν σταδιακά εδάφη βήμα - βήμα.
Η κατάσταση φαίνεται να είναι τόσο κρίσιμη για την Ουκρανία όσο και τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι το πλεονέκτημα των Ρώσων είναι ότι διαθέτουν ένα σχεδόν ανεξάντλητο απόθεμα οβίδων.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Οι ρώσοι πρόσφατα κατέστρεψαν δύο συστήματα Patriot στο Κίεβο

Η Δύση είναι συγκλονισμένη από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους στην Ουκρανία, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή δύο συστημάτων Patriot, δήλωσε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Οι δύο μεγάλες επιθέσεις που έγιναν στις 29 Δεκεμβρίου 2023 και στις 2 Ιανουαρίου 2024 ήταν απολύτως καταστροφικές.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, είναι συγκλονισμένοι από αυτές τις επιθέσεις.
Υπάρχει μεγάλος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων ότι είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή και των δύο τουλάχιστον συστημάτων αεράμυνας Patriot», αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, η Ρωσία κατάφερε να χτυπήσει πολλούς στρατηγικούς στόχους, στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό των Ουκρανών.
Βιομηχανικές μονάδες κοντά στο Κίεβο υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διευκρίνισε ο Μερκούρης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε προηγουμένως ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν 50 μαζικά πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας και drones.
Οι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, στρατιωτικά αεροδρόμια, όπλα και στρατιωτικές τοποθεσίες.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Οι Ρώσοι κατέστρεψαν ζωτικής σημασίας εργοστάσιο στην Ουκρανία που παράγει πυραύλους

Η Ουκρανία, ως αποτέλεσμα ενός πυραυλικού πλήγματος από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, έχασε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παράγουν τους πιο ισχυρούς πυραύλους στη χώρα, δήλωσε ο Sergei Krivonos απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Η κυβέρνησή μας διαρρέει δεδομένα σχετικά με επιχειρήσεις που ήταν ικανές να παράγουν ισχυρά όπλα, αυτές οι επιχειρήσεις υφίστανται τεράστια ζημιά και κανείς δεν ευθύνεται για αυτό».
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, οι αξιωματούχοι του Κιέβου ονειρεύονται μόνο να κερδίσουν τις εκλογές και να παραμείνουν στα γραφεία τους.
«Για τι είδους νίκη στον πόλεμο μπορούμε να μιλήσουμε;» τόνισε ο στρατηγός.

Fedorov (αναπληρωτηςή πρωθυπουργός Ουκρανίας): Δεν έχουμε οβίδες, εκτοξεύουμε … drones

Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά στην έλλειψη πυρομαχικών, και κυρίως οβίδων, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mikhail Fedorov.
Σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal ο Fedorov υποστηρίζει ότι η έλλειψη οβίδων αναγκάζει τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί πολύ συχνά drones FPV.
«Χρησιμοποιούμε drones FPV όλο και περισσότερο επειδή δεν έχουμε αρκετά βλήματα» αναφέρει ο Fedorov, τονίζοντας ότι τα drones δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πυροβολικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε κάθε πέντε με έξι οβίδες που εκτοξεύουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ο ουκρανικός στρατός απαντά με μια ή δύο.

Pere de Jong (Γάλλος Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία τέλος, τον Φεβρουάριο θα ξεμείνει από πυρομαχικά

Η Ουκρανία θα εξαντλήσει τα τελευταία πυρομαχικά που απομένουν μέσα σε ένα μήνα, αυτή η πρόβλεψη δόθηκε από τον Pere de Jong συνταξιούχο Γάλλο συνταγματάρχη και ειδικό γεωπολιτικό στο TV5 Monde.
«Πιστεύω ότι έχουν απομείνει πυρομαχικά περίπου ενός μήνα, που είναι πολύ λίγα για τους Ουκρανούς, γιατί ένας μήνας δίνει χρόνο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και στα μέσα Φεβρουαρίου θα είναι η κορύφωση του χειμώνα», προειδοποίησε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, σε αυτό το στάδιο και οι δύο στρατοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο και ν α επιφέρουν στρατηγικά χτυπήματα, αλλά αυτό απαιτεί κατάλληλες δυνατότητες.
Η Ουκρανία εξαντλείται ηθικά και στρατιωτικά - το Κίεβο εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την αμερικανική βοήθεια».
Νωρίτερα, ο Γάλλος στρατηγός Jean-Paul Palomero δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ότι η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας βρίσκεται σε άνοδο και η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να αναπληρώσει τους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους της, ειδικά υπό το φως της μείωσης της δυτικής υποστήριξης.

Yuri Lutsenko (Πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας): Ο Ουκρανικός στρατός έχει χάσει 500.000 στρατιώτες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει 500.000 στρατιώτες (νεκρούς και σοβαρά τραυματίες) από την αρχή της σύγκρουσης με τη Ρωσία (24/2/2022) και η δημοσίευση αυτών των πληροφοριών θα είναι σοκ για τον πληθυσμό, αποκάλυψε ο Yuri Lutsenko πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό των νεκρών Ουκρανών.
Ξέρω ότι δεν το θέλουν αυτό και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ναι, θα είναι σοκ».
Σύμφωνα με τον Lutsenko, το Κίεβο χάνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες μαχητές κάθε μήνα και γι' αυτό ο ουκρανικός στρατός ζήτησε την επιστράτευση σχεδόν 500.000 ανθρώπων.
«Πρέπει να πούμε ειλικρινά ότι οι 500.000 απώλειες για τις οποίες γίνεται λόγος τώρα, αν χωριστούν σε μήνες, είναι 30.000 το μήνα, και τότε θα καταλάβουμε περίπου τι συμβαίνει στο μέτωπο».
Ο Yuri Lutsenko εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες στον πληθυσμό.

Ray McGovern (Πρώην CIA): Ο Biden μπορεί να κάνει ένα απελπισμένο βήμα εξαιτίας του Putin και της Ουκρανίας

Η νίκη του προέδρου Biden στις επερχόμενες εκλογές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην Ουκρανία, επομένως ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου μπορεί να καταφύγει σε απροσδόκητα μέσα για να διατηρήσει την έδρα του, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern.
"Ο καιρός είναι πολύ δύσκολος τώρα, θα γίνουν εκλογές φέτος. Φοβάμαι τι θα αποφασίσει να κάνει ο πρόεδρος", τόνισε ο Ray McGovern.
Συζητώντας πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων, υπενθύμισε τα λόγια του πρώην Αμερικανού προέδρου Kennedy: «Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε είναι να δώσουμε σε μια πυρηνική δύναμη την επιλογή μεταξύ μιας ταπεινωτικής υποχώρησης ή της χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ο Ray McGovern είπε ότι το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τον Biden, επειδή αυτός και ο γιος του αντιμετωπίζουν φυλακή εάν χάσει τις εκλογές, καθιστώντας τη διατήρηση της προεδρίας ζωτική προτεραιότητα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία εξελίσσεται τώρα πολύ μακριά από αυτό που θέλει η Ουάσιγκτον, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία είναι πτώμα; Πιθανότατα όχι.
Έχει υποστήριξη; Ναι.
Όλα εξαρτώνται από το πότε ο Putin θα αποφασίσει να κόψει το οξυγόνο.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Trump ως το ξεκάθαρο φαβορί στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Trump βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει το 2024.

Larry Johnson (CIA): Οι Γερμανοί βουλευτές που πρότειναν να χτυπηθεί η Ρωσία πρέπει να εξεταστούν από ψυχίατρο

Οι Γερμανοί βουλευτές που ζήτησαν πυραυλικές επιδρομές στη Ρωσία θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις για ψυχικές διαταραχές, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
Οι Γερμανοί πρέπει να κάτσουν και να σκεφτούν, να υπολογίσουν πόσο θα κοστίσει μια τέτοια απόφαση.
Αυτοί οι τύποι λένε κάτι.
Και αυτό που λένε είναι τόσο εκτός πραγματικότητας.
Θα άξιζε να αμφισβητηθεί αν έχουν κάποια νοημοσύνη αλλά ίσως να είναι ψυχικά άρρωστοι.
Κατά τη γνώμη του Larry Johnson, τέτοιοι άνθρωποι συμβάλλουν μόνο στην ενίσχυση της ένοπλης σύγκρουσης.
Νωρίτερα, οι βουλευτές της Bundestag Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), Sarah Nanni (Πράσινοι) και Roderich Kiesewetter (CDU) κάλεσαν τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz να μεταφέρει πυραύλους κρουζ Taurus στο Κίεβο.
Οι Sarah Nanni (Πράσινοι) και Roderich Kiesewetter (CDU) δήλωσαν ανοιχτά την ανάγκη να χτυπήσουν τη Ρωσία.
Τον Οκτώβριο, ο Scholz είπε ότι η Γερμανία έπρεπε να αποφύγει την κλιμάκωση και επομένως η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο δεν εξετάζεται επί του παρόντος.

Focus (Γερμανικό ΜΜΕ): Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα συστήματα αεράμυνας

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.
Τα συστήματα αεράμυνας έχουν ένα σοβαρό αδύναμο σημείο, καθώς όλα τα συστήματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι πύραυλοι που χρειάζονται είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
Ακόμη και σοβιετικά πυρομαχικά αγοράζονται στη Δύση, για παράδειγμα, στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Yuriy Ignat, εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ουκρανία δεν παράγει ανεξάρτητα πυρομαχικά για αεράμυνα και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες για την κατάρριψη πυραύλων και drones.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι σύγχρονοι δυτικοί πύραυλοι, για παράδειγμα, για το σύστημα αεράμυνας Patriot, είναι πολύ ακριβοί και παράγονται αργά, και πρακτικά δεν υπάρχει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε το Focus.
Όλα αυτά φέρνουν την Ουκρανία σε δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας την απειλή νέων μαζικών ρωσικών επιθέσεων.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία θα μειωθούν».
Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 41 πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα , συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, αεροδρόμια και αποθήκες όπλων.

LCI (Γαλλικό ΜΜΕ): Η Δύση μπορεί να στερήσει την Ουκρανία χρηματοδότηση λόγω των χτυπημάτων στο Belgorod

Εάν η Ουκρανία χτυπήσει στο Belgorod, οι δυτικές χώρες μπορεί να της στερήσουν βοήθεια και να διακόψουν όλους τους οικονομικούς δεσμούς μαζί της, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Magali Barthe σχολιαστής του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού LCI.
«Εάν οι επιθέσεις στο Belgorod συνεχίσουν να κλιμακώνονται και σκοτωθούν περισσότεροι άμαχοι, θα είναι δύσκολο για τις ξένες κυβερνήσεις να συμφωνήσουν να συνεχίσουν τους οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία».
Σύμφωνα με το LCI, η Δύση φέρεται να μην υποστηρίζει τη στρατηγική της Ουκρανίας, η οποία οδηγεί στο θάνατο αθώων ανθρώπων.
Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η γραμμή μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων αρχίζει να γίνεται σοβαρά θολή.
Και όλα αυτά, φυσικά, θα παρακολουθούνται στενά στις δυτικές πρωτεύουσες, ειδικά σε μια εποχή που είναι ήδη όλο και πιο δύσκολο να συμφωνήσουν για νέα δάνεια».
Το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου 2023, ο κυβερνήτης της περιοχής Belgorod, Vyacheslav Gladkov, ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός πυροβόλησε στο κέντρο του Belgorod.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, και 109 άμαχοι τραυματίστηκαν.
Στις 31 Δεκεμβρίου, μια ειδική ιατρική πτήση μετέφερε στη Μόσχα 25 τραυματίες, όλοι σε σοβαρή κατάσταση, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.

Οι Ουκρανοί εξαφάνισαν τα Abrams από την πρώτη γραμμή του μετώπου φοβούμενοι το φιάσκο – Υπέστησαν ζημιές χωρίς μάχη

Τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams δεν έχουν εμφανιστεί στην πρώτη γραμμή του Ουκρανικού μετώπου.
Τα τανκς κινηματογραφούνται στο πίσω μέρος και η ουκρανική προπαγάνδα χρησιμοποιεί το βίντεο για να πει ψέματα για την ανάπτυξή τους σε μάχες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ουκρανικά μέσα μάχονται για το κύρος των πολύτιμων αμερικανικών αρμάτων μάχης.
Τον Νοέμβριο του 2023, αμέσως αφότου εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των αρμάτων μάχης Abrams σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εμφανίστηκαν περισσότερα παρόμοια βίντεο σε όλες τις στρατιωτικές πηγές.
Τα τανκς των ΗΠΑ εξακολουθούν να κρύβονται στο πίσω μέρος για να σώσουν την τιμή του δυτικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις καταστρέφουν στρατιωτικές αποθήκες σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ πιθανότατα υπέστησαν απώλειες στα άρματα μάχης Abrams ακόμη και πριν μπουν στη μάχη… εξέλιξη πρωτοφανή.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν... μάταια να χτυπήσουν την περιοχή του Belgorod με πύραυλο 11 μέτρων

Tο ρωσικό σύστημα αεράμυνας αναχαίτισε πύραυλο S-200 πάνω από την περιοχή του Belgorod, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το περιστατικό σημειώθηκε στις 8 Ιανουαρίου και επρόκειτο για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης από το καθεστώς του Κιέβου...
«Στις 8 Ιανουαρίου στις 07:00 επιχειρήθηκε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης από το καθεστώς του Κιέβου με αντιαεροπορικό πύραυλο S-200.
Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η αναχαίτιση του πυραύλου ήταν μέρος απάντησης σε χτυπήματα που, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Belgorod στις 30 Δεκεμβρίου.
Τότε χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι Alder και το τσεχικό Vampire MLRS.
Αν και οι περισσότερες οβίδες αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας, μερικές από αυτές έφτασαν στο στόχο τους.


«Ο Putin είναι αθάνατος» - Και οι Βρετανοί χλευάζουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας 

Οι αναγνώστες του The Independent χλεύασαν την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αρχίσει να παράγει πυρηνικά καύσιμα και έτσι να «στριμώξει τον Putin» στην αγορά ενέργειας. 
Το άρθρο σημειώνει ότι η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει 300 εκατομμύρια λίρες για την παραγωγή ουρανίου υψηλής ποιότητας, χαμηλού εμπλουτισμού. 
Άλλα δέκα εκατομμύρια προγραμματίζονται να δαπανηθούν για την εκπαίδευση ειδικών και σε εργοτάξια για την παραγωγή άλλων τύπων σύγχρονων πυρηνικών καυσίμων. 
«Φτηνή ενέργεια; Το κόστος της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 90 λίρες ανά MWh. 
Για σύγκριση: το κόστος της ενέργειας από αιολικές γεννήτριες είναι 35-40 λίρες ανά MWh και το αέριο είναι περίπου 50 λίβρες» ο χρήστης έμεινε έκπληκτος. 
«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στον Putin να μας κρατήσει ομήρους για το ζήτημα των πυρηνικών καυσίμων». 
Αυτό υποδηλώνει ότι οι Τόρις συνεχίζουν να αγοράζουν ουράνιο από τον Putin μέχρι σήμερα. 
Απλώς μετά την αύξηση της τιμής δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για αυτό», σημείωσε ένας άλλος. 
«Είμαστε όμηροι; Και νόμιζα ότι προσπαθούσαμε για πλήρη ουδετερότητα άνθρακα. 
Ω, συγγνώμη, σχεδόν δεν μπορούσα να το πιστέψω» χλεύασε ένας τρίτος. 
«Ο σκοπός της κατασκευής ενός εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου και της επένδυσης 300 εκατομμυρίων λιρών είναι μια προσπάθεια να "στριμώξουμε τον Putin" και τίποτα άλλο! 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη ημέρα λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για το 2030 και πως το εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2050, προφανώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Putin είναι αθάνατος» αστειεύτηκε ο αναγνώστης. 
«Πολύ αργά, πολύ ακριβό και πολύ επικίνδυνο το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. 
Άλλο ένα παράδειγμα ψεμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης», κατέληξε η συζήτηση. 
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η απόφαση της Ευρώπης να εγκαταλείψει τη ρωσική ενέργεια είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_7_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_7_2024.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_January_7_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_7_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης