Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ετοιμαστείτε για εφιάλτη» προειδοποιούν οι Ιρανοί Quds το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του al-Aruri της Hamas

«Ετοιμαστείτε για εφιάλτη» προειδοποιούν οι Ιρανοί Quds το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του al-Aruri της Hamas
«Ο κόσμος θα δει πώς οι σύντροφοι του Μάρτυρα [al-]Aruri μετατρέπονται σε εφιάλτη για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ιρανός διοικητής.
Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει έναν «εφιάλτη» για την απόφασή του να δολοφονήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας της Hamas, προειδοποίησε ο αρχηγός της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Esmail Qaani.
«Ο εχθρός και οι Σιωνιστές επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη βαριά ήττα τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δολοφονώντας ηγέτες της αντίστασης», έγραψε ο Qaani σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniye, την Κυριακή 7/1.
«Ο κόσμος θα δει πώς οι σύντροφοι του Μάρτυρα [al-]Aruri μετατρέπονται σε εφιάλτη για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ιρανός διοικητής.

«Ο Al-Aruri μαρτύρησε έχοντας ένα λαμπρό ιστορικό πίσω του στην πρώτη ιντιφάντα, το al-Aqsa και το al-Quds», πρόσθεσε ο Qaani, αναφερόμενος σε τρεις παλαιστινιακές εκστρατείες αντίστασης κατά του Ισραήλ μεταξύ 1987-1993, 2000-2005 και τη σύγκρουση που ξεκίνησε το Οκτώβριος 2023 με την επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ, αλλά γρήγορα μετακόμισε στη Γάζα.
Ο 57χρονος Αναπληρωτής Αρχηγός του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Saleh al-Arouri, σκοτώθηκε σε επίθεση με drone στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού στις 2 Ιανουαρίου μαζί με άλλα πέντε άτομα, με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν ανεπίσημα την ευθύνη του Τελ Αβίβ.
Τα μέλη της κυβέρνησης Netanyahu φέρεται να έλαβαν οδηγίες να μην σχολιάσουν ή αναλάβουν δημόσια την ευθύνη.

«Όποιος το έκανε αυτό έχει κολλήματα με τη Hamas», είπε σαρκαστικά ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Netanyahu, Mark Reyef, μετά τη δολοφονία του Al-Arouri.
Ο Al-Arouri επιλέχθηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas το 2017.
Το 1993, ίδρυσε τις Ταξιαρχίες al-Qassam - τη στρατιωτική πτέρυγα της Hamas.
Υπό την ιδιότητά του στο Πολιτικό Γραφείο, η δουλειά του Arouri περιελάμβανε την ενασχόληση με τη διπλωματία, και μάλιστα επισκέφθηκε τη Μόσχα στα τέλη Οκτωβρίου για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Ρώσων υπηκόων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Hamas.
Ο Γενικός Γραμματέας του ισχυρού πολιτικού και στρατιωτικού κινήματος της Hezbollah του Λιβάνου Hasan Nasrala προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο θάνατος του Al-Arouri δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.
«Η απάντηση έρχεται αναπόφευκτα.
Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για παραβίαση αυτού του μεγέθους, γιατί σημαίνει ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα εκτεθεί», είπε ο Nasrala την Παρασκευή 5/1 σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Προειδοποιώντας μια αναπόφευκτη «απάντηση και τιμωρία», ο αρχηγός της Hezbollah είπε ότι «η απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια του πεδίου της μάχης» και ότι «οι μαχητές από όλες τις περιοχές των συνόρων…θα είναι αυτοί που θα απαντήσουν στην επικίνδυνη παραβίαση [στη Βηρυτό]».
Συμμαχώντας διπλωματικά με το Ιράν και κατέχοντας έως και 75.000 μαχητές και έως και 150.000 πυραύλους και ρουκέτες διαφόρων τάξεων, η Hezbollah είναι σημαντικά πιο ισχυρή στρατιωτικά από τη Hamas, μια σουνιτική πολιτοφυλακή συγκεντρωμένη στη Γάζα με την οποία είχε περιόδους κακών σχέσεων.
Η λιβανέζικη σιιτική μαχητική ομάδα έχει μπει σε πολλαπλές αψιμαχίες με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Γάζα, αλλά ούτε αυτή ούτε το Ιράν επέτρεψαν να συρθούν απευθείας σε έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ισραήλ – πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος του Τελ Αβίβ στρατηγική για την άμεση προσέλκυση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης