Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο σκοτεινός προφήτης της Merrill Lynch προβλέπει πτώση 30% για το δείκτη S&P, σκληρή ύφεση και κύμα απολύσεων

Ο σκοτεινός προφήτης της Merrill Lynch προβλέπει πτώση 30% για το δείκτη S&P, σκληρή ύφεση και κύμα απολύσεων
Ύφεση και κύμα απολύσεων στην αμερικανική οικονομία βλέπει ο Gary Shilling
Σχετικά Άρθρα
Ο δείκτης S&P 500 μπορεί να διαγράψει κατακόρυφη πτώση 30%, η ύφεση στις ΗΠΑ να έχει ξεκινήσει και η Fed είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι, προειδοποίησε ένας θρυλικός γκουρού της αγοράς.

Ο Gary Shilling, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch πριν αποχωρήσει για να ιδρύσει την εταιρεία οικονομικών συμβουλών και παροχής επενδυτικών συμβουλών A. Gary Shilling & Co το 1978, μιλώντας τα τέλη Δεκεμβρίου σε μια διαδικτυακή παρουσίαση της Rosenberg Research, έκρουσε προειδοποιητικό καμπανάκι για τα κέρδη των εταιρειών, δήλωσε ότι προτιμά τα κρατικά ομόλογα από το χρυσό και προέβλεψε ότι έρχεται κύμα απολύσεων στην αμερικανική οικονομία μέσα τους επόμενους μήνες.
Βεβαίως ο Shilling έχει διατυπώσει πολλές σωστές προβλέψεις τα προηγούμενα χρόνια, όμως έτεινε να πέφτει έξω τα τελευταία χρόνια.
Εδώ είναι τα 10 καλύτερα αποσπάσματα του από το webcast του Rosenberg Research, με μια μικρή επεξεργασία για λόγους έκτασης και σαφήνειας.

1.Νομίζω ότι μπορούμε ακόμη να έχουμε πτώση 25% ή 30% στον S&P.
Ο καθυστερημένος αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων της Fed στην οικονομία και η πίεση στα εταιρικά κέρδη μπορεί να οδηγήσουν τον δείκτη αναφοράς των αμερικανικών μετοχών έως τις 3.300 μονάδες ή στο χαμηλότερα επίπεδά του από το φθινόπωρο του 2020, είπε ο Shilling.

2. Μου αρέσουν τα κρατικά ομόλογα.
Είναι για τα καλύτερα πιστωτικά χαρτιά στον κόσμο. Αν ανησυχείς μήπως χρεοκοπήσει η αμερικανική κυβέρνηση, πάρε ράβδους χρυσού και ένα πολυβόλο AK-47 και βες μια σπηλιά να μπεις.

3. Δεν είχα ποτέ ενδιαφέρον για τον χρυσό.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή του: πολιτικός κίνδυνος, πληθωρισμός, αποπληθωρισμός, εξορύξεις, τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες και ούτω καθεξής. Πολλές φορές, αυτές οι δυνάμεις πρέπει βασικά να αλληλοεξουδετερώνονται.

4. Νομίζω ότι μάλλον βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση.
Περιμένετε μέχρι το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών να έχει όλα τα δεδομένα, τις αναθεωρήσεις και θα δούμε, δήλωσε ο Shilling αναφερόμενος στη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία η συγκεκριμένη υπηρεσία διαπιστώνει την ύφεση, κατά κανόνα αρκετούς μήνες μετά την έναρξή της.

5. Η ήπια προσγείωση είναι αρκετά σπάνια.
Υπήρξε μόνο μία σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο και αυτή στα μέσα της δεκαετίας του '90. Θα έλεγα ότι θα είχαμε ήπια προσγείωση αν η Fed  αύξανε το επιτόκιο στόχο της και στη συνέχεια το μείωνε χωρίς να έχουμε ύφεση. Η πρόβλεψη για ήπια προσγείωση έρχεται σε σύγκρουση με ότι δείχνει η ιστορία.

6. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν μεγάλες τσέπες.
Είναι πολύ ευαίσθητες στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Όταν τις βλέπουμε να περικόπτουν τα σχέδια για προσλήψεις, πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί έξω, τόνισε ο Shilling παραπέμποντας σε πρόσφατες έρευνες που έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανησυχούν για την οικονομία και περιορίζουν τα σχέδιά τους για επέκταση.

7. Βλέπουμε τα κέρδη να υποχωρούν, βλέπουμε αδυναμία στην απασχόληση.
Φυσικά, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα από ότι παλιότερα, γιατί οι εργοδότες για πολύ καιρό έψαχναν να βρουν ανθρώπους να προσλάβουν, οπότε αργούν πολύ τώρα να αποφασίσουν τις απολύσεις.

8. Τα κρατικά προγράμματα που στήριξαν την οικονομία, έχουν δώσει μια αναβολή, στις απολύσεις και την ύφεση αλλά δεν μπορούν να την αποτρέψουν.
Η μείωση των αποταμιεύσεων που είχαν συσσωρευθεί από την πανδημία, η αύξηση των οφειλών από πιστωτικές κάρτες και οι αυξανόμενες καθυστερήσεις χρέους σηματοδοτούν μια ύφεση στο μέλλον.

9. Υπήρξε πολύς, υπερβολικός ενθουσιασμός, που προεξόφλησε τις κινήσεις της Fed.
Εγώ δεν προβλέπω ότι η Fed θα μειώσει δραματικά τα επιτόκια ως τα μέσα του 2024.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται και οι ενδείξεις ύφεσης να αυξάνονται.
Οπότε όλοι θα απογοητευτούν.

10. Δεν βλέπω κανένα λόγο να επαναφέρει η Fed το επιτόκιο στο μηδέν.
Το βασικό επιτόκιο της Fed αυξήθηκε από το 0% σε πάνω από 5%, αλλά θα επιστρέψει στο 1% ή στο 2%, κατά τον Gary Shilling

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης