Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέταρτος μήνας βομβαρδισμών στη Γάζα, το Ισραήλ λέει ότι εξάρθρωσε τη Hamas στο βορρά, κίνδυνος ευρείας ανάφλεξης

Τέταρτος μήνας βομβαρδισμών στη Γάζα, το Ισραήλ λέει ότι εξάρθρωσε τη Hamas στο βορρά, κίνδυνος ευρείας ανάφλεξης
Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, παραίτηση Netanyahu και νέες εκλογές ζήτησαν οι διαδηλωτές
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Για 93η μέρα συνεχίζει το ατελείωτο αιματοκύλισμα της Γάζας το Ισραήλ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχουν εκτοπιστεί προς το νότιο τμήμα του θύλακα. Επίκεντρο των χερσαίων επιχειρήσεων είναι πλέον η μεγάλη πόλη του νότιου τομέα της Γάζας Khan Younes, όπου εδώ και μια βδομάδα τουλάχιστον υπάρχουν συγκρούσεις τους δρόμους. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως εξάρθρωσε το στρατιωτικό σκέλος της Hamas τη βόρεια Γάζα, ενώ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.
Την ίδια ώρα, μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση και στα σύνορα με τον Λίβανο.
Προβληματίζει την ηγεσία του Ισραήλ το μέτωπο στα βόρεια σύνορα καθώς η παλαιστινιακή ομάδα Hezbollah που εδρεύει στο Λίβανο κατορθώνει να αποσπά μεγάλο μέρος των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέπει στη Hamas να διεξάγει πόλεμο φθοράς απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις.
H οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2023 ότι έπληξε με πάνω από 60 πυραύλους ισραηλινή στρατιωτική βάση ως αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas στη Βηρυτό, Saleh al-Arouri.
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να διευθετήσει τη σύγκρουση με τη Hezbollah του Λιβάνου με πολιτικά μέσα, δήλωσε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Συνέχισε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν τέτοιου είδους μέσα αποτύχουν, θα επιδιωχθούν μη καθορισμένες «άλλες» επιλογές.
«Προτείνω στη Hezbollah να διδαχθεί το μάθημα που έχει ήδη μάθει η Hamas τους τελευταίους μήνες — κανένας τρομοκράτης δεν έχει ασυλία.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», επισήμανε ο Netanyahu κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.


Το Ισραήλ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στο κέντρο και το νότο της Γάζας, μάχες στη Khan Younes

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, με τα πρακτορεία να αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας βρίσκεται η Khan Younes, η μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τις τελευταίες μέρες λαμβάνουν χώρα μάχες στο έδαφος.
Το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Το Ισραήλ υποστήριξε πως εξάρθρωσε το στρατιωτικό σκέλος της Hamas στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας 8.000 μαχητές της  και πως για το λόγο αυτό απέσυρε μέρος των δυνάμεων του από το βορρά της Γάζας, συγκεντρώνοντας τις στο  κεντρικό και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Επιτύχαμε την εξάρθρωση του στρατιωτικού σκέλους της Hamas στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (...)
Επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξάρθρωση της Hamas στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Daniel Hagari το Σάββατο 6/1, σημειώνοντας ωστόσο πως στοιχεία της Hamas συνεχίζουν να επιχειρούν στη βόρεια Γάζα, παρότι «χωρίς δομή και χωρίς διοικητές».
Για να υποστηρίξει μάλιστα τη θέση αυτή, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με σήραγγες όπου βρέθηκαν κρύπτες με όπλα και με εκτοξευτήτες ρουκετών.
Η Hamas από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν» ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς στρατευμάτων στον καταυλισμό al-Maghazi στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουμε επιτύχει του καθορισμένους στόχους μας», που είναι «η εξάλειψη της Hamas, η ανάκτηση των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanayahu.
γαζα3_5.JPG

Στους 22.722 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 113 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 250 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. .
Ο σημερινός απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε 22.835 νεκρούς Παλαιστίνιους και σε 58.416 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα έχει σκοτωθεί και το 2% έχει τραυματιστεί.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 58.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
gazakatastrofi.JPG

Σκοτώθηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ακόμη Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Ο ένας ήταν ο Mustafa Thuraya, ένας ανεξάρτητος (free lancer) εικονολήπτης, ο οποίος συνεργαζόταν με το Γαλλικό Πρακτορείο, και ο άλλος ο Hamza Wael Dahdouh, δημοσιογράφος του καναλιού Al Jazeera.
Οι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ επέβαιναν σε όχημα, ανέφεραν το υπουργείο και διασώστες.
Ο σκοτωμένος είναι γιος του Wael Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζας που πρόσφατα τραυματίστηκε σε ισραηλινό χτύπημα.
Ο Wael Dahdouh είχε ήδη χάσει τη γυναίκα του και δύο παιδιά του σε άλλο ισραηλινό χτύπημα κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 77 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν σκοτωθεί από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.
Μεταξύ αυτών των δημοσιογράφων, 70 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Διαδηλώσεις κατά του Netanyahu στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ στο Τελ Αβίβ, μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Netanyahu έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνηση και προκύρηξη εκλογών.
«Αρκετά! Φτάνει! Η κυβέρνηση είναι ένα μάτσο ηλίθιοι. Μας οδηγεί σε τόπο φρικτό. Μας οδηγεί σε μέλλον ακατονόμαστο. Ο Benjiamin Netanayahu και όλοι οι ηλίθιοί του οδεύουν να καταστρέψουν το Ισραήλ, να καταστρέψουν όλα όσα ελπίζαμε και ονειρευόμασταν», δήλωσε ένας διαδηλωτήες.
«Όλοι εδώ θέλουμε νέες εκλογές. Χρειαζόμαστε νέα κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε νέο ηγέτη», πρόσθεσε, καθώς η ισραηλινή αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό Netanyahu να εγκαταλείψει το αξίωμα, με το επιχείρημα πως πως δεν έχει λάβει τη «ψήφο εμπιστοσύνης» του πληθυσμού για να διεξαγάγει «μακρές» στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

γαζα8_2.JPG

Ο ισραηλινός στρατός σύλλησε πτώματα


Σε νεκροταφείο στην πόλη της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι ενταφίασαν ξανά το Σάββατο 6/1 πτώματα τα οποία είχαν ξεθαφτεί όταν άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο στα τέλη Οκτωβρίου.
Μέσα σε σύννεφο μύγες, περίπου δέκα άνδρες, με γάντια και χειρουργικές μάσκες, ενταφίασαν ξανά τα λείψανα τα οποία είχε συλλήσει ο ισραηλινός στρατός.
«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως είχαν ξεθαφτεί πτώματα», σχολίασε ένας.
Αρχικά η απίστευτη αυτή είδηση είχε δοθεί μόνο από το Al Jazeera, αργότερα όμως επιβεβαιώθηκε και από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα κι ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 1,9 εκατ. ανθρώπους —το 85% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ—, που δεν έχουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ούτε ιατρική περίθαλψη, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία στον θύλακο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Σε βαθμό που η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου και απελπισίας», απόλυτα «ακατάλληλο για να ζει κανείς», όπως συνόψισε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Martin Griffiths.

Αδύνατη η παράδοση βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Καθώς οι βοβμαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adanom Gebreghesus, δήλωσε ότι οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο τμήμα της Γάζας πραγματοποιούνται έστω και «μέσα σε μεγάλη ανασφάλεια και κινδύνους για το προσωπικό».
Ωστόσο, πρόσθεσε, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του δεν έχουν μπορέσει να παράσχουν προμήθειες στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 26 Δεκεμβρίου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει το θερμόμετρο στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει καθημερινά επιδρομές, καθώς το πρωί κατά τη διάρκεια μιας ακόμη ισραηλινής επιδρομής στη Jenin, οι κάτοικοι απάντησαν πλήττοντας ισραηλινό στρατιωτικό όχημα.
Μία Ισραηλινή αξιωματικός σκοτώθηκε και άλλοι συνάδελφοί της τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στον καταυλισμό προσφύγων της Jenin.
Στην ίδια επιδρομή σκοτώθηκαν και 6 Παλαιστίνιοι, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Το  Ισραήλ ανέφερε ότι αεροσκάφος του πυροβόλησε εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων που επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά το παλαιστινιακό υπουργείο ανακοίνωσε ότι το πλήγμα είχε στόχο ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που αποσύρονταν οι ισραηλινές δυνάμεις.
«Ένας από τους μάρτυρες αποκεφαλίστηκε», δήλωσε μιλώντας στο Reuters Παλαιστίνιος γιατρός που έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
«Φαίνεται ότι ο πύραυλος τον έπληξε άμεσα. Άλλοι ακρωτηριάστηκαν. Ένας έβδομος άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο», πρόσθεσε.
Τέλος, άλλος ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη όταν δέχθηκε πυρά από αγνώστους.

jenin.JPG
Στο Λίβανο ο Borel, μετά την ομοβροντία 60 ρουκετών της Hezbollah κατά βάσης του Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει διακηρύξει πως στόχος του είναι να εξαλείψει τη Hamas. Πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να εξαλειφθεί η Hamas, που δεν προκαλεί τόσους θανάτους μεταξύ των αμάχων», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Jozep Borel κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Λίβανο, όπου λαμβάνουν χώρα σχεδον καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη λιβανική Hezbollah και τον ισραηλινό στρατό, από τις 7 Οκτωβρίου. 
Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου κορυφώθηκε ιδιαίτερα την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ του υπαρχηγού της Hamas, Saleh Al Aruri, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Hezbollah.
Η «προκαταρκτική ανταπόδοση» του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν και είναι σύμματος της Hamas, ήταν η εκτόξευση 62 ρουκετών εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης από τα εδάφη του νότιου Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ Hezbollah και Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 181 ανθρώπους στον Λίβανο, ανάμεσά τους 135 μαχητές του σιιτικού ένοπλου κινήματος.
Στη Συρία και στο Ιράκ, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί αλματωδώς από τη 17η Οκτωβρίου, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Houthi, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, έχουν πολλαπλασιάσει τα πλήγματα με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
gazapeina.JPG

Περιοδεία Blinken στη Μέση Ανατολή

Στον απόηχο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο Λίβανο, ξεκίνησε νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή - την τέταρτη κατά σειρά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες - ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken.
Ο Blinken έφτασε στην Ιορδανία το βράδυ του Σαββάτου 6/1 για συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ενώ προηγουμένως είχε περάσει από την Ελλάδα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί. Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση», δήλωσε ο Blinken.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, από την πλευρά του, προειδοποίησε τον Blinken για «τις καταστροφικές επιπτώσεις» της συνέχισης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και του ζήτησε να
πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα.
Μετά την Ιορδανία ο Blinken θα μεταβεί στο Κατάρ, το οποίο είχε ρόλο μεσολαβητή στην εκεχειρία που συμφώνησαν Ισραήλ και Hamas στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ολοκληρώσει την ημέρα του στο Αμπού Ντάμπι, για να καταλήξει στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όπου αναμένει, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι συνομιλίες «δεν θα είναι εύκολες».

γαζα1_3.JPG
Πιο δύσκολη μια συμφωνία για τους ομήρους, μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas

Πάντως ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, σε ρεπορτάζ του στο οποίο επικαλείται πηγές του στις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο πρωθυπουργός του εμιράτου και άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν σε μέλη οικογενειών 6 αμερικανοϊσραηλινών ομήρων ότι ο θάνατος του νούμερο 2 στελέχους της Hamas σε αεροπορικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κατέστησε την προσπάθεια να κλειστεί νέα συμφωνία δυσκολότερη.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Abdul Rahman al Thani, διαβεβαίωσε τα μέλη των οικογενειών πως έχει δεσμευθεί προσωπικά στην προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα συμφωνία για τους ομήρους.
«Το Κατάρ έχει οδυνηρή συναίσθηση του πόσο υποφέρουν οι εναπομείναντες όμηροι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε η πηγή του Axios στην κυβέρνηση του Εμιράτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης