Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστάτωση στη Γερμανία με μυστηριώδη drones που πετούν πάνω από στρατιωτικές βάσεις – Πονοκέφαλος για Scholz

Αναστάτωση στη Γερμανία με μυστηριώδη drones που πετούν πάνω από στρατιωτικές βάσεις – Πονοκέφαλος για Scholz
Η υπόθεση είναι σοβαρή και έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού που παραπαίει στις δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα
Αναστάτωση επικρατεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω των μυστηριωδών πτήσεων από drones, των οποίων το Βερολίνο δεν μπορεί να εντοπίσει τους χειριστές τους.
Η υπόθεση μπορεί να δείχνει απλή αλλά  δεν είναι.
Έχει προκαλέσει εξάλλου έντονο προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού που παραπαίει στις δημοσκοπήσεις.
Το Βερολίνο έχει δώσει 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη υποστήριξη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
Οι ενισχύσεις αυτές φαίνεται να έχουν αποδυναμώσει τη Bundeswehr (σ.σ. Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις).

Ευάλωτες οι στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία

Οι στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Γερμανία φέρεται να είναι ευάλωτες στη δράση κατασκόπων με μυστηριώδη drones και η Bundeswehr δεν έχει ιδέα ποιος τα χειρίζεται.
«Ύποπτα drones πετούν πάνω από περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρατώνες της Bundeswehr κάθε εβδομάδα.
Αμυντικά μέτρα έλαβαν τα στρατεύματα;
Τίποτα δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής», ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (7/1/2024), αναφέροντας πτήσεις από μικρά τετρακόπτερα UAV αξίας 1.000 ευρώ το ένα.
Το πρόβλημα, είναι γνωστό από τους διοικητές των στρατιωτικών βάσεων στη Γερμανία τουλάχιστον από τον Οκτώβριο 2022.
Και εντοπίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα στρατεύματα της Bundeswehr εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.
Ο πρώην αρχηγός της εδαφικής διοίκησης της Bundeswehr Carsten Breuer διέταξε τις μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν φορητές παρεμβολές HP 47 για να στοχεύσουν τα μυστηριώδη drones, αλλά η αποτελεσματικότητά τους «δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι υποψίες στη Ρωσία αλλά καμία απόδειξη

Η Bundeswehr προφανώς «υποψιάζεται» τη Μόσχα για την εναέρια επιτήρηση, αλλά δεν έχει αποδείξεις – εν μέρει επειδή δεν έχει καταρριφθεί ούτε ένα drone μέχρι σήμερα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η σύλληψη ενός drone ή του χειριστή του», δήλωσε ο Nils Hilmer, υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα drones περιλαμβάνουν την περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης Klietz στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου η Bundeswehr εκπαιδεύει ουκρανικά πληρώματα να χειρίζονται κύρια άρματα μάχης Leopard 1.
Σύμφωνα με τον Hilmer, μέρος του προβλήματος είναι η οριοθέτηση της ευθύνης για την άμυνα έναντι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ των υπουργείων και ο προσδιορισμός των αμυντικών συστημάτων κατά drones και πόσο γρήγορα μπορούν να τα προμηθευτούν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Bundeswehr ίδρυσε μια ειδική ομάδα drone τον Νοέμβριο του 2023 υπό τη διοίκηση ενός στρατηγού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά δύο μήνες αργότερα, «δεν υπάρχουν ακόμη απτά αποτελέσματα», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις - Διαμαρτυρίες βουλευτών

«Δεν υπάρχει στρατηγική για drones. Χρειαζόμαστε μία επειγόντως», τόνισε ο βουλευτής των Πρασίνων Sebastian Schafer.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο στρατός μας χρειάζεται σύγχρονους παρεμβολείς.
Χρειαζόμαστε αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», είπε ο Hilmer.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κατασκοπεύει περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης με drones ενώ επικρατεί η απόλυτη σύγχυση», δήλωσε ο Andreas Schwarz, βουλευτής από το SPD του καγκελαρίου Olaf Scholz, για το εντεινόμενο πρόβλημα.
Αλλά το αμόκ στη Γερμανία με τους Ρώσους μπορεί να μην έχει βάση.
Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tagesspiegel, ένας χειριστής drone συνελήφθη στη Σαξονία-Άνχαλτ στα ανατολικά της χώρας τον Νοέμβριο 2023 ενώ χειριζόταν ένα drone κοντά σε μια βάση της Bundeswehr, όπου ήταν παρόντες Ουκρανοί αξιωματικοί.
Η αστυνομική έρευνα απέδειξε ότι ο χειριστής του drone ήταν δημιουργός ντοκιμαντέρ και όχι κατάσκοπος.

Η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αποδυνάμωσε τη Γερμανία

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος ειδικός σε θέματα ασφαλείας επιμένει ότι υπήρξαν τόσες πολλές πτήσεις drone «που θα ήταν επικίνδυνο ακόμη και αν ένα μικρό ποσοστό από αυτά ήταν κατασκοπευτικές.
Είμαστε ευάλωτοι στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, τουλάχιστον από αέρος».
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να πετούν σε απόσταση 100 μέτρων από οποιαδήποτε από τις περίπου 1.500 βάσεις που χρησιμοποιεί η Bundeswehr.
Ωστόσο, ο στρατός είχε προβλήματα με τη στόχευση των εισβολέων UAV, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να αποστέλλει δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο έχει ήδη ενισχύσει με 17,1 δισ. ευρώ το Κίεβο και σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση το 2024, παρά την πρόσφατη δημοσιονομική κρίση και τις παραπαίουσες οικονομικές προοπτικές.
Κατά ειρωνικό τρόπο, εν μέσω της μανίας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό, η Γερμανία έχει παραχωρήσει μεγάλο μέρος των αμυντικών της δυνατοτήτων σε drones στο Κίεβο, στέλνοντας τουλάχιστον 176 μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αισθητήρες anti-drone, παρεμβολές και συστήματα ανίχνευσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο έχουν αδειάσει τα οπλοστάσια της Bundeswehr για να οπλίσει την Ουκρανία έχει επικριθεί από Γερμανούς στρατηγούς, με κάποιους να διαμαρτύρονται ότι το Βερολίνο δεν θα μπορέσει να τοποθετήσει ούτε μία από τις τρεις προγραμματισμένες νέες έτοιμες για μάχη μεραρχίες έως τουλάχιστον το 2025 λόγω έλλειψης εξοπλισμού.
Ειδικοί στον τομέα της άμυνας προειδοποιούν ότι η Γερμανία δεν θα αντέξει περισσότερο από δύο ημέρες σε περίπτωση πλήρους κλίμακας στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης