Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης για ΗΠΑ - O Kim μετατρέπει την Ουκρανία σε... εργαστήριο δοκιμών για τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας

Εφιάλτης για ΗΠΑ - O Kim μετατρέπει την Ουκρανία σε... εργαστήριο δοκιμών για τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας
Άκρως αποτελεσματικούς χαρακτηρίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας το  Institute for the Study of War
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα για να επιτεθεί στην Ουκρανία, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ ενώ τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Kim Jong Un μετατρέπει την ουκρανική επικράτεια σε πεδίο δοκιμών για τα όπλα του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αυτούς τους πυραύλους κατά τη διάρκεια μαζικών  επιδρομών στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου σε Zaporizhia και Kharkiv.
Το MSM, επικαλούμενο παραδοσιακά ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, υποστήριξε τους ισχυρισμούς, ωστόσο, χωρίς να παράσχει κανένα στοιχείο.
Η Ουάσιγκτον φέρεται εξοργισμένη που η μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις  κατά της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Από την πλευρά η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ΗΠΑ περί εικαζόμενης χρήσης βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τον ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία έμαθε από τις ΗΠΑ για τα χτυπήματα στο έδαφός της με βορειοκορεατικούς πυραύλους

Παραδόξως, το Κίεβο έμαθε για τα χτυπήματα στο έδαφός του από την Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Yuri Ignat, είπε ότι όταν πέφτει ένας πύραυλος, συνήθως σπάει σε μικρά θραύσματα, τα οποία στη συνέχεια διασπώνται, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον προσδιορισμό του τύπου του.
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν αποδείξει μόνο ότι βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Kharkiv αλλά ο τύπος και η προέλευσή τους δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Η ουκρανική πλευρά «προτίθεται να πραγματοποιήσει διεξοδική επαλήθευση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι πύραυλοι κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική πλευρά επίσης δεν σχολίασε επίσημα τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον.
Έτσι, η χρήση βορειοκορεατικών πυραύλων δεν έχει καταγραφεί επίσημα στα ουκρανικά μέτωπα και δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση των δηλώσεων των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι τα χτυπήματα φέρονται να πραγματοποιήθηκαν σχεδόν πριν από μια εβδομάδα, τα ουκρανικά μέσα άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες των υποτιθέμενων συντριμμιών μόνο μετά τη δήλωση του Kirby στην Ουάσιγκτον.

ΚΝ - 23 και ΚΝ - 24

Η Ρωσία υποτίθεται ότι έλαβε πυραύλους KN-23 ή KN-24 από την Πιονγκγιάνγκ
Ουκρανικές πηγές δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του τμήματος ουράς του βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου KN-23 (Hwasong-11Ga), ο οποίος φέρεται να βρέθηκε μετά τα ρωσικά πλήγματα στο Kharkiv στις 2 Ιανουαρίου.
Ο KN-23 είναι παρόμοιος με τον ρωσικό Iskander αλλά έχουν κάποιες διαφορές.
Οι φωτογραφίες από τα θραύσματα δείχνουν ότι το σχήμα των αεριοδυναμικών πηδαλίων στην ουρά του πυραύλου είναι κοντό ορθογώνιο με κομμένες γωνίες, αντιστοιχεί ακριβώς στον KN-23 που παράγει η Βόρεια Κορέα.
Η ίδια λεπτομέρεια του ρωσικού Iskander είναι μακρύτερη με στρογγυλεμένες γωνίες.
Πιθανότατα, τα θραύσματα των φωτογραφιών μπορεί να ανήκουν σε βορειοκορεατικούς πυραύλους.

ΚΝ23.jpg


KN23_2.jpg
ΚΝ3.jpg

Δεν είναι επίσης σαφές γιατί ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει επίσημα τον τύπο των πυραύλων, έχοντας τόσο μεγάλα θραύσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να παραμείνουν οι βορειοκορεατικές ενδείξεις.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι τα πλάνα των θραυσμάτων ελήφθησαν στην Ουκρανία, ίσως είναι δυνατό να αναφερθούν τα πρώτα χτυπήματα με βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία.

ISW: Άκρως αποτελεσματικοί οι πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αγόρασε η Ρωσική Ομοσπονδία από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι πολύ αποτελεσματικοί για να χτυπήσουν στόχους στην Ουκρανία.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι γενικά πιο αποτελεσματικοί από τους cruise στην παράκαμψη των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.
Οι KN-23 και KN-24 είναι παρόμοιοι σε χαρακτηριστικά με τους Iskander και, ως εκ τούτου, μπορούν να εκτοξευθούν από ρωσικά πυραυλικά συστήματα.
«Το βάρος εκτόξευσης του KN-23 είναι 3,4 τόνοι (400 κιλά λιγότερο από αυτό του πυραύλου 9M723 Iskander), η κεφαλή είναι 500 κιλά, η επιβεβαιωμένη εμβέλεια εκτόξευσης είναι σύμφωνα με πληροφορίες 690 χιλιόμετρα (190 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από αυτή του Iskander).»

missile_3.jpg
Ο KN-24 είναι οπτικά παρόμοιος με τον ATACMS, αλλά η αποδεδειγμένη εμβέλεια εκτόξευσης είναι μεγαλύτερη (410 χιλιόμετρα).
Ο Kirby είπε ότι το βεληνεκές των πυραύλων που έλαβε η Ρωσία φέρεται να είναι μέχρι 900 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, το MSM ισχυρίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα φέρεται να είχε παραδώσει πάνω από 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Ρωσίας για την εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου στο διάστημα.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ανακοινώσει την προμήθεια βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων περισσότερες από μία φορές, μεταξύ άλλων τον Σεπτέμβριο του 2023.
Επιπλέον, οι προμήθειες φέρεται να περιελάμβαναν πυραύλους KN-25.

Εργαστήριο δοκιμών για όπλα η Ουκρανία

Εν μέσω της παράτασης της σύγκρουσης και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, η αγορά πυρομαχικών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν, δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη.
Εν τω μεταξύ, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ αναζητούν όπλα για να ενισχύσουν την Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα στρατηγικής, Mara Karlin, χαρακτήρισε την Ουκρανία… «εργαστήριο για τη μελέτη στρατιωτικών καινοτομιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Alexei Reznikov δήλωσε ότι η χώρα του είναι ένα ιδανικό «πεδίο δοκιμής» για τα δυτικά όπλα.
Είναι η πρώτη φορά που όπλα του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα εναντίον του ρωσικού στρατού και αυτό δίνει στη Δύση ανεκτίμητες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους, είχε πει χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι η Ουκρανία δέχεται τον ρόλο της ως «εργαστηρίου και πεδίου δοκιμών», η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να δοκιμάσει τους πυραύλους της και εκεί.
Εάν επιβεβαιωθεί, η προμήθεια βορειοκορεατικών
βαλλιστικών πυραύλων θα αναγκάσει τη Δύση να στείλει ακριβότερα συστήματα αεράμυνας, πολύτιμους Patriot και πυραύλους στην Ουκρανία.
Το κόστος των πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα είναι αρκετές φορές χαμηλότερο από αυτό του Patriot.
Ο Kim Jong Un θα καταστρέψει τον Biden εάν οι Ρώσοι αρχίσουν μαζικά χτυπήματα με τον KN-23, επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης