Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολεμική κόπωση τσακίζει τις ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνοι: Έχουμε 34 τρισ. δολ. χρέος, τέλος η ενίσχυση της Ουκρανίας - Πανικός Biden

Η πολεμική κόπωση τσακίζει τις ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνοι: Έχουμε 34 τρισ. δολ. χρέος, τέλος η ενίσχυση της Ουκρανίας - Πανικός Biden
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκαθαρίζει πως δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η πολεμική κόπωση έχει καταβάλει τις ΗΠΑ σε μία χρονιά που είναι εκλογική με τους Ρεπουμπλικάνους να αντιδρούν πλέον εξαιρετικά έντονα στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζουν μάλιστα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Ποιος είναι ο απώτερος στόχος μας στην Ουκρανία; Ποια είναι η στρατηγική μας;» διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CBS.
Ο Johnson υπενθύμισε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου είναι ένα πολύ «σοβαρό ζήτημα».

Τέλος στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας


Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησε από τον Λευκό Οίκο γραπτώς, δημόσια και ιδιωτικά, πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, αλλά η κυβέρνηση Biden δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του.
Χωρίς απαντήσεις, είναι «πολύ δύσκολο» να εγκριθούν περαιτέρω χορηγήσεις κεφαλαίων στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε τη μεταφορά ενός «τελικού» πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για το 2023.
Όπως προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, με αυτό το πακέτο εξαντλούνται τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του για να στηρίξει το Κίεβο.
Δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα (Γερουσία – Βουλή Αντιπροσώπων).

biden_zelensky_2.jpg

Αμετάπειστοι οι Ρεπουμπλικάνοι


Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση κεφαλαίων στην Ουκρανία, έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση αυστηροποιήσει την πολιτική της στο θέμα των συνόρων με το Μεξικό.
Ο Mike Johnson ζήτησε να επιλυθούν τα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης πριν εγκρίνει νέα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Johnson μαζί με 60 συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επισκέφθηκαν τα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να πιέσουν για ισχυρότερα μέτρα.
«Εάν ο πρόεδρος Biden θέλει ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο δαπανών με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια, καλύτερα να ξεκινήσει με την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής.
Θέλουμε πρώτα να κλείσουν και να διασφαλιστούν τα σύνορα»
, υπογράμμισε
Εξαιτίας της διαφωνίας αυτής, δεν επιτεύχθηκε ποτέ συμβιβασμός και η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, διέκοψε τις εργασίες για χειμερινές διακοπές.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν όλο και περισσότερο να αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν κουραστεί από την ουκρανική κρίση και την αποδυνάμωση της υποστήριξης προς το καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν ήδη με τις ουκρανικές αρχές τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών απωλειών για την Ουκρανία, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τη Μόσχα.

Τελειώνει ο χρόνος για την Ουκρανία

Δεν υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί η Ουκρανία εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης στο εγγύς μέλλον, δηλώνει από την πλευρά της η αμερικανική διοίκηση.
Τα κονδύλια των ΗΠΑ για την Ουκρανία εξαντλήθηκαν επίσημα,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Έχουμε δώσει τώρα στην Ουκρανία το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια που έχουμε κεφάλαια να υποστηρίξουμε ακριβώς πριν από την Πρωτοχρονιά, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Και πρέπει να λάβουμε υποστήριξη από το Κογκρέσο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανακοίνωσε ο Kirby.
Η Shalanda Young,
διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι τελειώνει ο χρόνος ότι για την Ουκρανία και χρειάζεται οι γερουσιαστές να αποφασίσουν επειγόντως.
Αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια περιορισμένη ικανότητα να βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου, «αυτό δεν πρόκειται να πάρει μεγάλες δόσεις εξοπλισμού», τόνισε η Young.
Σύμφωνα με το Quincy Institute for Responsible Statecraft, «δεν είναι μεγάλη υπερβολή να πούμε ότι αυτό που θα συμβεί στο Καπιτώλιο τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να διαμορφώσει αποφασιστικά την επόμενη φάση» της ουκρανικής σύγκρουσης.
Το think tank επισημαίνει ότι η Γερουσία «ποτέ δεν ήταν το πραγματικό εμπόδιο» για την ψήφιση του πακέτου της Ουκρανίας, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει το κύριο πεδίο μάχης σε αυτό το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.
parliament.jpeg

Αδιέξοδο

Ο Johnson θέλει να υπογραφεί σε νόμο ο H.R. 2, ο κανονισμός περί Ασφαλείας των Συνόρων, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
Δεν πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα του προέδρου της Βουλής, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακινδυνεύσει ένα «shutdown» της κυβέρνησης για να περάσει το νομοσχέδιο.
Ο H.R. 2 θα υποχρέωνε όλους τους εργοδότες να επαληθεύουν, με ποινή φυλάκισης, ότι όλοι οι εργαζόμενοί τους έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.
Θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο και επίσης θα απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χτίσει ένα τείχος τουλάχιστον 900 μιλίων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, μήκους περίπου 2.000 μιλίων.
Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να αποκαταστήσει την οικογενειακή κράτηση μεταναστών και την ταχεία απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων.
Αλλά με μεγάλο μέρος της βάσης των Δημοκρατικών ψηφοφόρων υπέρ των φιλελεύθερων νόμων για τη μετανάστευση, η κυβερνητική παράταξη στο Κογκρέσο μπορεί να μπλοκάρει τη νομοθεσία.
«Η κατάληξη είναι σαφής: το Κογκρέσο θα αποτύχει να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για τη βοήθεια της Ουκρανίας φέτος», πιστεύει το Quincy Institute.
«Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση Biden να πιέσει για διαπραγματεύσεις για να «παγώσει» ο πόλεμος και να βρει μια συμφωνία που συμβιβάζει βασικές πτυχές των δηλωθέντων στόχων κάθε πλευράς», ανέφερε το think tank.
russians_1.JPG

Η Ρωσία δεν θέλει πάγωμα

Ωστόσο η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει να «παγώσει» τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της και να δωρίσει στο καθεστώς του Κιέβου μια «επιχειρησιακή παύση» για να αναπληρώσει τα αποθέματά του και να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό του είπε στο Sputnik τον περασμένο μήνα ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών Scott Ritter.
Βέβαια η Ρωσία είναι πάντα ανοιχτή σε περιεκτικό και ουσιαστικό διάλογο για να διευθετήσει το δίλημμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ, καθώς και της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να είναι επιφυλακτική καθώς έχει προδοθεί από τη Δύση μετά από προηγούμενες διαπραγματεύσεις (Συμφωνίες Minsk).
Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στα κράτη της πρώην Συνθήκης της Βαρσοβίας παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών των ΗΠΑ να μην μετακινήσουν τη συμμαχία ούτε εκατοστό προς τα σύνορα της Ρωσίας.
Οι Συμφωνίες του Minsk αποδείχτηκαν επίσης ένα δυτικό τέχνασμα, που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για να δώσουν χρόνο στο καθεστώς του Κιέβου να οπλιστεί και να καταστούν αξιόμαχες οι δυνάμεις του όπως παραδέχτηκαν ανοιχτά οι πρώην ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βελτιώνουν σταθερά τις θέσεις τους σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Δεν βλέπω την Ουκρανία να επιβιώνει για πολύ το 2024», είπε ο Scott Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης